Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Netgear Nighthawk AXE3000

Så enkelt det är att förnya nätverket på din dator

Njut av full internethastighet - även på datorer som inte är "födda" med Wi-Fi 6E.

Av / 2023-04-18 - 09:00
Netgear Nighthawk AXE3000
John Hvidlykke

Wi-Fi 6E är det nya, snabba djuret på savannen (åtminstone tills Wi-Fi 7 anländer). Och en ny router som Google Nest Wifi Pro eller Asus ZenWiFi Pro ET12 kan ge dig hastighet på hemnätverket i multi-gigabit-klassen.

Men ofta just bara möjlighet. Eftersom din dator måste stödja den nya standarden för att du ska kunna få blixtsnabbt nätverk. Om din dator köptes för ett eller två år sedan stöder den bara långsammare Wi-Fi 6 eller Wi-Fi 5 (även kallad 802.11ac).

Stor och kantig

Netgear Nighthawk AXE3000 är en USB-adapter för att uppgradera en befintlig dator till Wi-Fi 6E. Den är utformad som ett ganska stort och fyrkantigt USB-minne – som blir ännu större när man fäller ut den inbyggda antennen. Enheten är så stor att det kan bli svårt att få plats med den i tunna bärbara datorer. Och det kommer nästan oundvikligen att blockera portarna intill.

Om det inte finns tillräckligt med utrymme runt USB-porten kan adaptern placeras i ett bordsstativ. (Foto: Netgear)

Lyckligtvis ingår en liten dockningsstation, så att adaptern kan placeras på skrivbordet – eller ovanpå en stationär dator. Ingen USB-C-adapter eller kabel ingår. Så Netgear har förmodligen förutsatt att användare i behov av uppgradering har så gamla datorer att det finns ett flertal USB-A-portar.

Endast Windows 10 och 11

Netgear Nighthawk AXE3000 känns omedelbart igen av Windows, men visas initialt som en Wi-Fi-hotspot. För att få den att agera primär nätverksadapter – och därmed få tillgång till hög hastighet – måste man installera en Windows-drivrutin som medföljer på ett USB-minne. Endast Windows 10/11-drivrutiner ingår, så om du har en äldre Windows-version eller en Mac är AXE3000-adaptern inte för dig.

Läs också Häftigare mesh-nätverk hittar du knappast Visst kostar det mycket pengar. Men om du vill ha det snabbaste och bästa mesh-nätverket är Asus den nya kungen.

Fyrdubbla hastigheten

Installationen tar bara några minuter – och sedan blir det fart på nätverket! Jag testade adaptern på en bärbar dator från 2018 med inbyggd Wi-Fi 5. Även om det på pappret tillåter upp till 6.9 Gigabit per sekund, är verkligheten helt annorlunda. Trots mindre än två meters avstånd från routern blir hastigheten bara 214 Mbit/s.

Med Netgear Nighthawk AXE3000 ökar anslutningshastigheten till 907 Mbit/s – alltså mer än en fyrdubbling.

Är det värt det?

Fyra gånger högre nätverkshastighet låter som något man absolut vill ha. Men hur stor skillnad gör det i vardagen? För e-post, dokument och webbsurfning sparar man så lite tid vid varje överföring att man knappt märker den. Om man å andra sidan behöver hög hastighet för högupplöst videoströmning eller överföring av stora filer är det väl värt pengarna.

Netgear Nighthawk AXE3000 ser ut som ett *mycket* stort, vinklat USB-minne. (Foto: Netgear)

Det kan till exempel betyda skillnaden mellan en säkerhetskopiering på 1 TB som tar oändliga 13 timmar eller ”bara” tre timmar.

Teoretiskt maximum

Wi-Fi 6E kan teoretiskt ge en överföringshastighet på svindlande 9,6 Gb/s. Det är en teoretisk maxhastighet som endast kan uppnås under perfekta omständigheter. Under liknande idealiska förhållanden kan Wi-Fi 5 leverera upp till 6,9 Gb/s.

Läs också Det enklaste mesh-nätverket med Wi-Fi 6E Google Nest Wifi Pro är både billigt och superenkelt att installera. Och hastigheten kan vi inte klaga på.

Så snabbt nätverk får du inte i praktiken – och det finns inget behov av det. Men det intressanta är att sannolikheten för att uppnå en användbar hastighet på varje enhet i hemnätverket är större med Wi-Fi 6E. Helt enkelt för att kommunikationen använder flera kanaler samtidigt. Och med Wi-Fi 6E öppnades frekvensbandet 6 GHz förutom de befintliga banden på 2.4 GHz och 5 GHz.

Slutsats

Netgear Nighthawk AXE3000 är funktionell och fyrkantig. Den är vansinnigt ful och klumpig, men de många antennerna kräver utrymme. Hastigheten kan inte klagas på, inte heller priset. Om du har en dator som behöver uppgradera den trådlösa nätverkshastigheten är det en enkel och välfungerande lösning på problemet. Men det faktum att den bara fungerar med datorer med Windows 10 eller senare är en begränsning.

(Foto: Netgear)
Karakter
Netgear Nighthawk AXE3000
Premium

Home tycker

En enkel och billig lösning som kan liva upp nätet för din lite äldre bärbara eller stationära dator. Adaptern är stor och klumpig – och oerhört ful. Endast USB-A-kontakt.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Personlig assistent med ChatGPT

Pekskärm överallt

MacBook Air har blivit något snabbare men också dyrare

Får det lov att vara en extra skärm?

Köp en – betala för tre

Två-i-ett-PC som har allt

Fanken, vad snabbt det går!

För två år sedan hade den kostat det dubbla

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Rulla till toppen