Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: MSi AIO AE2712

Allt-i-ett-skärm till TV-hörnan

Kasta ut TV:n och låt datorn ta hand om underhållningen. Allt finns inbyggt i skärmen.

Av / 2014-07-15 - 06:00
MSi AIO AE2712
John Hvidlykke

MSi är ett datormärke som framför allt gamers känner till. På det området har de fått fina resultat med snabba datorer för tung grafik, till exempel GS70 Stealth som vi har testat tidigare. Men nu vill MSi vara med på den stora marknaden för ”familjedatorer”.

AE2712 AIO (”All-In-One”) är en dator som sitter inbyggd i en 27-tums pekskärm. Skärmen är tänkt att stå lätt lutad på en inbyggd fot, på samma sätt som en gammaldags fotoram, fast större. Det finns även monteringshål för VESA-väggfäste, så att skärmen går att hänga på väggen.

Skärmen är byggd med omsorg. För att den ska glida in obemärkt i vardagsrummet har det blå skäret från skärmen reducerats med 70 procent, och extra hänsyn har tagits för att förhindra flimmer. Och så har skärmen framför allt 10-punkters multitouch.

Datorn finns i en rad olika konfigurationer. På den testade modellen var processorn en Intel 2,9 GHz quadcore i5 och grafikkortet ett Nvidia GeForce GT 630M. Hårddisken är på 1 TB. Däremot verkar RAM-minnet på bara 4 GB lite skröpligt med tanke på priset.

Windows med handkraft
Det ingår vare sig tangentbord eller mus till AE2712, eftersom den huvudsakliga skötseln görs via pekskärmen. Men det går naturligtvis att koppla in annat via USB eller Bluetooth.

Allt-i-ett-datorn är ett behagligt sällskap. Att sköta ”TV:n” med fingrarna känns lite underligt till en början, men fungerar fint i praktiken och webb-TV från exempelvis SVT känns plötsligt mycket mer som riktig TV när man inte tittar på programmen på den bärbaras lilla skärm. Enda nackdelen är att TV-tittande oftast görs på så långt avstånd att man inte når fram till skärmen för att peka på den. Att knappa in webbadresser är också en långsam procedur via tangentbordet.

I verkligheten kommer tekniken förmodligen bättre till sin rätt på skrivbordet. Husets yngsta var mer än nöjd med att använda den som hemma-PC för spel under en del av testperioden. Och det var enkelt att föreställa sig AE2712 i rollen som kombinerad dator och TV i ett studentrum.

Det finns en inbyggd (digital-)TV-mottagare och en Blu-ray-läsare/DVD-brännare, så datorn är perfekt som hemmabio.

Ljudet kommer från Creative, i form av Sound Blaster Cinema. De inbyggda högtalarna har dock svårt att leva upp till skärmens kvalitet och storlek. Det kommer naturligtvis aldrig något biografljud ur de två minihögtalarna i sockeln, men till och med jämfört med mycket billiga flatskärmar haltar ljudet från AE2712. Rimligtvis är lösningen att koppla in en kraftigare ljudanläggning via hörlursuttaget på baksidan. Det finns dessvärre bara en stereoutgång, så surroundljud går inte att få.

MSI-AE2712_8

Prestanda
Rent subjektivt verkar MSi:s familjedator vara snabb, och den klarade allt den fick i uppdrag att göra. Uttryckt i siffor fick AE2712-datorn 2902 (single-core) respektive 8664 (multi-core) poäng i Geekbench 3. Det är absolut i den respektabla änden, och inte långt ifrån den supersnabba GS70.

Browsermark 2.0-testet, som visar datorns förmåga att visa webbgrafik, gav resultatet 6008. Det är lysande, och bekräftas av att även tunga webbsidor visades utan problem.

I det 3D-krävande 3DMark Vantage-testet från Futuremark får AE2712 en totalpoäng på 5642. Det är inte det allra bästa, men mycket snabbare än ”civila” datorer för kontorsbruk. Och det räcker hur bra som helst för spel med ett eller två år på nacken. Som jämförelse klarade sig Asus VivoPC-minidator lite drygt hälften så bra. Ska du spela de allra senaste spelen i vardagsrummet är det dock nödvändigt att sänka detaljer och upplösning.

MSI-AE2712_9
Alla nödvändiga anslutningar finns på baksidan av allt-i-ett-datorn. Men bara det: hörlursuttag, mikrofoningång, nätverkskontakt och USB-portar (två 3.0 och två 2.9) samt HDMI in och ut.

Slutsats
MSi:s allt-i-ett-dator försöker vara allting på samma gång. Skärmen är superläcker och den inbyggda datorn är prydligt snabb utan att vara något 3D-monster. Men allting har sitt pris, och det är högt. Har du behov av en högkvalitets pekskärm i vardagsrummet eller en enorm skärm på skrivbordet så är AE2712 ett bra alternativ. Är du bara ute efter en plattform för att surfa från soffan så kan en mini-PC med HDMI-utgång klara uppgiften på ett billigare sätt.

MSI-AE2712_10

Home tycker

Elegant design och ultrakompakt. AIO-datorn tar inte mer plats än en vanlig skärm. Rejäl dator som även klarare (enklare) spel. I rollen som vardagsrumsdator utnyttjas inte den kostsamma pekskärmen fullt ut. De inbyggda högtalarna lever inte alls upp till bilden.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Personlig assistent med ChatGPT

Pekskärm överallt

MacBook Air har blivit något snabbare men också dyrare

Får det lov att vara en extra skärm?

Köp en – betala för tre

Två-i-ett-PC som har allt

Fanken, vad snabbt det går!

För två år sedan hade den kostat det dubbla

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Rulla till toppen