Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

test: MacBook Pro 13’’ 2018

Apples grymmaste 13-tummare

Den kompakta MacBook Pro är datorn för krävande uppgifter.

Av / 2018-10-27 - 13:19
MacBook Pro 13’’ 2018
Lasse Svendsen

Den kostar fläsk, men är så grym att de mest krävande användarna förmodligen ändå sväljer det höga priset.

För Apples nya generation bärbara datorer är tillbörligt uppgraderad där det behövs mest. Prestanda, anslutningar och skärmkvalitet. Den relativt kompakta 13-tumsversionen av MacBook Pro har en av de bästa skärmarna vi har sett på någon laptop.

Den har också fått dubbelt så många USB-C-kontakter – fyra till antalet – och finns äntligen med fyrkärniga processorer. Vilket gör den bättre lämpad för tuffa arbetsuppgifter. Och nej, då menar vi inte Excel och Powerpoint, utan snarare Adobe Creative Collection, Capture One och Final Cut Pro X. Avancerad programvara för grafik, AI, foto- och videoredigering.

De som inte har samma krav på prestanda och muskler bör hellre ta en titt på MacBook Air eller den ännu mindre och trådsmala MacBook med 12-tumsskärm. Eller något av de billigare alternativen utan touch bar (pekfält och fingeravtrycksläsare) med 13-tumsskärm, där priserna börjar på en bra bit under hälften av vad testdatorn kostar.

Alternativ

Den här är nämligen maxad på alla håll och kanter, med den kraftfullaste processorn, toppad med minne och utrustad med 2 TB SSD-disk. Vilket är det mesta man kan få i en 13-tums MacBook Pro i dessa dagar.

Behöver man ännu högre prestanda, mer lagring och minne och ännu större skärm så är 15-tumsversionen av MacBook Pro ett alternativ.

13-tums MacBook Pro

Grundversionen utan pekfält är utrustad med en fyrkärnig 2,3 GHz Intel Core i5-processor med 8 GB minne och 128 GB SSD-lagring, men den här versionen har Touch Bar och är försedd med en ny fyrkärnig 2,7 GHz Intel Core i7-processor (Coffee Lake), med 16 GB minne och 2 TB SSD.

Detta flaggskepp bland Apples 13-tummare är alltså den grymmaste av alla deras bärbara datorer, som bara slås av en toppkonfigurerad 15-tums MacBook Pro. Som den vi testade för ett par nummer sedan.

13-tumsversionen med pekfält och fingeravtrycksläsare har Intels åttonde generations processor, med Intel Iris Plus 655-grafikprocessor. Det är ett steg framåt jämfört med förra generationens processorarkitektur i Pro-utgåvorna. Samma sak kan sägas om fyrkärniga processorer som kör tunga flerkärneuppgifter bättre än de med två kärnor.

En väsentlig detalj är att maskinen inte kan uppgraderas. Innan man beställer måste man välja processor, minne och lagringskapacitet. Datorn går nämligen inte att öppna och uppgradera själv av användaren.

True Tone-skärm

Inte oväntat är skärmkvaliteten fantastisk, nästan ännu bättre än i 15-tummaren. Den verkar lite skarpare, men har samma typ av IPS-panel med P3-färgrymd som visar fler färger än RGB-färgrymd. Den stöder även Apples True Tone-teknik, som anpassar ljusstyrkan och vitbalansen efter omgivningen.

Säkerhet

Datorn är utrustad med 65 tangenter av full storlek, en konfigurerbar styrplatta samt det karaktäristiska pekfältet med fingeravtrycksläsare som vissa älskar och andra hatar.

Pekfältet ersätter de vanliga F-tangenterna och kan dessutom konfigureras av användaren. Det kan också visa genvägar i program som stöder det i Mac OS, och visar till exempel flikar i webbläsaren, avspelningsknappar för musik eller film och mycket annat.

Fingeravtrycksläsaren till höger är genial, inte bara för att den kan låsa upp maskinen från viloläge utan för att den gör datorn säkrare. Till exempel kan man bekräfta betalningar med fingerspetsen, så som man är van vid från iPhone.

Blixt och dunder

En liten men viktig detalj på Pro-maskinerna med pekfält är att de har fyra – inte bara två – USB-C-kontakter, alla med Thunderbolt 3. Som stöder överföringshastigheter upp till 40 gigabit per sekund. Det är åtta gånger snabbare än USB 3 som har 5 Gbit/s.

USB-C-kontakterna är dubbelriktade och används för allt från anslutning till laddning och inkoppling av extra skärmar via HDMI. Datorn klarar en enda extern 5K-skärm eller två 4K-skärmar samtidigt. Praktiskt för exempelvis bild- och videoredigering. Då kan man ha verktygsfält, arbetsytor och bildbibliotek på var sin skärm.

Om man inte vill använda de inbyggda högtalarna kan man koppla in hörlurar till en 3,5-mm ljudutgång på höger sida. De inbyggda högtalarna är tillräckligt bra för röster, men ett par externa högtalare är definitivt att föredra. I synnerhet om man håller på med musikproduktion eller ska sätta ljud till en videoinspelning

Kompakta prestanda

Förvånansvärt nog får 13-tummaren nästan lika bra poäng som 15-tummaren vi testade nyligen. I våra mätningar fick den 5314 poäng i Geekbench 4:s singelkärnetest. Det är snäppet bättre än 5205 för 15-tummaren, men den senare lyckas lite bättre i multikärnetestet: 21 120 mot 19 146 för 13-tummaren.

Tittar vi på grafikprestanda får vi samma resultat: 3 351 frames on-screen i T-Rex-testet i GFXBench. Det senare kan verka överraskande eftersom 15-tumsmodellen har en mycket bättre grafikprocessor. Svaret finns i det praktiska testet. Där 15-tummaren vi testade är snabbare på i stort sett allting. Rendering i Photoshop, export från Final Cut Pro X och batch-bearbetning av 50 MB-bilder i Photoshop CC.

Men skillnaden är inte alltid lika stor. Det ska också påpekas att den här versionen av 13-tumsmodellen både i mätningar och praktiska undersökningar är betydligt snabbare än 2017-modellen av MacBook Pro 13, med dubbelkärnig 3,1 GHz Intel Core i5-processor.

Behöver man en bärbar dator för krävande uppgifter, video- och bildredigering eller krävande program som Wolfram Matematica lönar det sig absolut välja den grymmaste versionen av 15-tummaren, med Radeon Pro-grafikprocessor.

Det är nämligen i grafiktestet som skillnaderna störst. Där får 13-tummaren se sig besegrad, ibland med eftertryck, av 15-tummaren. FPS-poängen (frames per second) ligger långt efter och rendering med OpenCL i Luxmark kommer inte i närheten.

För de som behöver häftiga processorprestanda i Capture One, Photoshop Lightroom eller Final Cut Pro X är 13-tumsmodellen ett mer kompakt val med prestanda som inte ligger långt efter den bästa 15-tumsmodellen.

Slutsats

Årets generation av Apples MacBook Pro 13 har äntligen blivit arbetshästen vi har saknat. Ny processorarkitektur med fyrkärniga processorer har gett 2018-modellen med pekfält och fingeravtrycksläsare ett välkommet lyft i prestanda. Den krossar 2017-modellen och har fått bättre skärm och många anpassningsbara konfigurationer. Ett förträffligt alternativ för användare som behöver en kraftfull bärbar dator men som inte vill ha eller behöver en 15-tums skärm.

picture1 picture2 picture3 picture4 picture5 picture6
<
>
MacBook Pro får väldigt bra poäng i våra tester, men grafikprestanda ligger lite efter de bästa.
Karakter
MacBook Pro 13’’ 2018

Home tycker

Marknadens kanske bästa skärm och suverän kvalitet överallt. Ytterst höga prestanda och bra batteritid. Finns bara med USB-C-kontakter och kan inte uppgraderas. Minne och SSD-lagring kostar. Medelmåttiga grafikprestanda.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

För två år sedan hade den kostat det dubbla

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Häftigare surfplatta finns inte

Chromebooks för skolbänken

Gröna framsteg i små steg

Överkomlig, superlätt utan kompromisser

Ger dig internet i hela trädgården

Bästa Macen för de flesta

Rulla till toppen