TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Dell XPS 13

Tredje gången gillt

Dell XPS 13 har kommit i en ny version som rättar tidigare brister och trumfar med snyggaste skärmen på marknaden.

Ljud & Bild tycker
+Höga prestanda och tunn och lätt men ändå robust konstruktion samt en fantastisk skärm som både har QHD-upplösning och utnyttjar platsen bättre än något annat vi har sett. Nästan en 13-tums bärbar i ett 11-tums skal.
-Priset kan verka högt, även om det är svårt att hitta andra produkter som ger mer för pengarna just nu.
Specifikationer
  • Windows 8.1 64 bit
  • 2,4 GHz Intel Core i7 5500U-processor
  • 8 GB RAM
  • 256 GB SSD
  • 13,3-tums IPS QHD+, 3200 x 1800 (276 ppi)
  • 2 x USB 3.0, mini DisplayPort, SD-kort, 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.0
  • 304 x 200 x 15 mm
  • 1,26 kg
  • 4 Cell litiumpolymer-batteri med upp till 11 timmars batteritid
Riktpris: 13500

Dell XPS 13Nu är det tredje året i rad jag testar den senaste XPS 13-modellen från Dell, men i år är första gången jag inte känner mig lockad att jämföra den kompakta bärbara datorn med en Ritter Sport-chokladbit. 2015 års version är nämligen mer än ”kvadratisk, praktisk och god”.

Jämfört med föregående år har designen fått en diskret men effektiv överhalning. Linjerna är mer markerade och datorn har blivit både smalare, tunnare och inte minst lättare. Ändå har skärmstorleken 13,3 tum behållits, vilket innebär att den svarta ramen runt skärmen nästan har försvunnit och det enda som återstår är en tunn kant. XPS 13 i 2015 års inkarnation är faktiskt nästan en 13-tums bärbar i ett 11-tums skal! I kombination med en högre upplösning, som nu är på 3200 x 1800 pixlar (QHD+) får man som användare en känsla av att man har en skärmbild lika stor som en bioduk framför näsan. Aldrig tidigare har vi sett någon tillverkare utnyttja skärmytan i närheten av så bra som Dell gör här. Och det skadar ju inte heller att bildkvaliteten är i topp med en ljusstark (400-nit), knivskarp bild och behagliga, naturliga färger.

Jämfört med förra årets modell är det inte bara skärmen och designen som har förbättrats markant. Prestanda är också högre (i benchmark-programmet Geekbench 3 får nya XPS 13 2932 poäng single-core och 6193 poäng multi-core, medan förra årets modell bara fick 2480 respektive 5168 poäng), vilket nästan tar 2015-versionen av XPS 13 upp på samma nivå som prestandamonster som Asus Zenbook UX301LA. Förra årets testmodell hade 512 GB SSD medan maskinen som Dell har skickat oss i år bara har 256 GB till förfogande. Den finns dock i samma konfiguration som testmodellen fast med 512 GB SSD, till en extrakostnad av 2 000 kronor vilket det kan vara värt.

2014 fick datorn klara sig utan kortläsare, men en sådan har det blivit plats för i år trots att kabinettet är mindre. Det är lite av en bedrift som Dell-ingenjörerna har lyckats med, och tack för det.

Dell_XPS_13_closed

Även om nya XPS 13 är tunnare och lättare än föregångarna så har det inte gått ut över byggkvaliteten. Tangentbordet är fortfarande användarvänligt och har bra slaglängd och avstånd mellan tangenterna. Pekskärmen är gjord av Gorilla Glass och kabinettet är utskuret ur ett enda stycke aluminium. Materialet på insidan är kolfiber och sammantaget känns datorn både lätt och robust på samma gång.

Slutsats
Priset är måhända i den höga änden, men om man tittar på vad man får för pengarna så har vi svårt att hitta en motsvarande Windows-dator i samma prisklass just nu. Designen är skarp och strömlinjeformad utan att vara mindre robust, prestanda ligger i samma liga som de bästa datorerna på marknaden och skärmen är – inte minst tack vare den ultrasmala ramen – något av det bästa vi har sett. Tredje gången gillt för Dell.

LB+ ERBJUDANDE: 1 vecka för 19 kr
Få full tillgång till ljudochbild.se, testarkiv med fler än 6 000 tester, fördelsklubb, guider, nyheter, recensioner av filmer och TV-serier, och mycket mer.

Lämna en kommentar

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.