TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

Asus ROG G752VS GC026T

Muskel-laptop för 3D-krigare

Det har skett ett generationsskifte! Den första datorn med GeForce GTX 1070-grafik är – precis som förväntat – den snabbaste med 3D-spel hittills.

forfatter
Publicerad 2016-10-28 - 15:46
L&B tycker
Extremt snabb 3D-grafik. Alla funktioner man kan tänka sig. Till och med ett fysiskt drivverk!
Stor, tung och våldsamt dyr. Och den har bara det näst snabbaste grafikkortet. Vi ser fram emot GTX 1080-modellerna.
Specifikationer
 • Processor: 2,7 GHz Intel Core i7-6820HK (quad-core, 8 trådar)
 • Skärm: 17,3-tums IPS, Full-HD (1920 x 1080)
 • Minne: 16 GB
 • Grafik: Nvidia GeForce GTX 1070 med 8 GB RAM
 • Operativsystem: Windows 10
 • Hårddisk: 512 GB SSD, 1 TB HDD
 • Mått/vikt: 41,7 x 4,9 x 32,2 cm/4,3 kg
 • Övrigt: Optisk enhet, integrerad HD-webbkamera, wifi 802ac, Bluetooth 4.1, Gigabit Ethernet, USB-C, 4 st USB 3.0, Mini DisplayPort, HDMI, digitalt ljud ut, mikrofon, ljud in/ut, kortläsare, inbyggd subwoofer

 

Prestanda

 • GeekBench 3: 10 309 multicore, 3 203 singlecore
 • Basemark 3.0: 514
 • 3DMark 15: 18 330
 • 3DMark 11: P11 315
 • CineBench R15: 74,32 fps
 • HD Tach: 793 MB/s
 • Futuremark Peacekeeper: 1:49 h
Riktpris: 28000Pr. 2016-10-28 Produktsida

Datorer för spel – gaming-maskiner – är som dragsterbilar. Det handlar om att stoppa mesta möjliga kraft under motorhuven utan att ta hänsyn till ointressanta saker som bränsleekonomi, vändradie och pris. Bara den kör snabbt!

Därför är det inte så konstigt att just speldatorer gång på gång sätter hastighetsrekord när vi plockar in dem i testrummet. I de flesta fall har förbättringarna av rekorden dock varit små. Detta beror på att datorgenerationerna växlar aningen oftare än generationerna av de helt avgörande grafikprocessorerna. Merparten av de grafiktunga datorerna vi har testat de senaste arton månaderna har faktiskt byggt på antingen GeForce GTX 970 eller GeForce GTX 980, båda från Nvidia.

ASUS ROG G752V är den första datorn vi har lagt vantarna på som är utrustad med den nya generationen av grafikprocessorer från Nvidia, som lanserades strax före IFA-mässan i september i år. Enligt Nvidia ska de nya grafikkorten innebära seriöst mycket snabbare grafik.

 

Nästan identisk med föregångaren

På utsidan ser G752 VS ut precis som Asus-toppmodellen vi testade i våras, och den har samma in- och utgångar, skärm, med mera. Det är faktiskt bara ett par siffror i modellbeteckningen som skiljer den nya modellen från den gamla. Och så det nya Nvidia GTX 1070-grafikkortet.

ASUS ROG G752 är en rejäl laptop-bjässe som kräver ett stadigt knä att balansera på. Och den är ännu större än den verkar, eftersom skärmen sitter ett par centimeter in från bakkanten.

Skalet är titangrått med lysande ränder på locket och bakgrundsbelysta tangenter. Det finns gott om utrymme för både ett tangentbord av full storlek, ett numeriskt tangentbord samt en stor, läcker styrplatta – även om majoriteten av användarna förmodligen kommer att komplettera med en riktig spelmus.

Under locket sitter en Core i7-processor från Intel, 16 GB RAM och det ovan nämnda GeForce GTX 1070-grafikkortet som har fått hela 8 GB eget RAM-minne att leka med. Det finns både en gammaldags fysisk hårddisk och en SSD-disk ombord. Till och med ett Blu-ray-drivverk har det blivit plats till.

 

Överlägsna krafter

Det är ett nöje att riva igång ett spel på G752 VS. I praktiken får du leta länge (eller åtminstone till nästa version av Crysis) för att hitta ett spel som verkligen får datorn att svettas. Så länge du stannar på den inbyggda skärmen med Full-HD-upplösning kan du vrida upp detaljnivån och skuggningen i de flesta spel. Det grafiska skrytet ackompanjeras av en smärre eldstorm från ventilationsgallren på baksidan. Vindsuset hörs, men är å andra sidan inte värre än vad den förra generationen av 3D-potenta datorer har haft. Och det ligger långt under jetstormen från MSI GT80 Titan.

GeForce GTX 1070-grafikkortet ger ifrån sig en hel del värme, så ventilationsskårorna fyller hela baksidan. Foto: Asus
GeForce GTX 1070-grafikkortet ger ifrån sig en hel del värme, så ventilationsskårorna fyller hela baksidan. Foto: Asus

Prestanda

Och så till det mest spännande: mätningarna. Har vi väntat förgäves på den nya generationen eller springer GTX 1070-kortet verkligen i cirklar runt alla andra?

3D Mark 15-testet visar att Asus ROG G752 faktiskt ÄR riktigt bra på just det som den är byggd för: spelgrafik. Poängen 18 330 är inte bara hög, den är löjligt hög. Som jämförelse fick den absurda MSI GT80 Titan bara 11 824 när den i början av sommaren sprängde rekordet på vår testskala. Och Asus egen föregångare hamnade på bara 8 124 i våras. Så vi snackar alltså om mer än en fördubbling av prestanda. Och ändå är maskinen bara utrustad med den näst mest kraftfulla grafikprocessorn från Nvidias nya serie.

Det något äldre 3D Mark 11-testet ger också ett bra resultat, 11 315. Det är tjusigt, men faktiskt inte mer än toppmodellerna från förra grafikgenerationen.

Och går vi vidare till mindre grafikspecifika mätningar så skiljer sig resultaten inte från andra snabba datorer. I Cinebench R15 får G752 VS faktiskt ett något lägre resultat (74,32 fps) än vi är vana vid från datorer som är långsammare på papperet. Den är alltså inte på något sätt en slöfock, men det har inte skett någon revolution.

GeekBench 3-testet mäter processorns prestanda, så det kommer inte som någon överraskning att 3203 (single-core) och 10309 (multi-core) ligger helt i linje med andra nyare Core i7-baserade datorer. Inklusive den Asus ROG G752 som vi granskade i våras och som testmodellen påminner starkt om.

Batteritestet Peacekeeper avslöjar ännu en gång att speldatorer helst ska ställas inom en kabellängd från vägguttaget. 1 timme och 49 minuter är kort tid. Och PeaceKeeper suger inte på allvar musten ur grafikkortet. Hade det gjort det så hade resultatet blivit ett helt annat och mycket kortare!

 

Slutsats

Asus GT752 VS är den första i sitt slag som nått vårt testlabb, och den bekräftar både våra förhoppningar och våra fördomar. Nvidia GTX 1070-grafikkortet har hittills oöverträffade krafter för 3D-spel. Om man jämför med vad det för bara ett par månader sedan kostade att få en ultrasnabb laptop med mindre grafiska muskler, är priset faktiskt bra. Fast den kostar fortfarande en väldans massa pengar! Och det är bara med 3D-grafik som det finns en reell skillnad. Har du en Core i7-baserad maskin från förra året så får du inte mer processorkraft för mer ”seriösa” uppgifter om du uppgraderar. GT752 är byggd för att vara kung på LAN-partyn. Och där är den briljant. Det får den vår särskilda rekommendation för.

Annons
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna en kommentar

Koppla in allt med en enda kontakt En Thunderbolt 4 USB-docka ger din bärbara dator nya alternativ och skapar ordning och reda på skrivbordet.
Nej, USA förbjuder INTE alla Huawei-produkter Amerikanska myndigheters fokus ligger på att stoppa försäljningen av telekommunikationsutrustning och övervakningsteknik från fem namngivna kinesiska företag.
Färgsprakande skärm från MSI MSI Prestige 16 är en ny bärbar kontorsdator från MSI, som är den första som har fått bakbelysning med Mini-LED.
Kostar den verkligen inte mer? Acer Swift 5 ser ut och beter sig som en leksak för höga chefer. Men kostar så lite att de flesta har råd att vara med.
Ge den gamla datorn snabb uppkoppling Netgear AXE3000 ger enkel åtkomst till den blixtsnabba Wi-FI 6E med en USB 3.0-adapter.
Trust är tyst som en mus Om du - eller din omgivning - störs av klapprande tangenter och klickande musknappar, har Trust ett tyst erbjudande.
Följ Ljud & Bild