TEST: Microsoft Surface Go 2 + Surface Go Type Cover

Mindre kan den inte bli

Microsoft Surface Go 2 är kanske den minsta och mest flexibla Windows-hybriden på marknaden. Men det går att kompromissa för mycket.
Karakter
Microsoft Surface Go 2 + Surface Go Type Cover
Ljud & Bild tycker
Snygg skärm med hög upplösning. Extremt lätt och flexibel och har bättre kamera än de flesta bärbara Windows-datorer.
Har bara Windows 10-S, som begränsar datorn till appar från Windows Store. Intels kanske långsammaste processor ger usla prestanda.
Specifikationer
  • Processor: 1,7 GHz Intel Pentium Gold
  • Skärm: 10,5-tums PixelSense (1920 x 1080)
  • Minne: 8 GB RAM
  • Hårddisk: 128 GB SSD
  • Grafik: Intel UHD Graphics 615
  • Operativsystem: Windows 10 Home i S-läge
  • Mått/vikt: 24,5 x 17,5 x 0,83 cm/544 g
  • Batteri: 27 Wh
  • Egenskaper: 8 Mp-kamera, 5 Mp-frontkamera, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, USB-C, 2 x USB 3.0, microSDXC-kortläsare, 3,5 mm minijack
  • Webb: microsoft.se
Annons
Annons
forfatter

Microsoft marknadsför Surface Go 2 som en ultraflexibel och billig Windows-dator för skolelever och studenter. Och visst är den lilla surfplattedatorn lätt att ha med sig väskan. Den är inte större än en vanlig iPad, ändå har den 10,5 tum stora skärmen så hög upplösning att man faktiskt har gott om plats att arbeta på, inte minst tack vare 3:2-formatet som vi känner igen från andra Microsoft-laptops.

Man måste bara komma ihåg att investera i ett Surface Go Type Cover när man köper sin Surface Go 2, för utan pekplatta och tangentbord går det åt skogen med produktiviteten.

På baksidan hittar man ett så kallat ”kickstand” som kan fällas ut i 165 graders vinkel.  Tangentbordet sätts fast med magneter längst ned på datorn och tack vare ett kickstand vinklas det så att det är bekvämt för ögonen att titta på skärmen. Surface Go 2 och Surface Go Type Cover är tillsammans en riktigt flyttbar och förvånansvärt effektiv liten arbetsstation som kan användas nästan överallt. Så länge man inte behöver sitta med datorn och tangentbordet i knät.

Eftersom Surface Go 2 är så liten och tunn är antalet portar naturligtvis begränsat, men den är utrustad med både USB-C och en microSDXC-kortläsare, plus stöder Wi-Fi 6. Och så är surfplattedatorn utrustad med betydligt bättre kameror än vad som är normalt för bärbara datorer.

Skärmkvaliteten är mycket bättre än förväntad med tanke på priset, vilket som sagt gör det enkelt att arbeta på den relativt högupplösta skärmytan, även om skärmens fysiska mått bara är 10,5 tum.

Annons
Man måste komma ihåg att investera i ett Surface Go Type Cover när man köper sin Surface Go 2, för utan pekplatta och tangentbord går produktiviteten åt skogen. (Foto: Microsoft)

Nej, Surface Go 2:s problem är inte dess fysik, för när det gäller flexibilitet är det svårt att slå en produkt som tar så lite plats och inte väger mer än drygt 500 gram. Men även om Microsoft marknadsför den som en ultralätt liten Windows-dator så är det enligt vår uppfattning mer rimligare att jämföra Surface Go 2 med Apples iPad eller en Android-surfplatta från någon av de många tillverkarna som har sådant i sortimentet.

Surface Go 2 kör nämligen operativsystemet Windows 10-S, och det lilla ”S:et” gör stor skillnad. I praktiken betyder det nämligen den bara kan köra program som laddas ner från Windows Store, Microsofts egen app-butik för Windows-program. Surface Go 2 påminner alltså mer om äldre Windows Mobile- eller Windows Phone-produkter och ger inte på något sätt samma användarupplevelse som en fullvärdig version av Windows 10.

Dessutom har Surface Go 2 i den här prisklassen bara Intels Pentium Gold-processor, som är så långsam att till och med den långsammaste vanliga Windows-laptopen springer i cirklar runt Surface Go 2 under tiden som den stackars hybrid-datorn svettas med att öppna ett större Office-dokument.

Om man kan leva med att köra Outlook och Microsoft Office-produkter samt surfa på nätet med sin Windows-dator så kan Surface Go 2 kanske vara ett riktigt och prisvärt alternativ, men för samma pengar kan man få lika flexibla produkter som kan mycket mer (Apple iPad), eller en mindre flexibel men mycket kraftigare, äkta Windows-laptop.

I rättvisans namn är det alltid en svår balansgång att prioritera pris, flexibilitet och prestanda, men här har målet varit att hitta den mest flexibla Windows-enheten som inte kompromissar för mycket med prestanda och funktionalitet. Och efter de kriterierna är Microsoft Surface Go 2 inte ens i närheten av att pricka rätt.

Annons
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Också i detta test:

Acer Spin 3 SP314-54N

Lite för stor och klumpig

Acer Spin 3 har en 14-tums skärm som kan snurras 360 grader runt sin egen axel. Ändå är det lite si och så med flexibiliteten.

Höga prestanda för pengarna, fint tangentbord och massor av portar. Nöjer man sig med att använda den hemma så garanterar formfaktorn massor av flexibilitet.
Har bara Full HD-upplösning trots 14-tums skärm, vilket gör datorn tyngre och klumpigare än vad som är idealiskt.
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
Annons
Annons

Läs också

Nokias nya X-serie är skapad för att uppmuntra användare att behålla sina mobiltelefoner längre. Tre års garanti, säkerhetsuppdateringar och Android-uppdateringar ingår.
I dag presenterade Lenovo den nya versionen av gaming-mobilen Legion Phone Duel, som bland annat är utrustad med en Snapdragon 888-processor, 5G och åtta virtuella knappar.
Senaste läckan avslöjar nästan allt.
Finns i sex olika färger.
Asus ROG Flow X13 är smidig nog för att bara stoppas ner i väskan och kan dessutom användas som surfplatta. Men den har grafikmuskler i tungviktsklassen.
Den bästa kameran vi har testat har kommit i en mer kompakt version, till ett lägre pris.
Tangents lilla trådlösa förstärkare är perfekt till en liten nybörjarstereo i hobbyrummet eller barnrummet.
Ska du ha hifi i studentrummet eller ett par fina högtalare på skrivbordet så kommer du långt för lite pengar med de här.
2021 års Mercedes S-klass är full av innovativa och lysxiga lösningar för både ögon och öron. Vi har tillbringat ett par dagar bakom ratten för att se och höra vad nykomlingen har att erbjuda!
Focal har överträffat vad vi trodde var möjligt från slutna hörlurar i den här prisklassen.
JBL Live Pro+ är kompletta, med aktiv brusreducering. Och även om de är medelmåttiga direkt ur kartongen så räddas de av en sagolik EQ i appen. Alltså kan ljudet ändå bli klassledande!
Xiaomi Mi 11 är den första mobilen med Qualcomms nya Snapdragon 888-processor. Det är den du ska köpa om du vill ha mest för pengarna.
Oavsett om du får resa bort i påsk eller måste hålla dig hemma i grannskapet så blir allt bättre med en av de här bärbara högtalarna.
Citroën har lyckats elektrifiera C4 utan att gå i fällan, ë-C4 Shine är en helt annorlunda upplevelse.
Electrocompaniet har uppdaterat sitt phonosteg, men ändringarna är subtila.
Samsung Galaxy SmartTag är ett liten Bluetooth-bricka som håller reda på dina saker.