Search
Generic filters
TEST

Microsoft Surface Go 2 + Surface Go Type Cover

 itemprop
TESTMicrosoft Surface Go 2 + Surface Go Type Cover
Microsoft Surface Go 2 + Surface Go Type Cover

Mindre kan den inte bli

Microsoft Surface Go 2 är kanske den minsta och mest flexibla Windows-hybriden på marknaden. Men det går att kompromissa för mycket.

Ljud & Bild tycker

Snygg skärm med hög upplösning. Extremt lätt och flexibel och har bättre kamera än de flesta bärbara Windows-datorer.
Har bara Windows 10-S, som begränsar datorn till appar från Windows Store. Intels kanske långsammaste processor ger usla prestanda.
 • Processor: 1,7 GHz Intel Pentium Gold
 • Skärm: 10,5-tums PixelSense (1920 x 1080)
 • Minne: 8 GB RAM
 • Hårddisk: 128 GB SSD
 • Grafik: Intel UHD Graphics 615
 • Operativsystem: Windows 10 Home i S-läge
 • Mått/vikt: 24,5 x 17,5 x 0,83 cm/544 g
 • Batteri: 27 Wh
 • Egenskaper: 8 Mp-kamera, 5 Mp-frontkamera, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, USB-C, 2 x USB 3.0, microSDXC-kortläsare, 3,5 mm minijack
 • Webb: microsoft.se
Visa mer
Visa mindre

Riktpris.pris 8300 kr

Microsoft marknadsför Surface Go 2 som en ultraflexibel och billig Windows-dator för skolelever och studenter. Och visst är den lilla surfplattedatorn lätt att ha med sig väskan. Den är inte större än en vanlig iPad, ändå har den 10,5 tum stora skärmen så hög upplösning att man faktiskt har gott om plats att arbeta på, inte minst tack vare 3:2-formatet som vi känner igen från andra Microsoft-laptops.

Man måste bara komma ihåg att investera i ett Surface Go Type Cover när man köper sin Surface Go 2, för utan pekplatta och tangentbord går det åt skogen med produktiviteten.

På baksidan hittar man ett så kallat ”kickstand” som kan fällas ut i 165 graders vinkel.  Tangentbordet sätts fast med magneter längst ned på datorn och tack vare ett kickstand vinklas det så att det är bekvämt för ögonen att titta på skärmen. Surface Go 2 och Surface Go Type Cover är tillsammans en riktigt flyttbar och förvånansvärt effektiv liten arbetsstation som kan användas nästan överallt. Så länge man inte behöver sitta med datorn och tangentbordet i knät.

Eftersom Surface Go 2 är så liten och tunn är antalet portar naturligtvis begränsat, men den är utrustad med både USB-C och en microSDXC-kortläsare, plus stöder Wi-Fi 6. Och så är surfplattedatorn utrustad med betydligt bättre kameror än vad som är normalt för bärbara datorer.

Skärmkvaliteten är mycket bättre än förväntad med tanke på priset, vilket som sagt gör det enkelt att arbeta på den relativt högupplösta skärmytan, även om skärmens fysiska mått bara är 10,5 tum.

Man måste komma ihåg att investera i ett Surface Go Type Cover när man köper sin Surface Go 2, för utan pekplatta och tangentbord går produktiviteten åt skogen. (Foto: Microsoft)

Nej, Surface Go 2:s problem är inte dess fysik, för när det gäller flexibilitet är det svårt att slå en produkt som tar så lite plats och inte väger mer än drygt 500 gram. Men även om Microsoft marknadsför den som en ultralätt liten Windows-dator så är det enligt vår uppfattning mer rimligare att jämföra Surface Go 2 med Apples iPad eller en Android-surfplatta från någon av de många tillverkarna som har sådant i sortimentet.

Surface Go 2 kör nämligen operativsystemet Windows 10-S, och det lilla ”S:et” gör stor skillnad. I praktiken betyder det nämligen den bara kan köra program som laddas ner från Windows Store, Microsofts egen app-butik för Windows-program. Surface Go 2 påminner alltså mer om äldre Windows Mobile- eller Windows Phone-produkter och ger inte på något sätt samma användarupplevelse som en fullvärdig version av Windows 10.

annons

Dessutom har Surface Go 2 i den här prisklassen bara Intels Pentium Gold-processor, som är så långsam att till och med den långsammaste vanliga Windows-laptopen springer i cirklar runt Surface Go 2 under tiden som den stackars hybrid-datorn svettas med att öppna ett större Office-dokument.

annons

Om man kan leva med att köra Outlook och Microsoft Office-produkter samt surfa på nätet med sin Windows-dator så kan Surface Go 2 kanske vara ett riktigt och prisvärt alternativ, men för samma pengar kan man få lika flexibla produkter som kan mycket mer (Apple iPad), eller en mindre flexibel men mycket kraftigare, äkta Windows-laptop.

I rättvisans namn är det alltid en svår balansgång att prioritera pris, flexibilitet och prestanda, men här har målet varit att hitta den mest flexibla Windows-enheten som inte kompromissar för mycket med prestanda och funktionalitet. Och efter de kriterierna är Microsoft Surface Go 2 inte ens i närheten av att pricka rätt.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

  Också i detta test:

   data-srcset

   data-srcset

  Acer Spin 3 SP314-54N

  Pris: 11000 kr Annons
  Höga prestanda för pengarna, fint tangentbord och massor av portar. Nöjer man sig med att använda den hemma så garanterar formfaktorn massor av flexibilitet.
  Har bara Full HD-upplösning trots 14-tums skärm, vilket gör datorn tyngre och klumpigare än vad som är idealiskt.

  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativ till Microsoft Surface Go 2 + Surface Go Type Cover

   data-srcset

  Gaming-PC till axelremsväskan

  Asus pyttelilla laptop är ett charmtroll med lika mycket muskler som en fullvuxen gaming-dator. Och den är inte ens dyr!

   data-srcset

  Klart du ska ha en chromebook!

  Mac eller PC? Varför inte välja det tredje alternativet i stället? Vi testar tre chromebooks i olika prisklasser. Vilken av dem ska du ha?

  (Foto: Hewlett Packard)

  Konsten att bygga den perfekta hybriden

  HP Spectre x360 vill så gärna vara en designpärla i lyxklassen. Prislappen är därefter. Men datorn missar målet på framför allt en punkt.

  (Foto: MSi)

  Gaming för vuxna proffs

  Flytta på er, ungar! MSi har byggt en gaming-laptop som lockar fram barnet i medelålders män med ordning på ekonomin.