TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
SOMMARERBJUDANDE PÅ LB+

TEST Microsoft Surface Go 2 + Surface Go Type Cover

Mindre kan den inte bli

Microsoft Surface Go 2 är kanske den minsta och mest flexibla Windows-hybriden på marknaden. Men det går att kompromissa för mycket.

forfatter
Publicerad 2020-07-01 - 00:00
Karakter
Microsoft Surface Go 2 + Surface Go Type Cover
L&B tycker
Snygg skärm med hög upplösning. Extremt lätt och flexibel och har bättre kamera än de flesta bärbara Windows-datorer.
Har bara Windows 10-S, som begränsar datorn till appar från Windows Store. Intels kanske långsammaste processor ger usla prestanda.
Specifikationer
 • Processor: 1,7 GHz Intel Pentium Gold
 • Skärm: 10,5-tums PixelSense (1920 x 1080)
 • Minne: 8 GB RAM
 • Hårddisk: 128 GB SSD
 • Grafik: Intel UHD Graphics 615
 • Operativsystem: Windows 10 Home i S-läge
 • Mått/vikt: 24,5 x 17,5 x 0,83 cm/544 g
 • Batteri: 27 Wh
 • Egenskaper: 8 Mp-kamera, 5 Mp-frontkamera, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, USB-C, 2 x USB 3.0, microSDXC-kortläsare, 3,5 mm minijack
 • Webb: microsoft.se

Microsoft marknadsför Surface Go 2 som en ultraflexibel och billig Windows-dator för skolelever och studenter. Och visst är den lilla surfplattedatorn lätt att ha med sig väskan. Den är inte större än en vanlig iPad, ändå har den 10,5 tum stora skärmen så hög upplösning att man faktiskt har gott om plats att arbeta på, inte minst tack vare 3:2-formatet som vi känner igen från andra Microsoft-laptops.

Man måste bara komma ihåg att investera i ett Surface Go Type Cover när man köper sin Surface Go 2, för utan pekplatta och tangentbord går det åt skogen med produktiviteten.

På baksidan hittar man ett så kallat ”kickstand” som kan fällas ut i 165 graders vinkel.  Tangentbordet sätts fast med magneter längst ned på datorn och tack vare ett kickstand vinklas det så att det är bekvämt för ögonen att titta på skärmen. Surface Go 2 och Surface Go Type Cover är tillsammans en riktigt flyttbar och förvånansvärt effektiv liten arbetsstation som kan användas nästan överallt. Så länge man inte behöver sitta med datorn och tangentbordet i knät.

Eftersom Surface Go 2 är så liten och tunn är antalet portar naturligtvis begränsat, men den är utrustad med både USB-C och en microSDXC-kortläsare, plus stöder Wi-Fi 6. Och så är surfplattedatorn utrustad med betydligt bättre kameror än vad som är normalt för bärbara datorer.

Skärmkvaliteten är mycket bättre än förväntad med tanke på priset, vilket som sagt gör det enkelt att arbeta på den relativt högupplösta skärmytan, även om skärmens fysiska mått bara är 10,5 tum.

Man måste komma ihåg att investera i ett Surface Go Type Cover när man köper sin Surface Go 2, för utan pekplatta och tangentbord går produktiviteten åt skogen. (Foto: Microsoft)

Nej, Surface Go 2:s problem är inte dess fysik, för när det gäller flexibilitet är det svårt att slå en produkt som tar så lite plats och inte väger mer än drygt 500 gram. Men även om Microsoft marknadsför den som en ultralätt liten Windows-dator så är det enligt vår uppfattning mer rimligare att jämföra Surface Go 2 med Apples iPad eller en Android-surfplatta från någon av de många tillverkarna som har sådant i sortimentet.

Surface Go 2 kör nämligen operativsystemet Windows 10-S, och det lilla ”S:et” gör stor skillnad. I praktiken betyder det nämligen den bara kan köra program som laddas ner från Windows Store, Microsofts egen app-butik för Windows-program. Surface Go 2 påminner alltså mer om äldre Windows Mobile- eller Windows Phone-produkter och ger inte på något sätt samma användarupplevelse som en fullvärdig version av Windows 10.

Dessutom har Surface Go 2 i den här prisklassen bara Intels Pentium Gold-processor, som är så långsam att till och med den långsammaste vanliga Windows-laptopen springer i cirklar runt Surface Go 2 under tiden som den stackars hybrid-datorn svettas med att öppna ett större Office-dokument.

Om man kan leva med att köra Outlook och Microsoft Office-produkter samt surfa på nätet med sin Windows-dator så kan Surface Go 2 kanske vara ett riktigt och prisvärt alternativ, men för samma pengar kan man få lika flexibla produkter som kan mycket mer (Apple iPad), eller en mindre flexibel men mycket kraftigare, äkta Windows-laptop.

I rättvisans namn är det alltid en svår balansgång att prioritera pris, flexibilitet och prestanda, men här har målet varit att hitta den mest flexibla Windows-enheten som inte kompromissar för mycket med prestanda och funktionalitet. Och efter de kriterierna är Microsoft Surface Go 2 inte ens i närheten av att pricka rätt.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Acer Spin 3 SP314-54N

Lite för stor och klumpig

Acer Spin 3 har en 14-tums skärm som kan snurras 360 grader runt sin egen axel. Ändå är det lite si och så med flexibiliteten.

Höga prestanda för pengarna, fint tangentbord och massor av portar. Nöjer man sig med att använda den hemma så garanterar formfaktorn massor av flexibilitet.
Har bara Full HD-upplösning trots 14-tums skärm, vilket gör datorn tyngre och klumpigare än vad som är idealiskt.
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Ut ur mörkret Om du är trött på bildbrus och matta, urvattnade färger, är Logitech Litra Glow en billig lösning.
Dell-datorer för vardagliga behov Förnuft och återvunna material är ledorden för Dell Inspirons nya modeller för skrivbordet och ryggsäcken.
Inga reservdelar: Kunder får vänta i flera månader Apple släpar efter med reparationer.
Dell XPX med större minimalism 2022-generationen av Dell XPS 13 ultrabook bantad 1,8 gånger på insidan.
Koloss på lerfötter Samsung Galaxy Book2 Pro 360 är ett bra exempel på en god idé som är dåligt genomförd.
Philips: Två datorskärmar för arbete och fritid Hemmakontor eller bortakontor? Philips datorskärmar har inbyggt ljud och kamera.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend