Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Acer Aspire Vero 15 (AV15-53P-77XS)

Grön på utsidan

Acer har byggt skalet av återvunnen plast – men släng inte din gamla dator.

Av / 2023-08-09 - 08:00
Acer Aspire Vero 15 (AV15-53P-77XS)
John Hvidlykke

Som elektroniktillverkare kan man i dag inte med gott samvete skicka ut en ny produkt på marknaden utan att ta hänsyn till miljön.

Återvunnen plast

Med Aspire Vero 15 tar Acer ansvar för planeten mer seriöst än de flesta. Det märks tydligt. Inte bara på förpackningen, som givetvis är gjord av återvinningsbar, återvunnen kartong. Även till själva datorn har återvunnet material använts. Skalet är tillverkat av gråmelerad plast med en lite sträv yta som tydligt signalerar att materialet har ett förflutet. I praktiken är 40 procent av plasten i skalet återvunnen – och 50 procent av plasten i tangenterna och nätadaptern.

För att signalera det gröna samvetet är bokstäverna på tangenterna E och R spegelvända – och gröna! – precis som den omvända R-loggan som är inbäddad höljet.

acer-aspire-vero-av15-53p-evo-fingerprint-backlit-on-wallpaper-win11-cypress-green-04.tif-custom aspire-vero-mood-shot-02.psd-custom aspire-vero-mood-shot-13.tif-custom
<
>
Bokstäverna på tangenterna E och R är spegelvända – och gröna! (Foto: Acer)

Grovt

Så långt är allt väl, men – och nu avslöjar jag kanske min ålder – måste återvunnen plast verkligen vara så ful? Eller klär sig Acer medvetet på ett alldagligt sätt för att markera sitt miljötänk?

Plast är ett följsamt material som kan färgas och produceras med en superslät yta. Och när jag köper en dator vill jag gärna för en stund uppleva det taktila nöjet att röra vid en helt ny och orörd produkt. Oavsett vilket förflutet den har.

Läs också Hållbar eller gröntvättad? Acer Aspire Vero utstrålar sympatisk återvinning, men den säljer det gröna budskapet lite väl mycket.

Konventionell hårdvara

Acer har gjort allt för att spara resurser vid tillverkningen av de yttre delarna av datorn, men innanmätet är helt nytt. Det innebär att processorn är av den senaste generationen: en Intel Core i7-1355U med 10 kärnor och 12 trådar.

Det finns 16 gigabyte RAM-minne och 512 gigabyte SSD-lagring, vilket är fullt tillräckligt, men det är samma mängd som man har kunnat hitta i liknande datorer de senaste två eller tre åren. Så det finns inga revolutioner här. Detsamma gäller för grafiken som hanteras av Intel Iris Xe, som har varit inbyggd i Intels processorer de senaste tre generationerna.

Acer har gjort allt för att spara resurser vid tillverkningen av de yttre delarna av datorn, men innanmätet är helt nytt. (Foto: Acer)

Ett område där tekniken har utvecklats är skärmen. Fast inte här. Acer Vero 15 får nöja sig med Full HD-upplösning (1920 x 1080 pixlar). Det är helt enkelt inte modernt för en 15-tumsskärm anno 2023. Inte ens i budgetklassen. Så vitt jag kan bedöma är detta exakt samma 16:9-skärm som användes för två modellgenerationer sedan.

Tangentbordet är av helt acceptabel kvalitet. Det är inget taktilt nöje att skriva på det, men det gör jobbet. Och det finns till och med en smal numerisk knappsats bredvid.

Full HD-upplösning är helt enkelt inte modernt på en 15-tumsskärm år 2023. Inte ens i budgetklassen (Foto: Acer)

Benchmarks

I normala fall brukar vi jämföra benchmark-mätningarna med datorer i samma prisklass som har testat nyligen. Men den här gången har vi valt att även titta på Acer Vero 15, som vi testade för ett och ett halvt år sedan. Och givetvis är den aktuella modellen snabbare. Men ribban har inte höjts särskilt mycket mellan de två generationerna.

I Geekbench 6-testet får Acer Vero 15 en poäng på 8526 i multicore och 1655 i single-core. Det är ett utmärkt resultat, som motsvarar den lite dyrare Microsoft Surface Pro 9.

När vi testade den förra Vero 15 använde vi Geekbench 5. Där får den nya Vero-utgåvan 7834 i multicore och 1665 i singlecore. Multicore-resultatet är en tredjedel bättre än 2021 – åstadkommit med tio kärnor i dag i stället för fyra då – medan den nya modellen faktiskt är lite långsammare i singlecore. Kontorsprogramtestet PC Mark 10 landar på 5402, vilket i princip är samma som för föregångaren. Men också i linje med liknande maskiner i dag.

Läs också Bäst Surface hittills Microsofts eleganta, surfplatteformade PC är superbärbar och ganska snabb, och priset är inte skrämmande.

3D-grafiktesterna är bara gjorda för fullständighetens skull, eftersom Intel Iris Xe-grafik bara passar för att accelerera Windows-användargränssnittet, inte seriös grafik (eller seriös gaming). Men 1805 i Time Spy är faktiskt i den bättre änden när det gäller integrerad moderkortsgrafik. Vilket vittnar om en relativt snabb processor.

Batteritestet från PCMark 8 slutade på 4:48 timmar. Det är riktigt snyggt. Och mer än tillräckligt för en vanlig dag på jobbet eller i studion.

40 procent av plasten i höljet är återvunnen – och 50 procent av tangenternas och nätadapterns (Foto: Acer)

Slutsats

Som en ansvarsfull, modern konsument kan jag inte låta bli att berömma Acers miljöinsats att använda en hel del återvunnet material i både skalet och förpackningen. Vilket de är långt ifrån ensamma om att göra. Vi läser sällan om en produktrelease där det inte specificeras exakt hur mycket av enheten som är tillverkad av återvunnet material.

Skalet är rått och opolerat och utstrålar ett grönt samvete. Och Vero 15 kommer förmodligen att säljas främst till konsumenter som betraktar det som en extra bonus att man kan känna de återvunna materialen med fingrarna. För det är inte med hårdvaruprestanda som datorn sticker ut. Hastigheten har förbättrats anmärkningsvärt lite under de två år som gått sedan vi senast testade en Acer Vero 15.

Så om du kommer över en begagnad version som är ett par processorgenerationer gammal kommer du att kunna spara både pengar och miljö, eftersom den mest effektiva formen av återvinning är att använda elektroniken som den är – i stället för att dela upp den i atomer och använda några av delarna för att tillverka en ny.

Karakter
Acer Aspire Vero 15 (AV15-53P-77XS)
Basic

Home tycker

En stor PC med i7-processor av senaste generation med fina prestanda med tanke på priset. Och med mindre miljöpåverkan. FHD-skärmen är föråldrad. Hastighetsförbättringen mot föregående generation är minimal i praktiken.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Personlig assistent med ChatGPT

Pekskärm överallt

MacBook Air har blivit något snabbare men också dyrare

Får det lov att vara en extra skärm?

Köp en – betala för tre

Två-i-ett-PC som har allt

Fanken, vad snabbt det går!

För två år sedan hade den kostat det dubbla

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Rulla till toppen