TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

Acer Aspire One Cloudbook 11

Ultrabook för snåljåpar

Superbillig lättviktsdator med Windows 10 och batteri som räcker i en hel dag. Faktiskt tillräckligt bra för de flesta.

forfatter
Publicerad 2016-02-15 - 06:00
L&B tyckerblank
blank Superkompakt, lätt och faktiskt hyfsat snabb. Funderar du på att köpa en chromebook så är detta ett intressant alternativ. Priset är fantastiskt.
blank Priset medför en del kompromisser. Massor av dem. Datorn är långsam, har dåligt med lagringsplats och styrplattan är dålig. Men köp en ändå!
Specifikationerblank
  • Processor: 1,6 GHz Intel Celeron N3050 (dual-core)
  • Skärm: 11,6-tums aktiv TFT, 1366 x 768
  • Minne: 2 GB DDR3
  • Grafik: Intel HD Graphics (delat minne)
  • Operativsystem: Windows 10, 64-bit
  • Hårddisk: 32 GB Flash
  • Övrigt: Webbkamera, mikrofon, wifi (802.11ac), Bluetooth, USB 3.0, USB 2.0, HDMI, hörlursuttag, SD-kortläsare
  • Batteri: 4350 mAh
  • Mått: 29,2 x 1,8 x 20,2 cm
  • Vikt: 1,15 kg
Riktpris: 2700Pr. 2016-02-15 Produktsida

Ultrabooks – alltså supersmala, fjäderlätta bärbara datorer med batteri som räcker en hel dag – är läckra men dessvärre också ganska så kostsamma leksaker. 15 000–20 000 kronor är inte en ovanlig entrébiljett för att få vara med den exklusiva klubben som har de bästa ultrabook-datorerna. Sådana utsvävningar brukar vara reserverade för folk som låter andra betala deras räkningar, alltså chefer och specialister.

För folk med vanlig ekonomi och en tightare budget kan en så kallad chromebook vara ett realistiskt alternativ. Vi har testat ett gäng sådana och kommit fram till att om man kan leva med det Linux-baserade Chrome-operativsystemet, ett extremt begränsat lagringsutrymme och ett ännu mer begränsat sortiment av program, så får man mycket för pengarna.

 

Chromebook-konkurrent

Rent prismässigt är Acer Aspire One Cloudbook snarare en rival till chromebooks än till ultrabooks, vad namnet än antyder. Men operativsystemet är ”äkta vara”, alltså Windows 10, och det innebär att man kan köra alla PC-program och komplettera med Windows 8/10-appar från Microsoft Store. Så länge lagringsplatsen räcker.

Datorns yttre är lika anspråkslöst som en gråsparv, men egentligen ganska så snyggt. Allt är gjort av mörkgrå plast.

TFT-skärmen är 11,6 tum stor med 1366 x 768 pixlars upplösning och är tillräckligt ljus för att man ska kunna arbeta bekvämt. På grund av maskinens storlek är tangentbordet en aning förminskat, men är ändå ganska så bekvämt att arbeta på. De två Skift-knapparna är dock mycket svåra att pricka. Styrplattan är stor och stöder multitouch, men vare sig särskilt snabb eller särskilt känslig. Ska du använda datorn till annat än slösurfning så är det bra att ha en trådlös Bluetooth-mus i väskan.

Cloudbook 11 har två USB-portar, HDMI-utgång och SD-kortläsare. Det är allt. Nätverkskabel går inte att koppla in. Däremot finns stöd för wifi (801.11ac) och överföringshastigheter i gigabitklassen. Vilket är passande för en dator som är i sitt rätta element ute på nätet.

Under huven finns en Intel Celeron dualcore-processor på 1,6 GHz. Det finns 2 GB internminne och lagringskapaciteten utgörs av 32 GB inbyggt flash-minne. Lagringen går dock att utöka med SD-kort. Tyvärr är kortläsaren så opraktiskt konstruerad att kortet sticker ut en centimeter på sidan av datorn så att man riskerar att det rycks loss eller knäcks. En kortläsare med fjäder, som sitter i de flesta datorer och kameror, skulle ha gjort att man kunde använda kortet som en extra hårddisk.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

 

Office ingår – men strunta i det

Det ingår ett års prenumeration på Microsoft Office 360 Home, plus 1 TB lagring på OneDrive. Det sista är bra, men Office-paketet är både bra och dåligt. Den senaste versionen av kontorsprogrammen är helt enkelt för tung att arbeta med på en så här långsam dator, och en komplett installation tar för stor plats av det 32 GB stora lagringsutrymmet. Ett gammalt Office-paket från byrålådan eller gratisvarianten OpenOffice.org är en lättare börda för datorn.

Det är enkelt att hitta brister i Cloudbook 11. I egenskap av ultra-budgetdator är den nämligen en enda stor samling kompromisser. Men det intressanta är hur mycket som faktiskt finns med! Tack vare Windows 10 kan man köra de senaste programmen. Datorn är naturligtvis alldeles för långsam för videoredigering, men perfekt för kontorsprogram och studier. Den kan tas med överallt och batteriet räcker till en hel dags anteckningar eller till flera filmer på resan.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

 

Prestanda

Med en 1,6 GHz Celeron-processor och bara 2 GB RAM är det inte läge för hastighetsfest, och det syns naturligtvis på benchmark-testerna. I vår CPU-mätning, Geekbench 3, fick datorn 814 poäng singlecore och 1384 multicore. Det är siffror som vi inte är vana vid att se från PC-datorer. Och hade det varit en telefon så skulle mätningen ha placerat den i mellanklassen.

I Cinebench R15 uppmäts hastigheten till 11,87 fps. Det är ungefär en tredjedel av vad en modern i7-baserad laptop (till exempel en ultrabook) får, medan renodlade prestandamonster som MSi GT72S är sju gånger snabbare än Cloudbook One.

Browsermark-testet ger 2181 poäng. Det är återigen ungefär en tredjedel av det typiska resultatet, men inte långsammare än att man kan surfa någorlunda bekvämt på nätet.

För skojs skull utsatte vi Cloudbooken för 3D-grafiktestet 3D Mark Vantage. 1388 är ingen poäng att skryta med, men den tog sig faktiskt igenom testet!

På de flesta områden är Cloudbook 11 betydligt långsammare än en modern PC. Mer kan man inte förvänta sig av maskinvaran som är mer än ett par generationer äldre än dagens standard. Ett område som den däremot klarar sig bättre än genomsnittet på är batteritiden. I Peacekeeper-stresstestet tog det 4 timmar och 37 minuter innan batteriet gav upp. Det är kortare än en hel arbetsdag, men testet är mycket mer ansträngande än normal användning, eftersom datorn arbetar med oavbrutna beräkningar, maximal skärmbelysning och alla strömbesparande funktioner avslagna.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

 

Slutsats

Acer Aspire One är varken snabb eller avancerad, och behöver du massor av processorkraft för tunga uppgifter så ska du leta någon annanstans. Men som smidig dator som bara kan stoppas ner i väskan är den ett enastående och intressant alternativ till de mer begränsade chromebook-datorerna som kostar lika mycket. Cloudbook 11 tar vare sig stor plats i väskan eller budgeten och kan i princip allting som behövs en normal arbets- eller skoldag. Att det går att sälja en komplett Windows 10-dator för så här lite pengar är fantastiskt. Och den ÄR faktiskt en ultrabook.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna en kommentar

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
blank
blank
Nu är USB-C-lagen antagen Konsumenterna kommer snart att kunna använda en enda laddningslösning för sina elektroniska enheter, meddelar EU-parlamentet.
Häftigare mesh-nätverk hittar du knappast Visst kostar det mycket pengar. Men om du vill ha det snabbaste och bästa mesh-nätverket är Asus den nya kungen.
Bättre täckning och snabbare nätverk – till lägre pris Nu får du högre hastighet och bättre stabilitet. Och till ett förvånansvärt bra pris. Läs vårt test av två billiga mesh-nätverk.
Berlin: Logitech vill vara kreatörernas bästa vän Logitech avslöjar en stor satsning på den kreativa och lekfulla publiken. Vi är på Logi Play i Berlin.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
blank
Skarpaste ultraportabla någonsin Dell XPS 13 Plus är den skarpast designade ultrabook-datorn vi någonsin har sett. Nästan för designad, faktiskt.
Följ Ljud & Bild