TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

grupptest 6 spelskärmar

Skärmar för skärmytslingar

Det finns ingen anledning att använda den gamla avlagda kontorsskärmen till spel när det är så billigt att skaffa en riktig gaming-skärm.

forfatter
Publicerad 2018-07-10 - 12:33
Produkter i testet
 • LG 27GK750F-B
 • Alienware AW2518HF
 • Samsung LC27FG70FQUXEN
 • Asus ROG Strix XG27VQ
 • HP Omen 25
 • Acer XB252Q
 • Även om den ser precis likadan ut som sin kusin på kontoret så är det en himmelsvid skillnad mellan en gaming-skärm och en jobb-dito. För det första är spelskärmen snabb. Kontorsskärmen klarar sig med att uppdatera bilden 60 gånger i sekunden, eller ännu mer sällan, men när man spelar spel så behövs det helt andra hastigheter. En uppdateringsfrekvens på 120 Hz är minimum i dag, och ännu mer är ännu bättre. De testade skärmarna klarar hastigheter på 144 Hz och 240 Hz. Ett annat mått på snabbhet är responstiden, som är viktig. Den mäts i millisekunder (ms) och anger hur snabbt en pixel kan växla från en gråfärg till en annan (”grå till grå”). Ju lägre responstid desto mindre risk för utsmetade bilder när innehållet ändras hastigt på skärmen

  Hellre snabb än snygg

  Hastighet är A och O för gaming, men kraven på färgäkthet och precision är inte lika höga. Och spelskärmar har ofta en ljusare bild med mindre djup svärta än vad som är helt naturligt. Det underlättar att få syn på motståndare som gömmer sig i skuggorna.

  Upplösningen är också mindre viktig. Arbetsskärmar kan ha WQHD (2160 x 1440) eller 4K (3840 x 2160), men alla skärmar i detta test nöjer sig med Full-HD (1920 x 1080). Återigen handlar det mer om att få upp hastigheten än att det ska se tjusigt ut.

  Panel

  Skärmarna i testet har TN- (Twisted Nematic) och VA-paneler (Vertical Alligment). TN är den billigaste varianten. Den har snabba uppdateringar och är tack vare priset också den mest överkomliga. Tyvärr är betraktningsvinklarna sällan särskilt bra, så skärmbilden kan se väldigt urlakad ut från sidan. VA har en hög kontrastnivå, fina färger och mycket djup svärta. Tyvärr passar de inte särskilt till gaming eftersom de inte uppdaterar bilden tillräckligt snabbt och därför har en så kallad ”ghosting effect” (eftersläpningar).

  Ljus och kontrast

  Ljusstyrkan har stor betydelse för bildens kvalitet. Ju mer desto bättre. Skärmarna i testet är dock ganska så jämnbördiga, ljusnivåer från 300 till 400 nits.

  Kontrastnivån är också värd att hålla ett öga på. De flesta har en kontrastnivå på 1000:1 men få kommer högre upp än så.

  G-Sync och FreeSync

  Vid höga hastigheter kan bilden på skärmen hamna i otakt med grafikkortet vilket leder till ”screen tearing”, som syns på att bilden bryts upp i vågräta block. För att lösa det här problemet har de två största grafikkortstillverkarna, Nvidia och AMD, uppfunnit var sin teknik för att få grafikkortet och bildskärmen att samarbeta. Nvidia har en chiplösning, G-sync, som dock gör skärmarna en del dyrare. AMD använder en programvarulösning som heter FreeSync. Den dåliga nyheten är att man inte kan använda ett AMD-grafikkort med en Nvidia G-sync-skärm eller vice versa. Och eftersom Nvidia har det mesta av marknaden så är FreeSync bara något för ett fåtal.

  Så testade vi

  De senaste veckorna har kontoret ekat av skottsalvor och tjutande bildäck. Allt i forskningens och testandets namn, naturligtvis. Spelskärmar testas ju bäst med spel. Skärmarna utmanades med nya och gamla 3D-spel och störst vikt lades vid kort reaktionstid. Förutom rent subjektiva upplevelser av bildkvaliteten utvärderas skärmarna efter pris, byggkvalitet och extrafunktioner.

  Produkter i testet

  LG 27GK750F-B

  Allt på en gång

  LG har både blixtsnabb reaktionstid och en stor panel.

  Snabb uppdateringshastighet på 240 Hz och 27-tums skärm. Det är nästan för bra för att vara sant.
  Vi har sett bättre bildkvalitet – på många ställen. De grumliga färgtonerna gör att skärmen inte passar till annat än spel.

  Alienware AW2518HF

  Design-racer

  En Alienware med elegant utseende. Nu har vi nog sett det mesta!

  Blixtsnabb gaming-skärm med en design som tål att beskådas även utanför tonårsrummet. Kan roteras.
  Bara 25 tum. Svårt att komma åt ingångarna på baksidan. Vi har sett bättre färgåtergivning.

  Samsung LC27FG70FQUXEN

  Var med i spelet

  Den böjda skärmen ger en härlig cinemascope-känsla.

  Skärmen är stor och krökningen fungerar perfekt för 3D-spel, man känner sig verkligen indragen i handlingen.
  Full HD-upplösning är i minsta laget för en 27-tumsskärm. Bara 144 Hz uppdateringsfrekvens.

  Asus ROG Strix XG27VQ

  Känsla och disco

  Asus budgetskärm har ett par unika äss i rockärmen.

  En stor krökt skärm som ger fin inlevelse. Programmerbart RGB-ljus. DVI-port.
  För det förhållandevis höga priset borde man nästan kunna förvänta sig mer än 144 Hz. Bara en enda HDMI-ingång.

  HP Omen 25

  Avskalad lösning

  HP:s billigaste spelskärm ryms även i riktigt små budgetar.

  Lägst pris, men på den här nivån brukar man inte få mycket gaming-skärm för pengarna. Har FreeSync och är tillräckligt snabb.
  Inte mycket spelskärm för pengarna hos HP heller. Borde faktiskt kosta mindre.

  Acer XB252Q

  Snabb rovfågel

  Acers snabba Predator-skärm gör det mesta rätt.

  Blixtsnabb skärm med bra byggkvalitet och ett fint urval av finesser.
  Den kostar, det går att få ungefär samma funktioner för mindre pengar.
  forfatter

  John Hvidlykke

  (f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Kom i centrum av mötet Med 4x zoom lovar Creative Live! Cam Sync V3 att sätta dig i mitten av ... Zoom.
  Kreativa superkrafter MSI har inte sparat på något i Creator Z17. Det syns på prislappen.
  90-talet ringer: Winamp är tillbaka I internets barndom och skribentens ungdom var det Winamp som styrde musiken till festen. Nu är spelaren tillbaka efter nästan 10 års frånvaro.
  Nu finns Samsungs nya spelskärmar att köpa De nya Odyssey Neo G8- och Odyssey Neo G7 4K-skärmarna lovar rejäl prestanda!
  Kone skippar sladden 15 års forskning tog det innan den klassiska spelmusen Roccat Kone XP kom i en trådlös utgåva.
  Razers tåliga ljusdrivna tangenter Razer DeathStalker V2 har uppdaterats med lägre, lättare tangenter som håller längre.
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend