TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

test Apple iPhone X

X-tremt imponerande iPhone

Apple är tillbaka på tronen med den första iPhone på åratal som känns revolutionerande.

forfatter
Publicerad 2017-11-01 - 17:48
L&B tycker
Ansiktsigenkänning som faktiskt fungerar. Strålande skärm och utmärkt kamera. Går utmärkt att använda utan hem-knapp.
Väldigt svettig prislapp.
Specifikationer

Operativsystem: iOS 11
Skärm: 5,8 tum OLED 2436 x 1125 (458 ppi)
Processor: 2,5 GHz hexacore Apple A11 Bionic
Minne: 3 GB / 64 eller 256 GB
Kameror: 2x12 Mp F1.8/2.4 OIS + 7 Mp F2.2
Trådlöst: 4G LTE, Wifi ac, BT 5.0, (NFC)
Mått/vikt: 144 x 71 x 7,7 mm / 174 gram
Batteri: 2716 mAh, 21 h samtal

Riktpris: 11500Pr. 2017-11-01 Produktsida

I flera år har det kommit iPhone-modeller som visserligen varit bättre än förra årets modell – de har varit lite snabbare och haft lite bättre kamera och lite bättre skärm. Men det var länge sedan man sa: ”Wow, varför har ingen gjort så här förr?” Och snacket har gått om att Apple har slutat vara innovatörer och istället bara förbättrar sådant som andra hittat på. Men nu har det kommit en iPhone som inte ser ut eller fungerar som andra mobiler – iPhone X.

iphonex-front-back-glass
(Foto: Apple)

Utseende och konstruktion

Den mest uppenbara skillnaden är att den övre och nedre kanten har försvunnit och att skärmen nu täcker hela framsidan. Runt kanterna går en kraftig metallram som gör mobilen vridstyv, och den vita modellens silvriga kant är riktigt snygg. Baksidan är täckt av glas, för att kunna möjliggöra trådlös laddning, vilket även fungerar genom ett skal. Ett sådant bör man nämligen ha, trots Apples prat om hur starkt glaset är. Då slipper man även kladdiga fingeravtryck.

iphonex-charging-dock-front
Trådlös laddning som även funkar genom normala skal (Foto: Apple)

Skärm

För första gången tar Apple steget från IPS-panel till OLED. Det innebär dock inte att skärmen är exakt likadan som Samsungs. Den har mer kontrollerade färger, delvis på grund av True Tone, och en ljusstyrka som faktiskt fungerar i solljus. En följd av att skärmen går från kant till kant är att den är större. Antalet tum är faktiskt större än på 8 Plus. Men den är också smalare och högre, vilket i praktiken gör den mindre att hålla i. Den känns fortfarande stor, bara inte större.

iphonex-truedepth-back-camera
(Foto: Apple)

Kamera

Kvaliteten på den vanliga kameran är precis lika bra som i iPhone 8, så läs vad vi tyckte om den i det testet. Den enda, knappt märkbara skillnaden är att den fått aningen mer vidvinkel. Vad som däremot skiljer sig är telefoto-linsen som både fått en ljusstarkare optik och äntligen bildstabilisering. Det gör både att man får skarpare bilder på långt håll och att man får ljusare och skarpare bilder i svagt ljus även när man använder telelinsen.

Läs även vårt test av iPhone 8 Plus

Användning

Det som alla är nyfikna på när det gäller kamerorna är istället selfiekameran. Eller snarare dess FaceID-funktion som ersätter fingeravtrycksläsaren. Man registrerar en 3D-modell av sitt ansikte genom att rita en cirkel med näsan. Sedan låses mobilen upp så fort du håller upp den mot ansiktet. Och det fungerar varje gång, även om man tar på sig en hatt, eller tar av sig glasögonen. Det fungerade till och med i en skumpig bil i totalt mörker. Väldigt imponerade.

Titta för att låsa upp –
fungerar både på stranden och i mörkret. (Foto: Apple)

 

Läs mer i detalj om Face ID och svepgesterna här

Ett annat potentiellt problem är hur man använder mobilen när det tidigare var så många funktioner man använde hemknappen till. Men det har Apple löst elegant med nya svepgester. Svep upp för att gå till hemskärmen, svep upp och pausa för att bläddra mellan senaste apparna, svep från övre högra hörnet för att ta fram kontrollcentret, samt från vänstra för att se notiscentret. Låter det krångligt? Efter en timme kändes det som det naturliga sättet att göra det på.

iphonex-front-homescreen
Den berömda ”flärpen”
stör faktiskt inte (Foto: Apple)

 

https://youtu.be/cJZoTqtwGzY

Här är Appples video som visar hur man använder de nya gesterna

Prestanda

Liksom i Apple 8-modellerna innehåller iPhone X Apples nya A11 Bionic-processor. Den kör i cirklar runt konkurrenterna när det gäller prestanda. Men det är inte hästkrafter för sakens skull. Processorn och dess stödkretsar är förutsättningen för att mobilen ska kunna känna igen ansikten så snabbt. Och för all avancerad bild- och videobehandling i realtid. Notera också att iPhone X har ett större batteri än iPhone 8, till och med något större än i iPhone 8 Plus.

Slutsats

Anledningen att Apple inte alltid är först med nya finesser är för att de inte släpper något förrän det fungerar till 100 procent. Andra har försökt med ansiktsigenkänning som fungerar ibland, Apples fungerar alltid. Andra har tagit bort hemknappen och ersatt med virtuella knappar. Apple hittar på gester som fungerar bättre. Med iPhone X har Apple gjort en kompromissfri futuristisk mobil, som triumferar där andra snubblar sig fram. Men det kostar att ligga på topp.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild