Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Apple iPhone X

X-tremt imponerande iPhone

Apple är tillbaka på tronen med den första iPhone på åratal som känns revolutionerande.

Av / 2017-11-01 - 17:48
Apple iPhone X
Jonas Ekelund

I flera år har det kommit iPhone-modeller som visserligen varit bättre än förra årets modell – de har varit lite snabbare och haft lite bättre kamera och lite bättre skärm. Men det var länge sedan man sa: ”Wow, varför har ingen gjort så här förr?” Och snacket har gått om att Apple har slutat vara innovatörer och istället bara förbättrar sådant som andra hittat på. Men nu har det kommit en iPhone som inte ser ut eller fungerar som andra mobiler – iPhone X.

iphonex-front-back-glass
(Foto: Apple)

Utseende och konstruktion

Den mest uppenbara skillnaden är att den övre och nedre kanten har försvunnit och att skärmen nu täcker hela framsidan. Runt kanterna går en kraftig metallram som gör mobilen vridstyv, och den vita modellens silvriga kant är riktigt snygg. Baksidan är täckt av glas, för att kunna möjliggöra trådlös laddning, vilket även fungerar genom ett skal. Ett sådant bör man nämligen ha, trots Apples prat om hur starkt glaset är. Då slipper man även kladdiga fingeravtryck.

iphonex-charging-dock-front
Trådlös laddning som även funkar genom normala skal (Foto: Apple)

Skärm

För första gången tar Apple steget från IPS-panel till OLED. Det innebär dock inte att skärmen är exakt likadan som Samsungs. Den har mer kontrollerade färger, delvis på grund av True Tone, och en ljusstyrka som faktiskt fungerar i solljus. En följd av att skärmen går från kant till kant är att den är större. Antalet tum är faktiskt större än på 8 Plus. Men den är också smalare och högre, vilket i praktiken gör den mindre att hålla i. Den känns fortfarande stor, bara inte större.

iphonex-truedepth-back-camera
(Foto: Apple)

Kamera

Kvaliteten på den vanliga kameran är precis lika bra som i iPhone 8, så läs vad vi tyckte om den i det testet. Den enda, knappt märkbara skillnaden är att den fått aningen mer vidvinkel. Vad som däremot skiljer sig är telefoto-linsen som både fått en ljusstarkare optik och äntligen bildstabilisering. Det gör både att man får skarpare bilder på långt håll och att man får ljusare och skarpare bilder i svagt ljus även när man använder telelinsen.

Läs även vårt test av iPhone 8 Plus

Användning

Det som alla är nyfikna på när det gäller kamerorna är istället selfiekameran. Eller snarare dess FaceID-funktion som ersätter fingeravtrycksläsaren. Man registrerar en 3D-modell av sitt ansikte genom att rita en cirkel med näsan. Sedan låses mobilen upp så fort du håller upp den mot ansiktet. Och det fungerar varje gång, även om man tar på sig en hatt, eller tar av sig glasögonen. Det fungerade till och med i en skumpig bil i totalt mörker. Väldigt imponerade.

Titta för att låsa upp –
fungerar både på stranden och i mörkret. (Foto: Apple)

 

Läs mer i detalj om Face ID och svepgesterna här

Ett annat potentiellt problem är hur man använder mobilen när det tidigare var så många funktioner man använde hemknappen till. Men det har Apple löst elegant med nya svepgester. Svep upp för att gå till hemskärmen, svep upp och pausa för att bläddra mellan senaste apparna, svep från övre högra hörnet för att ta fram kontrollcentret, samt från vänstra för att se notiscentret. Låter det krångligt? Efter en timme kändes det som det naturliga sättet att göra det på.

iphonex-front-homescreen
Den berömda “flärpen”
stör faktiskt inte (Foto: Apple)

 

https://youtu.be/cJZoTqtwGzY

Här är Appples video som visar hur man använder de nya gesterna

Prestanda

Liksom i Apple 8-modellerna innehåller iPhone X Apples nya A11 Bionic-processor. Den kör i cirklar runt konkurrenterna när det gäller prestanda. Men det är inte hästkrafter för sakens skull. Processorn och dess stödkretsar är förutsättningen för att mobilen ska kunna känna igen ansikten så snabbt. Och för all avancerad bild- och videobehandling i realtid. Notera också att iPhone X har ett större batteri än iPhone 8, till och med något större än i iPhone 8 Plus.

Slutsats

Anledningen att Apple inte alltid är först med nya finesser är för att de inte släpper något förrän det fungerar till 100 procent. Andra har försökt med ansiktsigenkänning som fungerar ibland, Apples fungerar alltid. Andra har tagit bort hemknappen och ersatt med virtuella knappar. Apple hittar på gester som fungerar bättre. Med iPhone X har Apple gjort en kompromissfri futuristisk mobil, som triumferar där andra snubblar sig fram. Men det kostar att ligga på topp.

Ljud & Bild tycker

Ansiktsigenkänning som faktiskt fungerar. Strålande skärm och utmärkt kamera. Går utmärkt att använda utan hem-knapp. Väldigt svettig prislapp.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Rulla till toppen