Search
Generic filters

: Aiptek Mona Lisa

Fotoräddaren

Den inbyggda kameran gör att man lätt kan rädda gulnande papperskopior till eftervärlden.

Ljud & Bild tycker

Kamera Batteridrift
Dåliga foton Medelmåttig bildkvalitet Bredbildsformat
 • Skärm: 8 tum, 800x480 punkter
 • Minne: 1 GB
 • Minneskort: SD, SDHC, MS, MMC, USB
 • Bildformat: JPG
 • Extra: Batteridrift, fjärr, 5 Mp-kamera
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 900 kr

På grund av kameran är det här den klumpigaste fotoramen i testet. Men det är inte bara tjockleken som påverkats utan den har även den bredaste ramen runt skärmen. Där får två stycken enorma knappar plats, tillsammans med ytterligare fyra på baksidan samt ett styrkors. Det är för mycket och man undrar ofta vilken knapp man egentligen ska trycka på. Lyckligtvis finns en mer pedagogisk fjärrkontroll man kan ta till. Tack vare batteridriften kan man även visa bilder för folk i besökssoffan.

För att digitalisera sina gamla papperskopior monterar man på en plasthållare på baksidan som håller fotot på rätt ställe i förhållande till linsen. Den färdiga bilden kan roteras och beskäras, vilket man tyvärr måste göra hela tiden. Resultatet är inget vidare jämfört med att plåta med en bättre kompaktkamera och kommer inte i närheten av att stoppa fotot i en skanner. Men visst kan det finnas de som trots allt föredrar enkelheten och snabbheten med den här metoden.

Tyvärr är panelen i bredbildsformat vilket gör att man antingen får svarta kanter runt fotona eller att de måste beskäras för att fylla upp bilden. Det finns inställningar för ljus och kontrast, men det gick ändå inte att få till en bra bild. Ljusa och mörka partier saknar helt detaljer och toningarna var ojämna. Färgbalansen är inte heller i sin ordning vilket gör att bilderna inte ser riktigt naturliga ut. Den hade även problem med att visa högupplösta bilder. De visades i svartvitt med färgade streck tvärs över.

Slutsats
Att kunna plåta av sina gamla foton och få in dem direkt i fotoramen kan kanske vara praktiskt för dem som inte har en dator. Det är visserligen imponerande att man lyckats få in funktionen till ett så lågt pris men tyvärr blir resultatet därefter. Vill man rädda fotona bör man nog ändå ta hjälp av någon med dator och skanner. Och inte ens då vill man nog visa upp resultatet på den här fotoramen, för bildkvaliteten är medelmåttig och bredbildsformat gör att fotona blir avklippta i kanterna.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Kodak Pulse W730S - Fotofröjd från nätet
  Mejla bilder direkt till foto-ramen eller visa helt enkelt foton från Facebook.
  Jobo Pure 8 Pro - Enkel och bra
  Pure har inga speciella finesser men visar bildspel med bra kvalitet till ett lågt pris.
  Braun Digialbum 7 - Elegant utan finess
  Exklusiva material och praktiskt fodral men ytterst enkel på insidan.
  Agfaphoto moVee Touch AF7088MT - Smidig och praktisk
  Nästan som att ha en surfplatta, minus alla funktioner utom att visa video och bilder.
  Braun Digiframe 8050SLT - Tunn och elegant
  En lövtunn snygg apparat med touchknappar till hyggligt pris är ett lockande val.

  Läs också

  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.
  Om du är villig att göra avkall på Dolby Atmos och DTS:X så finns det knappast någon mer prisvärd soundbar än Samsung HW-Q66T.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!