TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: 6 digitala fotoramar

Finessrika fotoramar

Fotoramar är ett alltmer missvisande namn då årets modeller har allt från videouppspelning och pekskärm till internet och kamera.

forfatter
Publicerad 2011-11-21 - 13:48
Produkter i testet
 • Kodak Pulse W730S
 • Jobo Pure 8 Pro
 • Braun Digialbum 7
 • Agfaphoto moVee Touch AF7088MT
 • Aiptek Mona Lisa
 • Braun Digiframe 8050SLT
 • När vi började testa fotoramar för ett par år sedan fanns det inte så mycket att välja mellan. Och de modeller som fanns kunde ofta bara visa bilder på en dålig skärm men kostade ändå skjortan. För två år sedan slog de igenom på allvar och utbudet blev bättre samtidigt som priserna rasade snabbt. Förra året hade kvaliteten hunnit i kapp och det var nästan svårt att hitta dåliga skärmar. Förutom hos de obskyra märken som säljs för ett par hundralappar i reahyllan på bensinstationen så klart.

  I år verkar alla ha nått en godkänd miniminivå för bildkvaliteten och pressat priserna så mycket det går. En fotoram i en viss prisklass från en stor tillverkare är ungefär lika bra som en från konkurrenterna. Det kommer därför inte heller nya modeller lika snabbt. Istället verkar man ha börjat försöka skilja sig från mängden med intressanta funktioner.

  I det här testet har vi hittat fotoramar som nästan känns som surfplattor. De har nästan lika stor skärm som de mindre surfplattorna, har batteridrift och pekskärm samt kan visa video. Andra har internetuppkoppling och kan ta emot e-post samt koppla upp sig på Facebook. Det skulle inte förvåna oss om dessa funktioner finns kombinerade nästa år så att man får ännu mer avancerade hybrider.

  Rätt fotoram för dig
  Vilka finesser fotoramen som passar dig bäst ska ha beror så klart på hur du ska använda den. Om den bara ska stå i en bokhylla och fyllas på med bilder någon gång då och då kan du säkert klara dig med en enklare modell. Eventuellt kan du då lägga pengarna på en lite större skärmstorlek.

  Om du ofta tar filmsnuttar med mobilen av viktiga händelser så ska fotoramen så klart klara att spela upp video. De gör sig ofta bättre på den lilla skärmen än uppblåsta på en stor TV. Om du ofta får gäster som du vill visa fotona för ska du satsa på en fotoram med batteridrift. Då kan du dra ut sladden och visa bilderna i soffan, precis som man förr gjorde med fotoalbumen.

  Om du laddar upp dina bilder på nätet och har kompisar som tar intressanta foton så bör du överväga en fotoram med trådlöst nätverk och internetkoppling. Att se sina egna bilder om och om igen blir ju lätt tråkigt men när det hela tiden dyker upp nya foton blir man ofta glatt överraskad. Det gäller även om man ger bort fotoramen som present. Speciellt om man har små barn och fotoramen är till far- eller morföräldrarna som är nyfikna på vad som händer.

  Produkter i testet

  Kodak Pulse W730S

  Fotofröjd från nätet

  Mejla bilder direkt till foto-ramen eller visa helt enkelt foton från Facebook.

  Internetuppkoppling Pekskärm Bra bildkvalitet
  Inställningar kräver webbläsare

  Jobo Pure 8 Pro

  Enkel och bra

  Pure har inga speciella finesser men visar bildspel med bra kvalitet till ett lågt pris.

  Bra bildkvalitet Prisvärd
  Inget inbyggt minne Få finesser

  Braun Digialbum 7

  Elegant utan finess

  Exklusiva material och praktiskt fodral men ytterst enkel på insidan.

  Välbyggd Skyddande läderfodral
  Inga finesser. Saknar inställningsmöjligheter. Kontrastlös bild.

  Agfaphoto moVee Touch AF7088MT

  Smidig och praktisk

  Nästan som att ha en surfplatta, minus alla funktioner utom att visa video och bilder.

  Pekskärm Stort minne Batteridrift
  Seg pekskärm Osmidiga menyer

  Aiptek Mona Lisa

  Fotoräddaren

  Den inbyggda kameran gör att man lätt kan rädda gulnande papperskopior till eftervärlden.

  Kamera Batteridrift
  Dåliga foton Medelmåttig bildkvalitet Bredbildsformat

  Braun Digiframe 8050SLT

  Tunn och elegant

  En lövtunn snygg apparat med touchknappar till hyggligt pris är ett lockande val.

  Tunn Touchknappar Videouppspelning
  Dåligt ljud Defekter i bildvisningen
  forfatter

  Jonas Ekelund

  (f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend