TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Aiptek Mona Lisa

Fotoräddaren

Den inbyggda kameran gör att man lätt kan rädda gulnande papperskopior till eftervärlden.

Ljud & Bild tycker
+Kamera Batteridrift
-Dåliga foton Medelmåttig bildkvalitet Bredbildsformat
Specifikationer
  • Skärm: 8 tum, 800x480 punkter
  • Minne: 1 GB
  • Minneskort: SD, SDHC, MS, MMC, USB
  • Bildformat: JPG
  • Extra: Batteridrift, fjärr, 5 Mp-kamera
Riktpris: 900

På grund av kameran är det här den klumpigaste fotoramen i testet. Men det är inte bara tjockleken som påverkats utan den har även den bredaste ramen runt skärmen. Där får två stycken enorma knappar plats, tillsammans med ytterligare fyra på baksidan samt ett styrkors. Det är för mycket och man undrar ofta vilken knapp man egentligen ska trycka på. Lyckligtvis finns en mer pedagogisk fjärrkontroll man kan ta till. Tack vare batteridriften kan man även visa bilder för folk i besökssoffan.

För att digitalisera sina gamla papperskopior monterar man på en plasthållare på baksidan som håller fotot på rätt ställe i förhållande till linsen. Den färdiga bilden kan roteras och beskäras, vilket man tyvärr måste göra hela tiden. Resultatet är inget vidare jämfört med att plåta med en bättre kompaktkamera och kommer inte i närheten av att stoppa fotot i en skanner. Men visst kan det finnas de som trots allt föredrar enkelheten och snabbheten med den här metoden.

Tyvärr är panelen i bredbildsformat vilket gör att man antingen får svarta kanter runt fotona eller att de måste beskäras för att fylla upp bilden. Det finns inställningar för ljus och kontrast, men det gick ändå inte att få till en bra bild. Ljusa och mörka partier saknar helt detaljer och toningarna var ojämna. Färgbalansen är inte heller i sin ordning vilket gör att bilderna inte ser riktigt naturliga ut. Den hade även problem med att visa högupplösta bilder. De visades i svartvitt med färgade streck tvärs över.

Slutsats
Att kunna plåta av sina gamla foton och få in dem direkt i fotoramen kan kanske vara praktiskt för dem som inte har en dator. Det är visserligen imponerande att man lyckats få in funktionen till ett så lågt pris men tyvärr blir resultatet därefter. Vill man rädda fotona bör man nog ändå ta hjälp av någon med dator och skanner. Och inte ens då vill man nog visa upp resultatet på den här fotoramen, för bildkvaliteten är medelmåttig och bredbildsformat gör att fotona blir avklippta i kanterna.

LB+ ERBJUDANDE: 1 vecka för 19 kr
Få full tillgång till ljudochbild.se, testarkiv med fler än 6 000 tester, fördelsklubb, guider, nyheter, recensioner av filmer och TV-serier, och mycket mer.

Också i detta test:

Kodak Pulse W730S

Fotofröjd från nätet

Mejla bilder direkt till foto-ramen eller visa helt enkelt foton från Facebook.

Internetuppkoppling Pekskärm Bra bildkvalitet
Inställningar kräver webbläsare

Jobo Pure 8 Pro

Enkel och bra

Pure har inga speciella finesser men visar bildspel med bra kvalitet till ett lågt pris.

Bra bildkvalitet Prisvärd
Inget inbyggt minne Få finesser

Braun Digialbum 7

Elegant utan finess

Exklusiva material och praktiskt fodral men ytterst enkel på insidan.

Välbyggd Skyddande läderfodral
Inga finesser. Saknar inställningsmöjligheter. Kontrastlös bild.

Agfaphoto moVee Touch AF7088MT

Smidig och praktisk

Nästan som att ha en surfplatta, minus alla funktioner utom att visa video och bilder.

Pekskärm Stort minne Batteridrift
Seg pekskärm Osmidiga menyer

Braun Digiframe 8050SLT

Tunn och elegant

En lövtunn snygg apparat med touchknappar till hyggligt pris är ett lockande val.

Tunn Touchknappar Videouppspelning
Dåligt ljud Defekter i bildvisningen

Lämna en kommentar

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.