Search
Generic filters

test : Dynaudio Music 1

Hifi i köket

Music-seriens minsting klarar sig fint bland de stora grabbarna. Och utmanar faktiskt sin storebror på ett par områden. .

Dynaudio Music 1

Ljud & Bild tycker

Automatisk anpassning efter omgivningen. Nio månaders Tidal. Lät att ta med sig runt i huset.
Aningen dyrare än de mest populära konkurrenterna. Inga digitalingångar.
Element: 4-tums bas/mellanregister, 1-tums domediskant

Konstruktion: Sluten, aktiv, digital

Frekvensomfång: 50–20 000 Hz (-3 dB)

Inbyggd förstärkare: 2 x 40 watt

Anslutningar: Analog (3,5 mm minijack), USB (iOS)

Upplösning: 24 bit/96 kHz

Inställning: Automatisk justering efter placering och bakgrundsbrus

Batteritid: upp till 8 timmar

Mått: 22,9 x 22,0 x 14,2 cm

Vikt: 1,6 kg

Färger: Mörkgrå, ljusgrå, blå, röd

Webb: dynaudio.com

Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 4 900 kr

Multiroom-högtalare är ett bekvämt och enkelt sätt att få musik i hela huset utan att behöva dra kablar överallt och fylla rummen med elektronik. Och nu har kategorin blivit så mogen att traditionella högtalartillverkare har gått med i multiroom-kapplöpningen. En av dem är danska Dynaudio.

Vi testade nyligen toppmodellen, Dynaudio Music 7, som klarade sig riktigt bra. Den här gången har vi lagt vantarna på den minsta och billigaste i serien, Music 1. Ordet ”billig” gäller dock bara i förhållande till resten av serien. För med ett pris på nästan 5 000 kronor så finns det mycket annat fint att välja mellan när det gäller multiroom-högtalare.

Dynaudio Music 1 är en liten krabat som är lika stor som en handväska, fast en hel del kantigare. Precis som resten av serien är designen prisma-formad och faktiskt ganska så elegant. Fram- och baksidan är täckt med vävt möbeltyg en metallkant löper hela vägen runt och rymmer alla kontroller. På sidan av högtalaren kan man välja mellan fem förinställningar med en knapp. Det kan vara ett nätradioprogram, en spellista eller Music Now-funktionen som ser till att det alltid strömmar ut musik som är anpassad efter den personliga smaken.

Bakom tyget hittar man en 1-tums domediskant och ett 4-tums bas/mellanregister. Elementen har var sin 40-watts effektförstärkare. Det finns en analog ingång och en USB-port för iOS-enheter.

Music Now

De senaste åren har olika tillverkare haft sina egna varianter på ett specialgjort, konstant musikackompanjemang. Hos Dynaudio heter det Music Now. När man sätter på systemet första gången ska man välja sina favoritartister. Högtalaren spelar helst musik av dem, men kryddar spellistan med ”liknande” låtar. När en låt spelas kan du ge den ett betyg i form av plus eller minus, som får programmet att välja fler eller färre liknande låtar.

Streaming

I skrivande stund är det bara strömningstjänsten Tidal som stöds av Music-högtalarna. Alltså inget Spotify. I gengäld inger det nio månaders prenumeration i priset. Internetradio finns också. Utöver streaming kan man naturligtvis spela musik från nätverket (DLNA och AirPlay) och via Bluetooth.

(Foto: Tillverkare)

Automatisk anpassning

Alla Dynaudio Music-högtalare är utrustade med ett system som heter RoomAdapt som försöker lösa rummets inverkan på ljudet. En inbyggd mikrofon mäter ljudet i rummet – och anpassar ljudet därefter. Allt går på bara ett par sekunder, utan att man behöver fippla med mikrofoner och testtoner som man måste med hemmabioförstärkare som har rumskorrektion.

En annan funktion heter NoiseAdapt och anpassar ljudet efter bakgrundsbruset och komprimerar dynamiken så att musiken hörs även om folk pratar i närheten. Det är smart och extra praktiskt i en högtalare som Music 1, som med tanke på storleken och batteridriften kommer att bäras runt i huset, där den bland annat ska mäta sig med ljuden från matlagning och tvättmaskinen.

Dynaudio Music är lika stor som en handväska – fast kantigare.

Så låter Music 1

Music 1 kan användas på flera sätt. Tack vare det inbyggda batteriet kan man ta den sig överallt i huset och lyssna på musik i alla rum. Multiroom på gerilla-sätt, om du så vill – och mycket billigare än att köpa en högtalare till varje rum. Då kommer RoomAdapt till sin rätt: ställ högtalaren var som helst, strax därefter har den funnit sig tillrätta i omgivningen och anpassat frekvensgången.

Basen är av naturliga skäl akilleshälen i en kompakt, batteridriven högtalare på bara 1,6 kg. Det skulle man åtminstone kunna tro. Men det lilla 4-tumselementet jobbar hårt med att bevisa motsatsen, med god hjälp av DSP:ns rumsanpassning. Det finns ingen brist på fyllighet vid normal volym. Till och med ett orgelstycke som ”Koyaanisqatsi” klaras av i fin stil. I James Blakes basmördare ”Limit To Your Love” finns det inte riktigt lika mycket tryck i botten som med fullvuxna högtalare. Men det låter aldrig illa.

Diskanten hänger med basen hela vägen. Det beror säkert på att Dynaudio har offrat en riktig 1-tums domediskant på högtalaren, medan många andra – och betydligt billigare – multiroom-högtalare får nöja sig med ett enda fullregisterelement.

Alla kontroller sitter på metallbandet som löper runt högtalaren.

Men det är fortfarande bara mono. För att ta reda på vad Music 1 klarar av skaffade vi fram ett extra exemplar och ställde in dem som ett stereopar på stativ i lyssningsrummet. Och de kände sig genast hemma – trots att det såg lite udda ut. Med rätt placering kan de mycket väl mäta sig med ett par ”riktiga” högtalare för lika mycket eller mer pengar. Stereoperspektiv, rumskänsla och upplösning är så bra att man för ett kort ögonblick kommer på sig själv att fundera: ”Tänk om man skulle …”

När man parar ihop högtalarna till ett stereosystem måste man dock komma ihåg att välja samma RoomAdapt- och NoiseAdapt-inställningar på båda. Det görs nämligen inte automatiskt. Och det låter verkligen konstigt om bara den ena av paret komprimerar ljudet med NoiseAdapt.

Sammantaget är Dynaudio Music 1 nästan mer imponerande att lyssna på än Music 7. Inte för att den låter bättre, för så långt in i himlen växer inte träden. Utan för att den lilla högtalaren överträffar förväntningarna så mycket mer än den stora, tunga toppmodellen. Den är mycket dyrare än liknande lösningar från exempelvis Sonos, vars grundmodell bara kostar hälften. Men det renare ljudet och utökade frekvensomfånget kompenserar för prisskillnaden.

(Foto: Tillverkare)

Slutsats

Dynaudio Music 1 har gott om rivaler. Music-serien börjar på en prisnivå där de flesta andra slutar, så man kan hitta massor av stereomodeller för samma pengar som den här tvåvägs monohögtalaren. Å andra sidan är ljudet en klass över vad man hittar på de flesta andra ställen. Närmaste konkurrenten är faktiskt Music 7, som kostar lika mycket som två Music 1. Har du pengarna så får du välja mellan råstyrka och upplösning i mellanregistret hos Music 7 och bredare stereoperspektiv och bärbar bekvämlighet hos två Music 1.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!