Search
Generic filters

test : Samsung HW-K960

Att en soundbar kan låta så bra!

Samsung drämmer till med ett öppet och rent ljud, bra tryck och fyllig bas. Och bäst av allt: surround med trådlösa bakhögtalare!

November 2016Samsung HW-K960

Ljud & Bild tycker

Trådlösa bakhögtalare ger äkta surround och fyra inbyggda Atmos-kanaler ger en mycket bra känsla av ljud på höjden. Ljudet är klart och öppet, särskilt i dialogen. Basregistret hänger med, detta är ett supersystem.
DTS stöds bara i stereo. Det finns anläggningar som har ännu mer kraft.
Fakta: Atmos: 5.1.4
HDMI: 2 in (HDMI 2.0, HDCP 2.2), 1 ut (ARC) Digitalt in: Optisk
Trådlöst: Bluetooth
Analogt in: 3,5-mm minijack
Subwoofer: Trådlös
Mått: 121 x 8,2 x 13,1 cm
Färg: Svart
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 15000 kr

Samsungs soundbar är både längre och högre än Philips för att bereda plats åt större högtalarelement. Det finns sammanlagt elva element, vart och ett med egen förstärkare. Två Atmos-kanaler på ovansidan pekar upp mot taket och spelar ljud som studsar ner mot lyssnaren och skapar ett intryck av höjd.

Samsung har stoppat i sammanlagt 15 högtalarelement i ljudlimpan och bakhögtalarna, med fyra Atmos-element som skickar upp ljud i taket. Illustration: Samsung
Samsung har stoppat i sammanlagt 15 högtalarelement i ljudlimpan och bakhögtalarna, med fyra Atmos-element som skickar upp ljud i taket. Illustration: Samsung

Men där både Philips Fidelio B8 och Yamaha YSP-5600 skapar surroundeffekten från själva ljudlimpan så använder sig Samsung av ett par särskilda bakhögtalare som placeras bakom soffan. Tvättäkta surroundljud, med andra ord! Även dessa har inbyggda Atmos-element, vilket ger sammanlagt fyra Atmos-kanaler, mot Philips och Yamahas två. Fast av någon märklig anledning stöder inte Samsung DTS-ljud i fler än två kanaler.

Separata, trådlösa bakhögtalare ger äkta surroundljud. Foto: Samsung
Separata, trådlösa bakhögtalare ger äkta surroundljud. Foto: Samsung

Förutom äkta surroundljud har anläggningen nätverksanslutning och kan ingå i ett trådlöst Samsung-multiroom-system. Då kan du strömma från Spotify, Tidal, Apple Music eller vad som helst via den användarvänliga appen Samsung MultiRoom.
Trådlös anslutning av både subwoofer och bakhögtalare görs automatiskt när du sätter på högtalaren, se bara till att allting har ström innan du sätter på systemet med fjärrkontrollen.
Att koppla in TV:n görs enkelt med antingen HDMI via ljudreturkanal, eller så går det att koppla in videokällor direkt till en av de tre HDMI-ingångarna. Eftersom dessa även stöder de senaste formaten, inklusive HDCP 2.2, sänker högtalaren inte upplösningen på 4K Ultra-HD-video från en kompatibel Blu-ray-spelare.

Foto: Samsung
Foto: Samsung

 

Användning
I likhet med Philips är Samsungs soundbar enkel att använda. Se bara till att bakhögtalarna är symmetriskt placerade i förhållande till lyssningsplatsen eftersom det inte går att ställa in fördröjning av ljudet individuellt efter avståndet. Det går dock att ställa in individuell ljudnivå för samtliga kanaler.
Fjärrkontrollen är enkel att handskas med och en överskådlig display på högtalaren gör att man har full kontroll.

Ljudkvalitet
Film i surround, framför allt med Atmos-ljudspår, imponerar med ett öppet och klart ljud som aldrig blir vasst. Filmen ”Pan” har en mycket större och öppnare ljudbild än med Philips och Samsung ger en bättre känsla av tredimensionellt ljud i höjden.
Det är dessutom mycket bättre grepp om dynamiken: oavsett om det är kanoner som dundrar eller arbetare som drar en acapella-version av ”Smells Like Teen Spirit” så behåller Samsung ett bra grepp. Mycket bättre än Philips. Subwoofern hänger med riktigt bra och bäst av allt är att dialogen är klockren. Allt låter så oansträngt och naturligt att man skulle kunna tro att man har med dyrare saker att göra.
Men även Samsung har sina begränsningar. Anläggningen kan inte mäta sig med en renodlad hemmabio med separata komponenter, det finns helt enkelt inte tillräckligt mycket förstärkarkraft eller kabinettvolym. Men tills Samsung når sin gräns är HW-K960 verkligen tjusigt att lyssna på. Det gäller för övrigt även musik, i både två och flera kanaler. I synnerhet sångröster och stränginstrument låter fint.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
  Också i detta test:
  Yamaha YSP-5600 - Kraftfull kruttunna
  Ingen har fler högtalarelement än Yamaha. Mätmikrofon skräddarsyr ljudet efter rummet och här finns mer kraft än du vågar drömma om!
  Philips Fidelio B8 - Vacker soundbar, tunt ljud
  Philips har satsat på design och användarvänlighet, men inte lika mycket på ljudkvalitet.

  Läs också

  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.
  Om du är villig att göra avkall på Dolby Atmos och DTS:X så finns det knappast någon mer prisvärd soundbar än Samsung HW-Q66T.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!