Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Xiaomi 12 blir första mobilen med Snapdragon 8 Gen 1

Det kinesiska märket upprepar framgången från förra året, när Xiaomi Mi 11 var den första mobilen med Snapdragon 888.

Av / 2021-12-02 - 06:00
Xiaomi 12 blir första mobilen med Snapdragon 8 Gen 1

Qualcomm är på gång med en ny mobilprocessor som har fått beteckningen Snapdragon 8 Gen 1.

Jämfört med Qualcomms nuvarande toppmodell, Snapdragon 888, har Snapdragon 8 Gen 1 uppgraderats på alla områden. Chipets nya Kryo CPU har en högpresterande Arm Cortex-X2-kärna som har 20 % högre totalprestanda, samtidigt som den är 30 % mer energieffektiv än sin föregångare.

Nya integrerade Adreno GPU kan skryta med 30 % snabbare grafik med en energibesparing på 25 %. Snapdragon 8 Gen 1 har också en ny AI-motor som ska kunna leverera fyra gånger effektivare artificiell intelligens och maskininlärning än Snapdragon 888.

Bland andra funktioner kan nämnas Snapdragon Sight, som förbättrar mobilkameran med hjälp av en ny 18-bitars bildsignalprocessor som kan lagra upp till 8K-video med HDR i realtid. Och naturligtvis det integrerade Qualcomm X65 5G-modemet som erbjuder teoretiska 5G-hastigheter på upp till 10 Gbit/s samt stöder både standalone och non-standalone 5G (såväl sub-6GHz som mmWave 5G).

(Foto: Qualcomm)

Xiaomi 12

Allt detta och mer därtill blir en del av mobiltelefonen Xiaomi 12, som kan lanseras på den kinesiska hemmamarknaden redan före jul. Det skriver Android Authority.

Läs också Ny mobil tar över den kinesiska kejserliga tronen Xiaomi Mi 11 är den första mobilen med Qualcomms nya Snapdragon 888-processor. Det är den du ska köpa om du vill ha mest för pengarna.

Förra året var den kinesiska mobiltelefontillverkaren först på marknaden med en mobil som byggde på Snapdragon 888 – nämligen den kritikerrosade Xiaomi Mi 11 – och nu tyder allt på att de kan upprepa succén med Snapdragon 8 Gen 1.

Xiaomi åtminstone meddelat på Twitter att de är redo för en ”World Debut” av Snapdragon 8 Gen 1 när företaget lanserar den kommande flaggskeppsmodellen, Xiaomi 12.

Android Authority gissar att detta kan bli redan 12 december, medan vi här hemma förmodligen får vänta till i början av nästa år på en europeisk version av Xiaomi 12.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen