Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

nyhet

LG TV 2018

LG har blivit synonymt med kontrastrika OLED-skärmar och släpper en uppsjö av nya 2018-modeller.

Av / 2018-04-05 - 10:10
LG TV 2018

2017 var utan tvekan det stora OLED-året för LG, som hade stor framgång med modeller som 55B7, 65E7 och 65W7. Dessutom har de lånat ut sin teknik till flera andra tillverkare, vilket har bidragit till att göra OLED till den dominerande tekniken i premiumsegmentet. Priserna har blivit mer humana: en 55-tums 4K OLED kostar faktiskt inte markant mycket mer än en bra LCD-TV. Det innebär att allt fler har råd att unna sig en OLED-TV – och har man väl sett vilka fördelar den tekniken innebär för svärta, kontrast och betraktningsvinkel så kan det vara svårt att gå tillbaka till LCD!

Nya OLED-modeller

LG har inte tyckt att det funnits något behov av att göra större förändringar i själva OLED-panelerna i år. Den största förbättringen finns på insidan, i form av mer processorkraft som innebär bättre bildbehandling och andra avancerade möjligheter. LG skryter extra mycket med sin nya Alpha 9-processor, som påstås vara 50 % snabbare än förra årets modell. Den tar hand om bildbehandlingen i de bästa OLED-modellerna (W8, E8 och C8) och utlovar bland annat en betydligt förbättrad brusreducering, mer korrekta färger och jämnare färggraderingar än i 2017-modellerna.

High Frame Rate

LG:s nya toppmodeller med A9-processor får även stöd för high frame rate-video (HFR) med upp till 120 bilder per sekund. Den här tekniken befinner sig ännu så länge på ett tidigt stadium, men kan ge bättre återgivning av snabbt bildmaterial som sport, actionfilmer och spel.

Thinq AI: Styr TV:n med rösten

Rösthantering har varit ett hett ämne den senaste tiden och LG vill också vara med genom den intelligenta ljudassistenten Thinq AI. Med den kan man styra TV:ns funktioner genom att prata direkt med fjärrkontrollen. Dessutom kan TV:n fungera som ett ”nav” för andra smarta prylar, till exempel trådlösa högtalare, belysning och annat som kopplas in via wifi eller Bluetooth.

 

Modeller i urval:

OLED B8

(Foto: Tillverkare)

 

Detta blir efterträdaren till den populära och prisvärda B7-serien, och den nya instegsmodellen till OLED-världen. B8 kan skryta med en 4K OLED-panel och stöder de allra flesta HDR-formaten. Den får dock klara sig med en något enklare A7-videoprocessor och designen är en återanvändning av förra årets C7-modell.

B8-serien finns i 55 och 65 tum (OLED55B8 och OLED65B8) och förväntas komma juni/juli.

 

OLED C8

(Foto: Tillverkare)

 

Vi hann inte testa fjolårets C7-serie, men bortsett från lite mer påkostad design var det inga stora skillnader mot B7. I år verkar det som om LG satsar mer på den här överkomliga ”mellanviktaren”. C8-serien är utrustad med den kraftfulla A9-processorn och kommer dessutom i storlekar upp till 77 tum! Den senare förväntas bli LG:s billigaste 77-tums OLED hittills.

C8-serien finns i 55, 65 och 77 tum (OLED55C8, OLED65C8 och OLED77C8) och förväntas komma i april/maj 2018.

 

OLED E8

(Foto: Tillverkare)

 

Detta är en av LG:s verkliga highend-modeller, med en extra påkostad ”picture on glass”-design där OLED-panelen är fastlimmad på utsidan av en glasplatta. Detta ger ett mycket läckrare utseende än modellerna med metallram, men det kostar! E8 har också en finare högtalarlösning med en rejäl soundbar längst ner.

E8-serien kommer att bestå av 55-, 65- och 77-tumsmodeller (OLED55E8, OLED65E8 och OLED77E8) och förväntas komma i april/maj 2018.

 

OLED W8

(Foto: Tillverkare)

 

Den så kallade ”Wallpaper OLED” från LG är definitivt en av de läckraste TV-apparaterna på marknaden. Här har inte den lövtunna OLED-panelen någon inramning alls, utan är gjord för att sättas fast direkt på väggen med magneter. Anslutningar, högtalare och annan elektronik har flyttats till en separat soundbar-högtalare som även har Dolby Atmos-surroundljud.

W8-serien finns i 65 och 77 tum (OLED65W8, OLED77W8).

 

SK950: LCD-flaggskeppet

(Foto: Tillverkare)

 

Även om LG satsar stenhårt på OLED så har de naturligtvis plats för ett par LCD-skärmar i sortimentet också! LCD-skärmen har fortfarande vissa fördelar, speciellt när det gäller ljusstyrka, färgåtergivning och framför allt storlek i förhållande till pris. SK950 blir årets LCD-toppmodell och är av allt att döma en riktigt läcker TV. Utöver ”nanoLED”-teknik med brett färgspektrum är toppmodellen utrustad med äkta LED-bakgrundsbelysning och lokal dimning.

 

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Loewes OLED-TV-apparater är nu "Made in Germany"

Enorm 3D-skärm från LG

Här är Samsungs nya TV-modeller 2024: Fulla av AI-funktioner

TCL:s 163-tums X11H demonstrerad i Kina

Nu vet vi priserna på årets nya OLED-TV från LG

Här är Sonys nya TV-modeller för 2024

TCL C855 går upp till 98 tum

Här är TCL 115X955 MAX

Nu kan du titta på OLED-TV på flygresan

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Jätte-TV redo för Sverige

Se vad vi hittade hos LG i Tyskland

Rulla till toppen