Svenskarnas TV-vanor förändras

Det är inte alla som vill att TV:n ska stå i vardagsrummet.

Sättet vi konsumerar TV-innehåll förändras ständigt och det påverkar också hur vi möblerar våra hem. Många vill låta bli att ha vardagsrummet som underhållningsarena och ha den i andra rum i stället.

– I svenska hem är det fortfarande vardagsrummet som är huvudrummet när man ska inreda med TV:n, men att hela 86 procent vill ha en TV i vardagsrummet skiljer sig ganska mycket från Norge. Där vill bara 72 procent ha sin TV i vardagsrummet. Att talet är högt är inte speciellt överraskande, med tanke på att vi befinner oss i en tid där de stora filmupplevelserna i större grad måste upplevas hemma. Många har haft mer tid hemma och vill sitta gott tillbakalutade i sitt eget vardagsrum för att se på sina favoritserier. I Sverige vill nästan en tredjedel ha en TV i huvudsovrummet. Väldigt många önskar alltså att antingen starta dagen, eller avsluta den med att ligga i sängen och se på TV. Det tyder på att vi totalt sett fortfarande är ett TV-land här i Sverige. Även andra resultat från undersökningen tyder på detta, säger Teddy Thor, affärschef för NetOnNet.

Läs också Kommentar: Du behöver 75 tum (eller mer!) Osäker på hur stor TV:n ska vara? Vårt råd är att inte vara feg! Här är sju bra skäl att tänka stort.

Enligt undersökningen, som är genomförd bland 1011 svenskar av YouGov på uppdrag av NetOnNet, så är det inte bara i vardagsrummet som vi är mer positiva till att placera en TV jämfört med norrmännen.

TV i köket

Vid sidan av de traditionella rummen för en TV – vardagsrummet och sovrummet – så är det en del andra rum överraskar som svenskarnas favoritställen att se på TV.

– Var åttonde svensk (12,5%) önskar att ha en TV i köket. Det tycker vi är väldigt intressant och ganska överraskande, då det motsvarar 1,2 miljoner svenskar. I dagens värld önskar vi att bli underhållna till var tid, till och med när vi lagar eller äter mat, säger Teddy Thor.

TV utomhus

Undersökningen visar också att 5 procent vill ha en TV i sitt uterum eller på terrassen, och enligt NetOnNet är detta en växande trend.

– De som har mycket plats ute önskar att använda sitt uteområde som en slags utbyggnad av huset. Detta gäller både utomhuskök, värmelampor och sköna sittplatser – och för en del, en TV.

Olika behov för yngre och äldre

Undersökningen visar på olikheter mellan yngre och äldre när det kommer till TV-vanor. De äldre är mer traditionella i sina val av TV-placering, medan de yngre troligtvis har ett större behov för att konsumera innehåll på olika platser i sitt hem.

– Bland de under 30 år vill bara 77 procent ha en TV i vardagsrummet, men 36 procent vill ha en TV i sovrummet. 7 procent vill ha en TV i badrummet, något som visar denna gruppens intresse för att konsumera innehåll på fler ställen än de andra åldersgrupperna. Jämför vi så önskar bara 25 procent av de över 60 år en TV i sovrummet, och 17 procent av den här gruppen önskar en TV i så kallade ”andra rum”. Detta kan vara i ett vardagsrum i källaren, ”man cave” eller på ett eget TV-rum, men det är klart att inte alla har möjlighet till att ha ett sånt typ av rum i sitt hem.

– Olika rum ställer olika krav på TV-apparaterna. En 65 tummare passar bäst i vardagsrummet, medan du troligtvis vill ha en mindre TV i köket eller i badrummet. En TV som sitter säkert fast på väggen kan vara bra i sovrummet, medan en TV du har ute bör ha bra ljusstyrka.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Nu börjar den senaste Android-versionen rullas ut till många telefonmodeller. Kolla på listan om din mobil snart får Android 11.
  Har precis köpt dig en ny 4K-TV? Då kan du inviga den med Last Christmas i remastrad 4K-version!
  Under Snapdragon Tech Summit har Qualcomm lanserat sin efterföljare till Snapdragon 865. Den nya Snapdragon 888 kommer att finnas i flera Android-flaggskepp 2021.
  Låt inte storleken lura dig, Phono Box RS2 har allt en vinylfantast behöver.
  Alla vill ha hårda paket, vi också. Så vi har skrivit den häftigaste önskelistan vi kunnat komma på.
  Stereon i Jimi Hendrix sovrum i London låter nu precis som den gjorde när han lyssnade på den.
  Så här har de aldrig gjort förut, åtminstone inte på det här sättet.
  Slutet för Europas största fotomässa.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  De bästa TV-apparaterna till PS5 och Xbox Series X

  Riktpris: kr Spelarnas TV-favorit

  Samsung Q80T (QE55Q80T)

  Riktpris: 15000 kr Smidig och bra!

  Sony XH9005 (KD-55XH9005)

  Riktpris: 13000 kr Nära de bästa

  LG NANO99 vs Sony ZH8

  Riktpris: kr Knivskarp 8K-duell
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.