Svenskarnas TV-vanor förändras

Det är inte alla som vill att TV:n ska stå i vardagsrummet.
Annons
Annons
forfatter

Sättet vi konsumerar TV-innehåll förändras ständigt och det påverkar också hur vi möblerar våra hem. Många vill låta bli att ha vardagsrummet som underhållningsarena och ha den i andra rum i stället.

– I svenska hem är det fortfarande vardagsrummet som är huvudrummet när man ska inreda med TV:n, men att hela 86 procent vill ha en TV i vardagsrummet skiljer sig ganska mycket från Norge. Där vill bara 72 procent ha sin TV i vardagsrummet. Att talet är högt är inte speciellt överraskande, med tanke på att vi befinner oss i en tid där de stora filmupplevelserna i större grad måste upplevas hemma. Många har haft mer tid hemma och vill sitta gott tillbakalutade i sitt eget vardagsrum för att se på sina favoritserier. I Sverige vill nästan en tredjedel ha en TV i huvudsovrummet. Väldigt många önskar alltså att antingen starta dagen, eller avsluta den med att ligga i sängen och se på TV. Det tyder på att vi totalt sett fortfarande är ett TV-land här i Sverige. Även andra resultat från undersökningen tyder på detta, säger Teddy Thor, affärschef för NetOnNet.

Läs också
Kommentar: Du behöver 75 tum (eller mer!) Osäker på hur stor TV:n ska vara? Vårt råd är att inte vara feg! Här är sju bra skäl att tänka stort.

Enligt undersökningen, som är genomförd bland 1011 svenskar av YouGov på uppdrag av NetOnNet, så är det inte bara i vardagsrummet som vi är mer positiva till att placera en TV jämfört med norrmännen.

TV i köket

Vid sidan av de traditionella rummen för en TV – vardagsrummet och sovrummet – så är det en del andra rum överraskar som svenskarnas favoritställen att se på TV.

– Var åttonde svensk (12,5%) önskar att ha en TV i köket. Det tycker vi är väldigt intressant och ganska överraskande, då det motsvarar 1,2 miljoner svenskar. I dagens värld önskar vi att bli underhållna till var tid, till och med när vi lagar eller äter mat, säger Teddy Thor.

Annons

TV utomhus

Undersökningen visar också att 5 procent vill ha en TV i sitt uterum eller på terrassen, och enligt NetOnNet är detta en växande trend.

– De som har mycket plats ute önskar att använda sitt uteområde som en slags utbyggnad av huset. Detta gäller både utomhuskök, värmelampor och sköna sittplatser – och för en del, en TV.

Olika behov för yngre och äldre

Undersökningen visar på olikheter mellan yngre och äldre när det kommer till TV-vanor. De äldre är mer traditionella i sina val av TV-placering, medan de yngre troligtvis har ett större behov för att konsumera innehåll på olika platser i sitt hem.

– Bland de under 30 år vill bara 77 procent ha en TV i vardagsrummet, men 36 procent vill ha en TV i sovrummet. 7 procent vill ha en TV i badrummet, något som visar denna gruppens intresse för att konsumera innehåll på fler ställen än de andra åldersgrupperna. Jämför vi så önskar bara 25 procent av de över 60 år en TV i sovrummet, och 17 procent av den här gruppen önskar en TV i så kallade ”andra rum”. Detta kan vara i ett vardagsrum i källaren, ”man cave” eller på ett eget TV-rum, men det är klart att inte alla har möjlighet till att ha ett sånt typ av rum i sitt hem.

– Olika rum ställer olika krav på TV-apparaterna. En 65 tummare passar bäst i vardagsrummet, medan du troligtvis vill ha en mindre TV i köket eller i badrummet. En TV som sitter säkert fast på väggen kan vara bra i sovrummet, medan en TV du har ute bör ha bra ljusstyrka.

Annons
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

Avancerade träningsfunktioner och bättre koll på resultaten.
Razers nya speltangentbord reagerar olika beroende på hur hårt du trycker på tangenterna.
Nya smarta lås som du kan prata med – och som kan prata med dina andra smarta enheter.
På CES-mässan visade Razer upp en gaming-stol med utrullningsbar OLED-skärm! Har den massage också?
Kom bara ihåg att välja versionen med stereoljud.
Samsung släpper många nya TV-modeller under mars/april.
0-100 km/h på mindre än 5 sek, fyrhjulsdrift och 420 km räckvidd.
Nu kan Lyngdorfs flaggskeppsförstärkare spela högupplösta MQA-ljudfiler från bland annat Tidal.
Billig entrébiljett till analog fotografering.
Historisk Golden Globe till avliden stjärna.
Amazons strömningstjänst erbjuder mer exklusivt innehåll till nordiska kunder och påbörjar ett samarbete med ErosSTX.
Over-the-air gör det enklare att fixa småfel i XC40 Pure Electric P8.
Efter ett långt corona-uppehåll är väntan (snart) över – här är trailern till den fjärde säsongen.
Mobilen är stor och läcker – och vi får nog aldrig se den i Sverige.
Om du vill ha James Bonds kamera får du skynda dig.
De första exemplaren av Volkswagen ID.4 har dykt upp hos nordiska bilhandlare. Vi har tagit en snabbtitt – och lyssning – på infotainment-systemet.