Här är Panasonics nya TV-modeller 2021

Panasonic introducerar flera spännande TV-modeller 2021, inklusive 3 nya 48-tums OLED-TV!
Annons
Annons
forfatter

Flera TV-leverantörer har redan haft ”vårsläpp” på sina TV-apparater och nu är det äntligen Panasonics tur. På ett liveströmmat evenemang avslöjade de mer av sitt TV-sortiment för 2021, med helt nya OLED- och LED-modeller.

Panasonic presenterade flaggskeppsmodellen JZ2000 på CES-mässan i januari, men har inte avslöjat något om de andra modellerna förrän nu.

Läs också
Här är Panasonics nya OLED-flaggskepp Panasonics nya topp-TV får smartare videoprocessor och fetare Atmos-ljud från Technics!

Här är några av höjdpunkterna från dagens lansering:

  • Den ljusstarka Master HDR OLED Professional Edition-bildpanelen utökas till två OLED-serier: JZ2000 och billigare JZ1500.
  • En ny HCX Pro AI-videoprocessor optimerar bildkvaliteten automatiskt, baserat på den innehållstyp som visas
  • Det nya spelläget Extreme Game Mode ger en markant sänkning av ingångsfördröjningen (input lag).
  • HDMI 2.1-funktioner som VRR, HFR och AMD FreeSync Premium som förbättrar spelupplevelsen.
  • Vissa modeller har Android-användargränssnitt
  • För första gången introducerar Panasonic en 48-tums OLED-TV.

Nya OLED-modeller: Panasonic JZ1500, JZ1000 och JZ980

Den redan kända toppmodellen JZ2000 får sällskap av tre andra OLED-serier. JZ1500, JZ1000 och JZ980.

Annons

Panasonic JZ1500 sticker ut och verkar intressant: Denna ”junior-toppmodell” har nämligen samma topptrimmade bildpanel som JZ2000, vilket bland annat innebär högre ljusstyrka än vanliga OLED-skärmar. JZ1500 har däremot ett enklare ljudsystem än JZ2000, vilket ger ett lägre pris – detta är något som många Panasonic-fans har efterfrågat länge.

JZ1500/JZ1000/JZ980 kommer också i det nya 48-tumsformatet som flera andra tillverkare introducerade förra året. Panasonic påpekar dock att den modellen inte har den så kallade Master HDR-panelen som de andra skärmstorlekarna (55 och 65 tum) har.

Alla serier använder sig av den helt nya HCX Pro AI-processorn, som bland annat har det nya Auto AI-bildläget. Det bidrar till en optimal bildupplevelse genom att registrera exakt vilken typ av innehåll som visas – till exempel film eller sport – och sedan automatiskt justera bildkvaliteten därefter.

Alla nya OLED-modellerna stöder också Game Mode Extreme, vilket enligt Panasonic ska ge extremt kort fördröjning (input lag). Samtliga OLED-skärmar stöder också AMD FreeSync Premium.

Annons
TX-75JX940E_940B_W944_left-slant_sports-989x742 TX-75JX940E_940B_W944_left-slant_game-989x742
<
>
Panasonic JZ940E. (Foto: Panasonic)

Nya LED-LCD: perfekta sport och spel

Utöver OLED-godsakerna presenterade Panasonic tre nya LCD-serier för 2021. Bland nykomlingarna hittar vi JX940, JX850 och JX800.

Panasonic JX940 (75, 65, 55, 49 tum)

Panasonic hävdar att speciellt JX940-serien passar för sport- och spelentusiaster. Den har samma HCX Pro AI-processor, vilket innebär att den automatiskt kan upptäcka sportsändningar och optimera bildkvaliteten därefter. Intelligent Clear Motion utjämnar dynamiska rörelser för att ge tittaren en bild utan flimmer. JX940-serien använder sig också av en ljusstark HDR Cinema Display Pro-panel med 120 Hz, och bred betraktningsvinkel – idealiskt för att titta på sport tillsammans med familj och vänner. JX940 stöder Dolby Atmos-ljudbehandling och har en flexibel sockeldesign som gör det enkelt att få plats med en soundbar under TV:n (till exempel nya HTB490). Stöd för HDMI 2.1-funktioner som HFR (High Frame Rate) och VRR (Variable Refresh Rate) samt AMD FreeSync Premium finns också på plats.

Panasonic JX820E. (Foto: Panasonic)

Panasonic JX800: Ny Android-modell (65, 58, 50, 40 tum)

Den nya HCX Pro AI-processorn från Panasonics är spännande, men föregångare var inte direkt någon latmask den heller: Panasonic har nu använt den förra generationen HCX-processor i kärnmodeller som JX800-serien – vilket innebär att även instegsmodellerna får avancerade justeringsalternativ. JX800 har en ljusstark LCD-panel (HDR Bright Panel Plus) och för första gången ett Android-användargränssnitt. Detta innebär bland annat att vi kan se fram emot ett brett utbud av strömningstjänster.

Panasonic JX850 (65, 58, 50, 40 tum)

Detta är en ny mellanklassmodell med liknande specifikationer som JX800, men dessutom stöd för Dolby Atmos-ljud. Den har också MyHomeScreen 6.0-gränssnitt i stället för Android.

Brett formatstöd

Panasonic håller fast vid sin tradition att stödja de flesta videoformat och -funktioner. Det så kallade Filmmaker Mode med Intelligent Sensing som Panasonic introducerade 2020 stöds i år hela vägen ner till JX800-serien. HDR-format som Dolby Vision IQ stöds av alla 2021 OLED-modeller samt av JX940. Dolby Vision och HDR10+ Adaptive-format stöds hela vägen ner till JX800, utöver HDR10 och Hybrid Log Gamma.

Annons

Uppdaterat användargränssnitt: MyHomeScreen 6.0

Även om vissa billigare Panasonic-modeller nu använder Android så behåller Panasonic sin egenutvecklade startskärm MyHomeScreen i toppmodellerna. Alla nya modeller hela vägen ner till JX850-serien har version 6.0, som sägs ha blivit mer användarvänligt. Menyerna är förbättrade för att ge snabb åtkomst till de vanligaste bild- och ljudinställningarna.

TV-apparaterna kan bland annat överföra ljud till två separata Bluetooth-enheter samtidigt – till exempel hörlurar eller hörapparater – vilket kan vara praktiskt för många användare, inte minst på kvällen. Alla modeller till och med JX850 har både Google Assistant och Amazon Alexa inbyggt, så att användarna kan använda rösten för att kolla vädret eller nyheterna samt annan användbar information direkt på TV:n. (JX800 stöder Google Assistant men inte Amazon Alexa).

Ny fjärrkontroll

Traditionella Panasonic kommer också (stor fanfar!) att introducera en helt ny fjärrkontroll 2021. Den ska vara mycket mer ergonomisk och bekväm att hålla i än den gamla ”tegelstenen” som vi har varit vana vid i åratal.

 

(Foto: Panasonic)

Pris och tillgänglighet

Panasonics nya TV-modeller släpps längre fram i vår och sommar 2021. Nordiska priser presenteras vid ett senare tillfälle, då uppdaterar vi artikeln.

Annons

panasonic.se

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Annons
Annons

Läs också

Om någon skulle tvivla så är JBL tillbaka så det sjunger om det, och bevisar att de kan ljud bättre än de flesta.
Sonos Sub är tillbaka i sin tredje generation och nu går det att ha två stycken i samma rum. Vi har testat!
Designmästarna gör det igen. Beolit 20 är en vacker bärbar högtalare som dessutom låter bra.
Bang & Olufsen Beosound Emerge är en modig avvikelse från hur en multiroom-smarthögtalare kan se ut – och låta.
Den ser mycket större ut än den är, nya 4309 Studio Monitor.
TCL TS8132 är en billig soundbar med Dolby Atmos-ljus som återges av diskreta högtalare på ovansidan.
Nu går det att spela upp ljud från LG:s TV-apparater och soundbar-högtalare samtidigt.
Snyggare ljud hittar du ingen annanstans.
Uppdaterad drönare med 1-tums kamera och 5,4K-video.
B&W PI5 och PI7 är äntligen här. Båda med aktiv brusreducering och toppmodellen har några extra coola funktioner.
En hittills hemlig rapport avslöjar att Huawei hade obegränsad tillgång till alla samtal i nederländska mobilnätet.
Får dessutom 5G och 12,9-tums Liquid Retina XDR-skärm.
Och 4K HDR och Dolby Vision för en bättre bild.
Äntligen kommer det en smart bricka till Apple-användare som gör att man kan hitta sina nycklar!
Touch ID, bättre ljud, fler färger och 4,5K-skärm.
475 kilometers räckvidd och ”kantig” komfort med plats för sju personer.
Sony FE 14mm F1.8 GM.
Känner du någon som gillar Lego-Mario? Nu får figuren sällskap av brorsan Luigi.
Samsungs nya tv-tjänst erbjuder direktsända tv-kanaler gratis.
Fitbit lanserar nu Luxe, ett snyggt och bekvämt aktivitetsarmband framtaget för att hjälpa dig ta så bra hand om din hälsa och ditt välbefinnande som möjligt.