Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Tjuvkik

OLED+908: Philips klar med en ny toppmodell – tar upp kampen med Samsung och LG

Släpps i oktober, med ljud från Bowers & Wilkins.

Av / 2023-09-15 - 11:10
OLED+908: Philips klar med en ny toppmodell – tar upp kampen med Samsung och LG

Ljud & Bild / Barcelona: Philips TV hade ingen utställning på IFA-mässan i år, men kompenserade för det genom att bjuda in den europeiska teknikpressen till ett exklusivt event i Barcelona denna vecka. Här fick vi en närmare titt på den nya toppmodellen OLED+908!

Platsen är ingen tillfällighet, eftersom företaget bakom Philips TV (TP Vision) är en av sponsorerna till fotbollslaget FC Barcelona. Från och med nu kommer du att kunna se Ambilight TV-loggan på Barca-tröjorna.

Evenemanget ägde rum nära legendariska Camp Nou, som just nu genomgår rivning/ombyggnad. Det var med denna bakgrund som vi fick en närmare titt på höstens kommande TV-nyheter från Philips, eller snarare en specifik modell.

OBS: Detta var ett Philips-evenemang där leverantören stod för resa, kost och logi. Det här är bara en förhandstitt, och vi avvaktar med slutsatsen tills vi har gjort ett fullvärdigt test av OLED+908 på hemmaplan.

Philips OLED+908: Toppmodell med MLA OLED-teknik

OLED+908 är Philips officiella toppmodell för 2023 och arvtagaren till den populära OLED+907 från 2022. Den är utrustad med en uppgraderad ”Meta” MLA OLED-panel från LG Display. Vi känner redan till den här typen av paneler från LG:s egen toppmodell OLED G3, men Philips hävdar att de har uppnått bättre bildkvalitet, med hjälp av både gamla och nya knep.

Panelteknologin MLA (Micro Lens Array) använder speciella, mikroskopiska linser som ökar ljusutbytet från OLED-pixlarna. Detta i kombination med bättre passiv kylning och anpassad bildbehandling (så kallad Meta Booster) har gjort det möjligt att pressa ut betydligt högre ljusstyrka ur OLED-panelerna.

OLED+908 kommer enligt uppgift klara upp till 2 100 nits på 10% skärmyta (250 nits vid 100%) när den är inställd i det mest dynamiska ”Crystal Clear” bildläget. Men det är bara en liten del av förbättringarna, enligt Philips.

Philips OLED+908 (till vänster) bredvid förra årets modell OLED+907. (Foto: Audun Hage)

Philips videoprocessor P5 AI Gen 7, med flera avancerade funktioner, spelar också en nyckelroll för bildkvaliteten. Den är baserad på det senaste Mediatek Pentonic-chipet, kombinerat med Philips egen bildbehandling.

Ambient Intelligence V2 ser till att bilden kontinuerligt anpassar sig till omgivningen. Den nya versionen använder en RGB-ljussensor som inte bara tar hänsyn till ljusnivån i rummet, utan även färgtemperaturen så att vitpunkten anpassar sig till solljus och tid på dygnet. Medan Smart Bit Enhancement säkerställer sömlösa färggraderingar.

Philips-skärmen har brett stöd för olika videoformat som Dolby Vision och HDR10+, nu även för spel, med kapacitet för 120Hz och VRR. Men bara två av de fyra HDMI-ingångarna stöder 4K/120Hz. Samsung och LG:s toppmodeller har som bekant stöd för 120Hz på alla fyra.

Philips OLED+908 har bland annat stöd för Dolby Vision i 4K/120Hz för spel. (Foto: Audun Hage)

Tresidig Ambilight

OLED+908 får såklart också Ambilight, om än bara på tre sidor av skärmen. Den senaste generationen har fått en mer exakt styrning av lysdioderna, med högre färgupplösning, där varje enskild lysdiod får individuella färgsignaler och därmed bättre kan matcha handlingen på skärmen.

Eftersom lysdioderna drivs direkt av TV:ns bildbehandling kommer detta att ge en mer exakt representation av färgerna på skärmen, jämfört med alternativa lösningar (till exempel Samsung, som nu har stöd för Philips Hue) – åtminstone i teorin.

Uppdaterat Google TV och ny fjärrkontroll

Philips verkar också ha tagit till sig en del av den kritik vi hade om användarvänligheten hos förra årets modeller. OLED+908 använder ett uppdaterat Google TV-användargränssnitt, där man även har arbetat med att effektivisera menysystemet. Viktiga bildinställningar är mer lättillgängliga och justeringar kan göras utan att menyn täcker hela bilden.

Fjärrkontrollen har också blivit modernare, med färre knappar än tidigare, men den som saknar sifferknapparna kan ändå ta fram en touchpanel med extraknappar.

Den nya fjärrkontrollen klarar sig med färre knappar än den gamla. (Foto: Audun Hage)

Ljud från Bowers & Wilkins

Du kanske undrar vad plustecknet i OLED+908 står för? Det är Philips sätt att berätta att ljudet är extra påkostat, och i det här fallet kommer det från B&W.

De två tillverkarna har samarbetat på ljudsidan i flera år och OLED+908 använder sig av ett skräddarsytt 3.1-kanals högtalarsystem monterat i en ”soundbar” under skärmen. Den är klädd i mörkgrå textil från danska Kvadrat, och döljer högtalare för center-, höger- och vänsterkanaler.

Alla kanaler har separata diskant- och mellanregisterelement. Dessutom finns en bashögtalare med fyra passiva slavelement på baksidan. Högtalarna drivs av en 80 watts förstärkare och stödjer ”virtuellt” Dolby Atmos surroundljud. Tyvärr fick vi ingen ljuddemo i Barcelona, ​​men vi ser fram emot att testa vidare!

Här kan du se de många högtalarna från Bowers & Wilkins som OLED+908 är utrustad med. (Foto: Audun Hage)

Philips OLED+908 mot konkurrenterna

Under sessionen i Barcelona fick vi en demonstration av OLED+908, ställd mot de senaste konkurrenterna från Samsung (TQ65S95C) och LG (OLED65G3). Presentationen hölls som vanligt av Philips strategichef och rutinerade TV-guru Danny Tack, som inte tvekade att jämföra sin egen ”baby” mot konkurrenterna.

Som oberoende TV-tillverkare har Philips möjlighet att välja och vraka mellan olika panelteknologier. Och när vi frågade direktör Tack om hans tankar om QD-OLED kontra OLED sa han att QD-varianten har vissa fördelar i delar av färgområdet, men att han fortfarande lutar åt OLED med MLA som den mest naturliga och överlag bästa panelteknologin.

Danny Tack påpekade bland annat att Philips-skärmen hade ännu mer intensiv ljusstyrka i de ljusaste områdena än Samsung S95C, och en ännu skarpare, mer detaljerad och kontrastrik bild än LG:s egen G3. Det verkar alltså som att Philips kommer att satsa på OLED för sina toppmodeller i framtiden.

Presentationen hölls av Danny Tack, som har varit ansvarig för Philips TV sedan bildrörs-TV:s dagar. (Foto: Audun Hage)

Bildkvalitet

Det är förstås svårt att bedöma bildkvaliteten ordentligt utan att känna till bildmaterialet, eller ha kontrollerat inställningarna i förväg, men OLED+908 presterade i alla fall en imponerande ljusstyrka och kontrast. Den uppnådde också mycket detaljer som var mindre framträdande hos konkurrenterna, samt mycket mjuka rörelser.

Sedan ska det sägas att detta var med det extra dynamiska ”Crystal Clear”-bildläget aktiverat. Det använder mycket videobearbetning för att försköna bilden. Men för den som gillar lite extra krydda i sina bilder så är det här nog mitt i prick!

En annan sak vi märkte var att 2023-modellen med polarisationsfiltret ”Vanta Black” på ytan har betydligt lägre skärmreflektion än tidigare generationer. Här var skillnaden mot OLED+907 från 2022 relativt tydlig i både ljusa och mörka miljöer.

908-modellen har betydligt mindre reflektion i glaset än föregångaren 907 från 2022. (Foto. Audun Hage)

Pris och tillgänglighet

Philips OLED+908 kommer att landa i butik under oktober/november 2023, och kommer då att levereras i skärmstorlekarna 55, 65 och 77 tum. Detta kommer garanterat att bli en spännande utmanare till andra avancerade modeller som LG OLED G3, Samsung S95C och Panasonic MZ2000, som vi ser fram emot att få upp på testbänken.

Vägledande priser:

Philips 55OLED908: 29 990 kr

Philips 65OLED908: 39 990 kr

Philips 77OLED908: 69 990 kr

OBS! Philips visade ingen direkt efterföljare till 2022-modellen OLED+937 i Barcelona. Uppföljaren till denna väntas inte förrän senare under 2024.

Vi fick inte heller en närmare titt på de tidigare lanserade MiniLED-modellerna, kända som The Xtra. Dessa visades som prototyper tidigare i år, då med ett alternativt smart-TV-gränssnitt. De har redan släppts på vissa marknader, men det är i nuläget osäkert när de släpps i Norden.

Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Enorm 3D-skärm från LG

Här är Samsungs nya TV-modeller 2024: Fulla av AI-funktioner

TCL:s 163-tums X11H demonstrerad i Kina

Nu vet vi priserna på årets nya OLED-TV från LG

Här är Sonys nya TV-modeller för 2024

TCL C855 går upp till 98 tum

Här är TCL 115X955 MAX

Nu kan du titta på OLED-TV på flygresan

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Jätte-TV redo för Sverige

Se vad vi hittade hos LG i Tyskland

Smygtitt på LG:s nya OLED-modeller i Frankfurt

Ljud & Bild
Rulla till toppen