TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022
Nyhet

Nya TV-apparater från TCL: Bättre – och mycket större!

Att det kommer nya Mini LED- och QLED-modeller från TCL är ingen stor överraskning. Det som däremot är stort, är den nya 98-tummaren!

forfatter
Publicerad 2022-04-12 - 16:22

TCL hade idag storsläpp från TV-hållet: Den kinesiska producenten har just avdukat fyra nya modellserier – C93, C83, C73 och C63 – samtliga med 4K-upplösning och HDR. Toppmodellerna C83 och C93 har tredje generations Mini LED-TV-skärmar med QLED-färger, där man har använt sig av en mer avancerad skärmteknologi som TCL lovar ska ge ännu bättre bildkvalitet. I tillägg lanseras flera skärmstorlekar, där den största TV:en går ända upp till 98 tum!

TCL 50 55 65 C63 2 scaled 1
TCL C63-serien stöder 120 Hz från en 60 Hz-bildpanel. Foto: TCL

Google TV

Alla C-serier har inbyggd Google TV. Ett användargränssnitt för smart-TV som vi har blivit än mer bekväma med, och som stöder de flesta appar och tjänster som du behöver till din TV. TV-modellerna kan även röststyras, i situationer där det kan bli väl många operationer med fjärrkontrollen.

Läs: Test av TCL C725 (43C725): Bra till det mesta

Bättre kontrast

Med de nya C-serierna har TCL satsat på större kontrast, ännu högre ljusstyrka, och dessutom en reducerad glorieeffekt. Detta är en utmaning på LCD-paneler, där områden med hög kontrast kan få en dimmig ytterzon. Med de mindre Mini LED-dioderna får man plats med ännu flera dimming-zoner, något som reducerar denna svaghet. Detta är något TCL ska ha lyckats förbättra ytterligare från förra generationen.

TCL C73 lifestyle
Med de nya C-serierna från TCL har det tagits hänsyn till gamers. Här C73 i 65″. Foto: TCL

TCL har tänkt på gaming

Gaming står också i fokus på de nya modellerna, som stöder uppdateringsfrekvenser upp till hela 144 Hz (120 hz för C63) – något en gamer garanterat kommer uppskatta. Variabel uppdateringsfrekvens (VRR) stöttas från C73-serien och uppåt, som bidrar till att minimera risken för «tearing» eller skärmrivning, där snabba rörelser kan orsaka ryckig bild.

Responstiden är självfallet också viktigt för gaming, och här erbjuder C63-serien automatiskt låg försening, eller ALLM (Auto Low Latency Mode). Det betyder att TV:en automatiskt känner igen att den ska användas för gaming, och byter till det bildläget med lägst försening på HDMI-ingången. Det betyder också att allt av onödig bildbehandling deaktiveras, till fördel för snabbare responstid.

Från C73-serien och uppåt får du så kallad Game Master Pro, som ger både ALLM och VRR i både 120 Hz och 144 Hz, och dessutom har allt av spelrelaterade bildinställningar samlade på ett eget ställe i en egen Game Bar. I tillägg stöder dessa TV-modeller FreeSync Premium, som bland annat kompenserar för förlorade bildrutor i ett spel. Low Framerate Compensation (LFC) kommer repetera visningen av vissa bildrutor, för att fylla i hålen om grafikkortet då och då inte lyckas att hålla jämna steg med spelets snabba frekvens. Detta ska se till att spelupplevelsen blir jämnare.

TCL 65 75 C93 BACK scaled 1
TCL C93-serien har Onkyo-högtalare med egna Dolby Atmos topphögtalare. Foto: TCL

Onkyoljud och Dolby Atmos

TCL erkänner också att en trevlig TV-upplevelse kräver bra ljud, och har utrustat alla C-serierna med ljud från Onkyo och stöd för Dolby Atmos. Det utlovas att Onkyo-högtalarna ger «klarhet och precision», och i det stora hela ett mer realistiskt ljud från TV:en än man är van vid.

TCL C83-serien har 2.1-ljud med integrerade stereohögtalare, och en egen bashögtalare på baksidan för att återge bottenregistret. Vi räknar med en mustig ljudbild här.

TCL C93-serien tar det ett steg längre, med 2.1.2. Det betyder två extra toppriktade högtalare, för att göre mer ut av upplevelsen med Dolby Atmos.

TCL C73 98 inch scaled 1 scaled 1
På toppen av C73-serien tronar en gigantskärm på 98 tum! Foto: TCL

Jättestor bild på 98 tum!

Medan samtliga serier bjussar på skärmstorlekar från 43 till 75 tum, rymmer C73-serien ett par intressanta modeller för de riktigt storskärmsintresserade: Däribland en 85-tum (85C735) – och nu för första gång en 98-tummare (98C735)! Då kan vi tala om hemmabio!! En 98” TV-skärm är ungefär 2,2 meter bred, och härunder kan du se storleksförhållandet jämfört med en ”vanlig” 85-tums skärm.

98 inch 16x9 vs 85 inch 16x9 1
Här ser du skillnaden mellan en 85″ och 98″ 16:9 TV. (Källa: Displaywars.com)

För att undvika att storskärmen tar större plats än nödvändigt (!), har TCL satsat på en «ramlös» design där bilden nästan går helt ut i kanten, med bara en sylsmal kontur.

C63-serien har ett justerbart stativ med två lägen, på skärmstorlekar från 55 tum och uppåt. Därmed behöver du inte en väldigt bred bänk ens till de största skärmarna. Du får även plats med en soundbar i mitten.

C73-, C83- och C93-serien står på ett centrerat metallstativ, för enklast möjliga placering. C83 och C93 har en ultratunn design för interiörmedvetna.

Nya P-serier

Om du tycker att de nya C-serierna blir för kostbara, släpper TCL också de rimligare P-serierna: P63 och P73. Detta är basmodellerna med LCD-teknologi och Google TV, där det fokuseras på att erbjuda flera skärmstorlekar (upp till 85”) med en lägre prispunkt.

Pris och tillgänglighet

De nya modellerna från TCL introduceras våren/sommaren 2022. Utvalda priser härunder:

 

Nordic prices TV Soundbars April122022
Nordiska priser på TCL TV-modeller och soundbars 2022.

Mer info: tcl.com

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Annons

Lämna en kommentar

OLED plus Ambilight = större inlevelse! Philips är tillbaka med ännu en färgsprakande OLED-TV: Med saftig kontrast och Ambilight är allt dukat för härliga filmupplevelser.
YouTube kör vertikalt på TV-skärmen Nu kan du snart se de vertikala videoklippen i YouTube-appen i din smarta tv.
Största TV:n vi har testat någonsin Glöm 85 tum, nu är det 98 tum som gäller om du vill ha en större TV än alla dina grannar! TCL 98C735 är en riktig monster-TV – och bildkvaliteten överraskar.
Samsung TV-ägare? Då ska du läsa detta! Apple TV-appen för Samsung TV strömmar nu innehåll i det öppna HDR10+ formatet som ett alternativ till Dolby Vision.
MiniLED ger bättre kontrast Sony har uppgraderat en av sina bästa LCD-skärmar med finmaskig MiniLED-bakbelysning. Den ger imponerande exakt kontrast och ljusstyrka, men det finns fortfarande utrymme för förbättringar ...
Kan 8K TV förbjudas? Strängare EU-krav på energieffektivitet kan sätta stopp för knivskarpa men energikrävande 8K-TV-apparater.
Följ Ljud & Bild