Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Nu är Samsungs 2021 TV-modeller på gång

Samsung släpper många nya TV-modeller under mars/april.

Av / 2021-03-02 - 17:00
Nu är Samsungs 2021 TV-modeller på gång

Lagom till när vårsolen tittar fram brukar det vara dags för vårsläpp av nya TV-modeller. Och nu dröjer det inte länge förrän vi ser de första 2021-modellerna i butikerna!

Samsungs visade upp sina TV-nyheter för första gången på den digitala CES-mässan i januari, och nu är årets nya modeller på väg till våra breddgrader. På det direktsända eventet Unbox & Discover visade Samsung upp lite av vad vi kan förvänta oss att hitta i butikerna: TV-apparater och datorskärmar i nästan alla storlekar och prisklasser – inklusive de nya Neo QLED-TV-apparaterna med MiniLED-teknik, nya versioner av den populära designmodellen The Frame och inte minst kolossala storskärmar med MicroLED.

Här kan du se lanseringsvideon på YouTube.

Neo QLED

Spjutspetsen i det nya TV-sortimentet är de nya toppmodellerna med MiniLED-teknik, eller Neo QLED som Samsung har valt att kalla dem.

 

Samsungs Neo QLED TV använder sig av sofistikerad MiniLED-teknik för att åstadkomma högre kontrast. (Foto: Samsung)

MiniLED är en vidareutveckling av vanlig LCD-TV med direkt LED-bakbelysning, skillnaden ligger i själva bakbelysningstekniken, som är betydligt mer avancerad. I stället för ett par hundra individuella zoner med lokal dimning kan det nu sitta tusentals lysdioder bakom LCD-panelen! Detta kan översättas till mycket mer exakt ljusstyrning och bättre kontrast, men ställer också höga krav på bildbehandlingen. Därför har Samsung uppgraderat modellerna med en ny Neo Quantum Processor och AI-uppskalning.

MiniLED-tekniken används i Neo QLED-modellerna QN900A och QN800A med 8K-upplösning, medan QN95A och QN90A blir toppmodellen med 4K-upplösning. Skillnaden mellan de två senare är att QN95A har separat kopplingsbox (One Connect) och QN90A har integrerade anslutningar. Billigaste Neo QLED-modellen blir QN85 som blir efterträdaren till den populära testvinnaren Q80T från 2020. Den senare finns i skärmstorlekar från 50 tum upp till 85 tum.

Ny, smalare version av The Frame

Samsungs populära ”tavel-TV” The Frame får också en ansiktslyftning – eller snarare bantning – i år. 2021-modellen är bara hälften så tjock som sin föregångare: 24,9 millimeter, alltså ungefär lika djup som en vanlig tavla.

Den smalare formen har också gjort det möjligt att ha ny design på själva inramningen av The Frame. Samsung har nya varianter som heter Modern och Beveled med fasad kant, samt nya färgalternativ till ramarna.

 

First-Look-PR_DL9_The-Frame-989x544 First-Look-PR_DL10_The-Frame-989x544
<
>
Samsung The Frame LS03A (2021). (Foto: Samsung)

En ny, smartare version av konstbutiken Art Store kan rekommendera olika konstverk baserat på tittarens preferenser. Samsung har tecknat nya avtal med NAVA Contemporary och Etsy, som ger tillgång till ett större urval av originalmålningar och foton.

Den smalare tjockleken gör att väggfästet No Gap Wall Mount (känt från dagens modeller) inte passar längre. Därför har Samsung utvecklat ett nytt väggfäste (Slim Fit Wall Mount) för 2021-modellerna, detta ingår när man köper The Frame.

”My Shelf” är en ny hylla för väggmontering av The Frame. (Skärmdump: YouTube/Samsung)

Samsung erbjuder också ett nytt sätt att installera The Frame: My Shelf är ett tillbehör som släpps senare i år. Det gör att man kan komponera en vägg med personliga detaljer i närheten av TV:n för att den ska passa inredningen och den personliga stilen. My Shelf går att sätta fast på ramstorlekarna 55, 65 och 75 tum och finns i fyra olika färger: beige, vit, brun och svart.

The Frame finns i 32, 43,55, 65 och 75 tum.

Läs också Vi testar minstingen i Frame-familjen På jakt efter en elegant TV som tar lite plats? Då kan Samsungs minsta ram-TV vara ett smart alternativ.

The Terrace: TV utomhus

Snart kan du också njuta av TV ute på terrassen också: The Terrace är Samsungs första TV för utomhusbruk. Den introducerades egentligen förra året, men nu lanseras den på allvar även i Norden. The Terrace är extra tålig mot vatten och damm (IP55-klassas).

The Terrace kommer först i 55 och 65 tum, men Samsung antyder även att det kan komma en  ännu större 75-tummare i sommar.

Läs också Samsung lanserar utomhus-TV Samsungs nya uteplats-TV är skräddarsydd för att användas utomhus. Men tål den minusgrader, tro?

MicroLED-TV för hemmet

Samsung är extra stolta över sina nya ultra-highend-modeller med MicroLED-teknik i miljonklassen. Tidigare har vi bara sett dem i form av den moduluppbyggda The Wall, men årets nya MicroLED-modeller finns i förmonterade storlekar.

En fiffig finess med MicroLED är att storskärmen kan visa fyra olika videokällor samtidigt. På så sätt kan man titta på olika sport- och nyhetskanaler samtidigt eller titta på guider när man spelar konsolspel.

Samsung MicroLED släpps först i 99 och 110 tum i slutet av mars. En mer kompakt 88-tumsmodell förväntas under hösten och en ännu mindre 76-tummare planeras ”någon gång i framtiden”.

Priser och tillgänglighet

Samsung har ännu inte meddelat alla nordiska priser och lanseringsdatum, men Ljud & Bild har fått tag i priser på utvalda modeller som kommer att börja rullas ut i månadsskiftet mars/april:

Samsung QE65QN900A (8K): 60 000 kr
Samsung QE65QN800A (8K): 35 000 kr

Samsung QE65QN95A: 30 000 kr
Samsung QE65QN90A: 27 000 kr
Samsung QE65QN85A: 20 000 kr

Samsung The Frame QE65LS03A: 20 000 kr
Samsung The Terrace QE65LS07T: 50 000 kr

 

Kaälla: Samsung Newsroom

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Samsung-TV:n krossades

Ny stor och billig TV från Samsung

Apple TV med tvOS 18 får stöd för 21:9-format

Elgiganten: Nu tar TV-försäljningen fart!

Samsung: Den nya The Frame-modellen är här.

TCL lanserar ny TV-modell med bred målgrupp

Här är TCL C855

Här är TCL:s "The Frame"-konkurrent

Här är Panasonics TV-modeller för 2024

Loewes OLED-TV-apparater är nu "Made in Germany"

Enorm 3D-skärm från LG

Här är Samsungs nya TV-modeller 2024: Fulla av AI-funktioner

Rulla till toppen