Här är vårens TV-nyheter från TCL

TCL är kända för sina prisvärda TV-apparater. Nu lanserar de två nya modellserier med QLED-teknik!
Annons
Annons
forfatter

Kinesiska TCL är en av världens största TV-tillverkare och här hemma har de stuckit upp som utmanare till bland annat LG och Samsung, tack vare sina prisvärda LCD-skärmar med Android. Företaget har flera spännande 2020-modeller på väg, inklusive ett par som är skräddarsydda för den nordiska marknaden.

 

TCL C81 och QLED800

Under en livestream till den europeiska pressen under torsdagen presenterade TCL:s produktchef Marek Maciejewski de nya modellerna C81 och QLED800, som båda är LCD-skärmar med QLED-teknik. QLED är en teknik vi har goda erfarenheter av från Samsungs dyrare TV-modeller och använder ett färgfilter med kvantpricker för att utvidga och förstärka färgåtergivningen (så kallad färgvolym).

TCL C81. Foto: TCL

C81-serien (Edge LED) är mest fullutrustade modellen av de två. Den finns i 55, 65 och 75 tum och har inbyggd Onkyo-soundbar, Dolby Atmos-ljudavkodning, Android 9 och Google Assistant-röststyrning.

Annons
TCL QLED800. Foto: TCL

QLED 800 (Direct LED) är en skräddarsydd modell för Norden. Den finns i storlekarna 50, 55 och 65 tum. QLED800 är utrustad med Motion Clarity Pro-rörelseutjämning som skapar optimalt bildflyt i högupplösta sportsändningar och fartfyllda spel.

Android TV

TCL har haft stor framgång med sina Android-baserade TV-apparater, så det kommer inte som någon större överraskning att även kommande TCL-modeller kör Android. Det senaste Android-operativsystemet är inbyggt i båda serierna – med ett brett utbud av underhållnings-appar, Google Home och Google Assistant-röststyrning, Chromecast och Alexa-kompatibilitet.

De första 2020-modellerna kommer att ha version 9 vid lanseringen, men en uppgradering till Android 10 utlovas längre fram i år. TCL:s produktchef Marek Maciejewski var noga med att påpeka att Android-gränssnittet är det enda systemet som regelbundet får uppdateringar, detta gäller även äldre, befintliga modeller. Android är alltså mest framtidssäkert, hävdade han, och detta kommer TCL att utnyttja genom att lansera flera nya funktioner och tjänster under 2020 och 2021. Bland annat utlovas att TCL-skärmarna får den nya strömningstjänsten Disney+ när den kommer till Norden längre fram i år. TCL-skärmarna kommer dessutom att ha tillgång till professionell kalibrering via CalMAN AutoCal, som automatiskt kalibrerar och optimerar bilden med hjälp av en PC och mätutrustning.

Stöder viktiga HDR-format

De nya TCL-skärmarna utmärker sig med ett brett HDR-stöd. C81 och QLED800 har både Dolby Vision och HDR10+, både via HDMI-ingångar och online-strömning. Detta innebär att man kan titta på Netflix och Amazon HDR-innehåll i bästa tillgängliga kvalitet, med dynamiska metadata som justerar kontrasten i varje scen. Här kan TCL ha en fördel jämfört med exempelvis Samsung, som ännu så länge har låtit bli att implementera Dolby Vision i sina QLED-skärmar.

Smal design

De nya modellerna har en elegant design med ultratunt yttre av premiummetall, vilket påstås garantera elegans och hållbarhet. Dessutom har de största QLED800-modellerna justerbara stativ som gör att den stora skärmen kan smälta in i hemmet på ett sofistikerat sätt.

Annons

”En QLED-aktör att räkna med”

”Knivskarpa kontraster, bäckdjup svärta, autentiska färger och fantastiskt ljud är alla hygienfaktorer idag”, säger Johan Huss, Country Manager TCL Nordics.

”Jag är glad och stolt att vi på TCL bygger vidare på vår position att erbjuda marknaden hårt specade produkter, något som är extra viktigt på en tech savvy marknad som Norden. Samtidigt lyckas vi lägga oss på väldigt tillgängliga priser – en kombination som ofta förknippas med för bra för att vara sant. Men här vågar vi sticka ut hakan och konstatera att vi är en QLED-aktör att räkna med.”

De nya TCL-modellerna kommer till Sverige nu i maj. Här är specifikationer i korthet från TCL:s pressmeddelande:

TCL C81

 • Quantum Dot-teknik
 • Dolby Vision & Dolby Atmos
 • HDR 10+
 • Motion Clarity Supreme 100Hz skärm (gäller 75 och 65 tum)
 • Onkyo Audio
 • Röstkontrollstyrning via far field
 • Senaste operativsystemet för Android
 • Fullskärmsdesign

Svenska priser:
TCL 55C815: 12 000 kr
TCL 65C815: 15 000 kr
TCL 75C815: 20 000 kr

Annons

TCL QLED800

 • Quantum Dot-teknik
 • Dolby Vision & Dolby Atmos
 • HDR 10+
 • Motion Clarity Pro
 • Röstkontrollstyrning via far field
 • Senaste operativsystemet för Android
 • Fullskärmsdesign
 • Justerbart stativ (gäller 65 och 55 tum)

Svenska priser:
TCL 50QLED800: 9 000 kr
TCL 55QLED800: 10 000 kr
TCL 65QLED800: 13 000 kr

https://tcl.com/eu/en.html

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Annons
Annons

Läs också

Här är den moderna surroundförstärkaren för dig som vill ha riktigt bra ljud i hemmabion men som vill vara förnuftig med plånboken.
Med absolut alla funktioner man behöver ger Marantz NR1711 stora hemmabioupplevelser i ett slimmat och snyggt format.
Denon har aldrig gjort en bättre surroundförstärkare än jubileumsmodellen AVC-A110.
Om du är villig att göra avkall på Dolby Atmos och DTS:X så finns det knappast någon mer prisvärd soundbar än Samsung HW-Q66T.
Hittills har laserprojektorer med 4K-upplösning varit fruktansvärt dyra, men det ändrar LG på.
Laser ger starkt ljus i upp till 150 tum.
Steen har älskat biografteknik ända sedan barndomen. Men det skulle dröja 44 år innan han förverkligade sin dröm. Men då gjorde han det i desto större stil!
Marantz, Denon och Yamaha-receivrar med HDMI 2.1 får svart skärm med den nya Xbox genom HDMI.
Razer Kiyo Pro klarar både Zoom-möten på dagen och stämningfullt halvmörker i spelhålan på natten.
Efter lanseringen av STAR kan Disney+ erbjuda 300 ”nya” filmer och serier – inklusive Die Hard och Big Sky.
Sony släpper FX3 för handhållen proffsvideo.
Spotify meddelar att de snart kommer att förbättra ljudet för Premium-abonnenter.
Hyundais elektriska familje-SUV IONIQ 5 har gott om plats på insidan och satsar på säkerhet.
Tillsammans med Formlabs ska Sennheiser erbjuda öronproppar som är perfekt anpassade efter användarens öron.
ID.5 blir en coupéversion av den elektriska familje-SUVen ID.4.
Avancerade träningsfunktioner och bättre koll på resultaten.
Den kinesiska elektronikjätten har meddelat sina leverantörer att de förväntar sig en markant nedgång i beställningarna av komponenter till mobiltelefoner i år.
Nu har Leicas 28mm APO-Summicron för fullformat kommit.
Spelar upp SACD/CD och har fem digitala ingångar
På Discogs såldes 12 miljoner vinylskivor 2020. Det är 40 procent mer än 2019! CD-försäljningen har ökat lika mycket.