Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Här är vårens TV-nyheter från TCL

TCL är kända för sina prisvärda TV-apparater. Nu lanserar de två nya modellserier med QLED-teknik!

Av / 2020-05-07 - 14:22
Här är vårens TV-nyheter från TCL

Kinesiska TCL är en av världens största TV-tillverkare och här hemma har de stuckit upp som utmanare till bland annat LG och Samsung, tack vare sina prisvärda LCD-skärmar med Android. Företaget har flera spännande 2020-modeller på väg, inklusive ett par som är skräddarsydda för den nordiska marknaden.

 

TCL C81 och QLED800

Under en livestream till den europeiska pressen under torsdagen presenterade TCL:s produktchef Marek Maciejewski de nya modellerna C81 och QLED800, som båda är LCD-skärmar med QLED-teknik. QLED är en teknik vi har goda erfarenheter av från Samsungs dyrare TV-modeller och använder ett färgfilter med kvantpricker för att utvidga och förstärka färgåtergivningen (så kallad färgvolym).

TCL C81. Foto: TCL

C81-serien (Edge LED) är mest fullutrustade modellen av de två. Den finns i 55, 65 och 75 tum och har inbyggd Onkyo-soundbar, Dolby Atmos-ljudavkodning, Android 9 och Google Assistant-röststyrning.

TCL QLED800. Foto: TCL

QLED 800 (Direct LED) är en skräddarsydd modell för Norden. Den finns i storlekarna 50, 55 och 65 tum. QLED800 är utrustad med Motion Clarity Pro-rörelseutjämning som skapar optimalt bildflyt i högupplösta sportsändningar och fartfyllda spel.

Android TV

TCL har haft stor framgång med sina Android-baserade TV-apparater, så det kommer inte som någon större överraskning att även kommande TCL-modeller kör Android. Det senaste Android-operativsystemet är inbyggt i båda serierna – med ett brett utbud av underhållnings-appar, Google Home och Google Assistant-röststyrning, Chromecast och Alexa-kompatibilitet.

De första 2020-modellerna kommer att ha version 9 vid lanseringen, men en uppgradering till Android 10 utlovas längre fram i år. TCL:s produktchef Marek Maciejewski var noga med att påpeka att Android-gränssnittet är det enda systemet som regelbundet får uppdateringar, detta gäller även äldre, befintliga modeller. Android är alltså mest framtidssäkert, hävdade han, och detta kommer TCL att utnyttja genom att lansera flera nya funktioner och tjänster under 2020 och 2021. Bland annat utlovas att TCL-skärmarna får den nya strömningstjänsten Disney+ när den kommer till Norden längre fram i år. TCL-skärmarna kommer dessutom att ha tillgång till professionell kalibrering via CalMAN AutoCal, som automatiskt kalibrerar och optimerar bilden med hjälp av en PC och mätutrustning.

Stöder viktiga HDR-format

De nya TCL-skärmarna utmärker sig med ett brett HDR-stöd. C81 och QLED800 har både Dolby Vision och HDR10+, både via HDMI-ingångar och online-strömning. Detta innebär att man kan titta på Netflix och Amazon HDR-innehåll i bästa tillgängliga kvalitet, med dynamiska metadata som justerar kontrasten i varje scen. Här kan TCL ha en fördel jämfört med exempelvis Samsung, som ännu så länge har låtit bli att implementera Dolby Vision i sina QLED-skärmar.

Smal design

De nya modellerna har en elegant design med ultratunt yttre av premiummetall, vilket påstås garantera elegans och hållbarhet. Dessutom har de största QLED800-modellerna justerbara stativ som gör att den stora skärmen kan smälta in i hemmet på ett sofistikerat sätt.

”En QLED-aktör att räkna med”

”Knivskarpa kontraster, bäckdjup svärta, autentiska färger och fantastiskt ljud är alla hygienfaktorer idag”, säger Johan Huss, Country Manager TCL Nordics.

”Jag är glad och stolt att vi på TCL bygger vidare på vår position att erbjuda marknaden hårt specade produkter, något som är extra viktigt på en tech savvy marknad som Norden. Samtidigt lyckas vi lägga oss på väldigt tillgängliga priser – en kombination som ofta förknippas med för bra för att vara sant. Men här vågar vi sticka ut hakan och konstatera att vi är en QLED-aktör att räkna med.”

De nya TCL-modellerna kommer till Sverige nu i maj. Här är specifikationer i korthet från TCL:s pressmeddelande:

TCL C81

 • Quantum Dot-teknik
 • Dolby Vision & Dolby Atmos
 • HDR 10+
 • Motion Clarity Supreme 100Hz skärm (gäller 75 och 65 tum)
 • Onkyo Audio
 • Röstkontrollstyrning via far field
 • Senaste operativsystemet för Android
 • Fullskärmsdesign

Svenska priser:
TCL 55C815: 12 000 kr
TCL 65C815: 15 000 kr
TCL 75C815: 20 000 kr

TCL QLED800

 • Quantum Dot-teknik
 • Dolby Vision & Dolby Atmos
 • HDR 10+
 • Motion Clarity Pro
 • Röstkontrollstyrning via far field
 • Senaste operativsystemet för Android
 • Fullskärmsdesign
 • Justerbart stativ (gäller 65 och 55 tum)

Svenska priser:
TCL 50QLED800: 9 000 kr
TCL 55QLED800: 10 000 kr
TCL 65QLED800: 13 000 kr

https://tcl.com/eu/en.html

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
 • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
 • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
 • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
 • L&B TechCast – en podd med L&B
 • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Loewes OLED-TV-apparater är nu "Made in Germany"

Enorm 3D-skärm från LG

Här är Samsungs nya TV-modeller 2024: Fulla av AI-funktioner

TCL:s 163-tums X11H demonstrerad i Kina

Nu vet vi priserna på årets nya OLED-TV från LG

Här är Sonys nya TV-modeller för 2024

TCL C855 går upp till 98 tum

Här är TCL 115X955 MAX

Nu kan du titta på OLED-TV på flygresan

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Jätte-TV redo för Sverige

Se vad vi hittade hos LG i Tyskland

Rulla till toppen