Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Asus lanserar 135(!) tums MicroLED-skärm

Den här enorma skärmen kan vi absolut tänka oss i hemmabion - men har vi lust att betala för den ...?

Av / 2023-04-23 - 19:58
Asus lanserar 135(!) tums MicroLED-skärm

Under NAB-mässan (National Association of Broadcasters) i Las Vegas i veckan lanserade Asus ett antal nya produkter, och bland dessa hittar vi en ganska galet stor skärm!

Monitorn heter ASUS ProArt Cinema PQ07, men namnet berättar inte vilken koloss vi har att göra med. Vi pratar om en 4K HDR-skärm på hela 135 tum. Ja, du läste rätt – hundratrettiofem tum!

Asus ProArt Cinema PQ07. (Foto: Asus)

Asus ProArt Cinema PQ07

Den kolossala skärmen riktar sig främst till professionell användning, videoproduktion, sändning, officiella presentationer och liknande, men Asus hävdar att den också kan vara en skärm för hemmabio – därav namnet Cinema. Men om du vill ha denna hemma i biokällaren måste du vara beredd att slanta upp – MicroLED-skärmar är ett dyrt nöje.

Skärmen kan leverera upp till 2000 nits ljusstyrka, hög kontrast och täcker 95% av DCI-P3-färgutrymmet. Asus hävdar också att den kan leverera en mjukare bild än andra MicroLED-skärmar vi hittills har sett tack vare en lägre pixel pitch på 0,7815 millimeter mot normalt 1,2–1,5 millimeter. Pixel pitch (PP) avser avståndet mellan varje pixel på en skärm och mäts i pixlar per millimeter.

Asus ProArt Cinema PQ07 är främst avsedd för professionell videoproduktion och liknande. (Foto: Asus)
Läs också Herregud, en sådan bildkvalitet! Asus PA32UCX med Mini-LED är en datormonitor för proffs och helt enkelt den bästa jag har sett. Men helt perfekt är inte den här heller.

MicroLED sa du?

MicroLED-tekniken använder pyttesmå lysdioder som avger både ljus och färger. De kan uppnå fantastisk ljusstyrka och kontrast och en bred betraktningsvinkel med mycket liten bländning från skärmytan. Detta är fortfarande en exotisk och dyr teknik, som fortfarande är en bit ifrån massmarknaden. En annan tillverkare som satsar på MicroLED är Samsung, som erbjuder skärmar i olika storlekar.

DSC 4381
Microled-skärmar kan leverera en rejäl bildupplevelse. Här ser vi Audun bredvid en Samsung 101″ MicroLED-skärm. (Foto: Ljud & Bild)
Läs också Har du precis köpt en ny Samsung TV? Läs inte det här ... En lavin av nya Neo QLED 8K-, 4K- och OLED-modeller. Den största skärmen blir hela 98 tum!

Pris och tillgänglighet?

Så frågan är, vad kommer härligheten kosta? Asus har inte meddelat det ännu. ProArt Cinema PQ07 är en modulär display, vilket innebär att den kan konfigureras och levereras i andra storlekar och skärmformat än den vanliga 16:9 om så önskas. Men om du vill ha den största 135-tumsversionen antas den ligga i miljonklassen.

Du kan se en glimt av skärmen i videon nedan, från NAB Show 2023.

Specifications
ProArt Cinema PQ07
Panel size (diagonal)
135″ (16:9)
Resolution
4K UHD (3840 x 2160)
Pixel pitch
0.7815 mm
Panel backlight/type
Micro LED
Brightness
2000 cd/m² (peak brightness)
Color saturation
95% DCI-P3
Display color
10-bit
HDR support
HDR-10
Special features
Fully scalable to different sizes, shapes, and ratio; with numerous customization options
 
Läs också TCL:s TV-modeller för 2023 kommer snart till Norden Visar upp rykande färska TV-modeller och ljudprodukter i Milano den här veckan.
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ny stor och billig TV från Samsung

Apple TV med tvOS 18 får stöd för 21:9-format

Elgiganten: Nu tar TV-försäljningen fart!

Samsung: Den nya The Frame-modellen är här.

TCL lanserar ny TV-modell med bred målgrupp

Här är TCL C855

Här är TCL:s "The Frame"-konkurrent

Här är Panasonics TV-modeller för 2024

Loewes OLED-TV-apparater är nu "Made in Germany"

Enorm 3D-skärm från LG

Här är Samsungs nya TV-modeller 2024: Fulla av AI-funktioner

TCL:s 163-tums X11H demonstrerad i Kina

Rulla till toppen