Nyheter

Hundratusentals virussmittade smarta prylar samarbetade och genomförde den största attacken i internets historia.
Annons
Annons
forfatter

Mardrömsscenariot att maskinerna gaddar ihop sig och anfaller mänskligheten är inte längre bara en science fiction-historia som hämtad från The Terminator.

Det hände nämligen i fredags.

Det var däremot inte Skynet som plötsligt fick ett medvetande, utan en hel armé av zombiekameror och förslavade kylskåp som tillsammans attackerade och sänkte många stora webbplatser, i vad som kallas för den största DDOS-attacken (Distributed Denial Of Service) i internets historia.

Spotify, Netflix och CNN gick ner
På fredag eftermiddag vid 13-tiden blev en lång rad av de mest populära webbplatserna plötsligt oåtkomliga för en stor del av användarna på den amerikanska västkusten. Även i Europa kändes attacken av. Bland webbplatserna som gick ned fanns Spotify, Netflix, PayPal, Twitter, Reddit, CNN, Pinterest och Fox News. Även flera tidningar drabbades, bland annat The Guardian, New York Times och Wall Street Journal. Attacken upprepades vid 18:00-tiden och återigen senare på kvällen.

Det var inte själva webbplatserna som var målet för attacken, utan en av de så kallade DNS-servrarna som översätter webbadresser till IP-nummer som datorer förstår sig på. Men det innebar ändå att underliggande webbsidor inte gick att nå för användare som använde just den DNS-servern för att komma ut på nätet.

Annons

Smarta prylar blev var zombier
Attacken var inte bara mycket kraftigare än normalt. Den visade också på en svaghet i ”Sakernas internet” (Internet of Things, IoT). De miljontals anrop som attacken bestod av utfördes nämligen av uppkopplade smarta enheter som var kapade av hackare och samlade i ett så kallat zombienätverk. I nätverket ingick webbkameror, datorstyrda videoinspelare och en rad andra smarta prylar. Gemensamt för dem alla var att deras inbyggda datorkretsar kom från tillverkaren XiongMai Technologies, som levererar styrsystem till en mängd olika elektroniktillverkare. Säkerhetsföretaget Krebs Security kom tidigare i oktober fram till att fler än 515 000 smarta enheter uppvisade tecken på att vara drabbade av virus.

Detta är första gången smarta enheter har använts i DDOS-attacker, och det visar att det finns en säkerhetsmässig nackdel med vår nya sköna värld och våra smarta hem med smarta enheter överallt.

Vi har fått lära oss att varje gång vi börjar använda en ny dator så måste vi komma ihåg att installera ett antivirusprogram och helst också en brandvägg. I framtiden måste vi komma ihåg att även kylskåpet och videokameran innehåller datorer och att de måste skyddas på samma sätt.

Annars vaknar vi upp en dag och upptäcker att hemelektroniken har vänt sig mot oss. Och då är det inte säkert att den nöjer sig med att stänga av Netflix. Då kanske du kommer hem till en dörr med ett elektroniskt lås som vägrar öppna sig – och bakom den har kylskåpet beställt lastpallar med mjölk och fläskfilé, samtidigt som tvättmaskinen kör ylleplaggen i 95 grader.

Källor: The GuardianGizmodoPolitiken

Annons
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 49 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Annons
Annons

Läs också

Bakom ett tråkigt yttre jobbar en stark processor och ett utmärkt grafikkort – men de kommer inte riktigt loss.
Asus PA32UCX med Mini-LED är en datormonitor för proffs och helt enkelt den bästa jag har sett. Men helt perfekt är inte den här heller.
Philips ultrabreda skärm placerar dig mitt i handlingen, oavsett om du ägnar dig åt spel, film eller kalkylblad.
Jobba hemifrån eller bara vara hemma? Den här skärmen funkar till allt!
Poly vill vara med på marknaden för professionellt ljud och video till de som jobbar hemifrån.
Den nya skärmen med 3:2-format har 3,3K-upplösning, 500 nits ljusstyrka och Pantone-certifiering.
Apple är världens mest värdefulla företag igen.
Gör dig beredd på ännu snabbare trådlöst internet! Netgear Nighthawk RAXE500 är världens första router med Wi-Fi 6E.
Amazons strömningstjänst erbjuder mer exklusivt innehåll till nordiska kunder och påbörjar ett samarbete med ErosSTX.
Over-the-air gör det enklare att fixa småfel i XC40 Pure Electric P8.
Efter ett långt corona-uppehåll är väntan (snart) över – här är trailern till den fjärde säsongen.
Mobilen är stor och läcker – och vi får nog aldrig se den i Sverige.
Om du vill ha James Bonds kamera får du skynda dig.
De första exemplaren av Volkswagen ID.4 har dykt upp hos nordiska bilhandlare. Vi har tagit en snabbtitt – och lyssning – på infotainment-systemet.
Den nya internationella strömningstjänsten Paramount kommer snart till Sverige. Nu är månadskostnaden (och en del av innehållet) klart.
Canon uppgraderar EOS M50 Mark II med flera videofunktioner.
Rykten säger att Sony WF-1000XM4 är precis runt hörnet.
Med hjälp av radar och 3D-teknik har Ring Video Doorbell Pro 2 full koll. Men den har en stor nackdel för oss svenskar.
Razer Kiyo Pro klarar både Zoom-möten på dagen och stämningfullt halvmörker i spelhålan på natten.
Efter lanseringen av STAR kan Disney+ erbjuda 300 ”nya” filmer och serier – inklusive Die Hard och Big Sky.