Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B Home:s Julkalender: Lucka 11Delta

Zombiekameror kraschade internet

Hundratusentals virussmittade smarta prylar samarbetade och genomförde den största attacken i internets historia.

Skrivet av / 2016-10-24 - 10:17
Zombiekameror kraschade internet

Mardrömsscenariot att maskinerna gaddar ihop sig och anfaller mänskligheten är inte längre bara en science fiction-historia som hämtad från The Terminator.

Det hände nämligen i fredags.

Det var däremot inte Skynet som plötsligt fick ett medvetande, utan en hel armé av zombiekameror och förslavade kylskåp som tillsammans attackerade och sänkte många stora webbplatser, i vad som kallas för den största DDOS-attacken (Distributed Denial Of Service) i internets historia.

Spotify, Netflix och CNN gick ner
På fredag eftermiddag vid 13-tiden blev en lång rad av de mest populära webbplatserna plötsligt oåtkomliga för en stor del av användarna på den amerikanska västkusten. Även i Europa kändes attacken av. Bland webbplatserna som gick ned fanns Spotify, Netflix, PayPal, Twitter, Reddit, CNN, Pinterest och Fox News. Även flera tidningar drabbades, bland annat The Guardian, New York Times och Wall Street Journal. Attacken upprepades vid 18:00-tiden och återigen senare på kvällen.

Det var inte själva webbplatserna som var målet för attacken, utan en av de så kallade DNS-servrarna som översätter webbadresser till IP-nummer som datorer förstår sig på. Men det innebar ändå att underliggande webbsidor inte gick att nå för användare som använde just den DNS-servern för att komma ut på nätet.

Smarta prylar blev var zombier
Attacken var inte bara mycket kraftigare än normalt. Den visade också på en svaghet i ”Sakernas internet” (Internet of Things, IoT). De miljontals anrop som attacken bestod av utfördes nämligen av uppkopplade smarta enheter som var kapade av hackare och samlade i ett så kallat zombienätverk. I nätverket ingick webbkameror, datorstyrda videoinspelare och en rad andra smarta prylar. Gemensamt för dem alla var att deras inbyggda datorkretsar kom från tillverkaren XiongMai Technologies, som levererar styrsystem till en mängd olika elektroniktillverkare. Säkerhetsföretaget Krebs Security kom tidigare i oktober fram till att fler än 515 000 smarta enheter uppvisade tecken på att vara drabbade av virus.

Detta är första gången smarta enheter har använts i DDOS-attacker, och det visar att det finns en säkerhetsmässig nackdel med vår nya sköna värld och våra smarta hem med smarta enheter överallt.

Vi har fått lära oss att varje gång vi börjar använda en ny dator så måste vi komma ihåg att installera ett antivirusprogram och helst också en brandvägg. I framtiden måste vi komma ihåg att även kylskåpet och videokameran innehåller datorer och att de måste skyddas på samma sätt.

Annars vaknar vi upp en dag och upptäcker att hemelektroniken har vänt sig mot oss. Och då är det inte säkert att den nöjer sig med att stänga av Netflix. Då kanske du kommer hem till en dörr med ett elektroniskt lås som vägrar öppna sig – och bakom den har kylskåpet beställt lastpallar med mjölk och fläskfilé, samtidigt som tvättmaskinen kör ylleplaggen i 95 grader.

Källor: The GuardianGizmodoPolitiken

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Threads snart i Europa

Bard AI tittar på Youtube

Black Friday är rena mörkret!

Så här illa kan det gå! De värsta skräckhistorierna från Black Friday

Kaos för ChatGPT

Black Friday/Black Week/Black Month

Sweatshop-arbetare tränar din AI

Toyota ska massproducera solid state-batterier

Musks sarkastiska chattbot

Laser-vägar på månen?

ChatGPT ute på nätet

ChatGPT breder ut sina vingar

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen