Search
Generic filters

Vem är Teslas mystiska rival?

Tesla är kungen av elbilar men nu hotar en ny tronpretendent som dykt upp från ingenstans. Är det Apple som ligger bakom?

Amerikanska Tesla Motors med multi-entreprenören Elon Musk i spetsen har lyckats med vad ingen annat gjort före dem. De har gjort elbilarna sexiga – och verkliga. Tesla Model S är en elegant och lyxig cabriolet som har samma acceleration som en Ferrari – och som går att köpa redan i dag. Om du har gott om pengar.

Men nu hårdnat konkurrensen. I en gammal Nissan-fabrik i Kalifornien sitter en grupp ingenjörer och designers med elbilar som specialitet och utvecklar en bil som påstås kunna ta upp kampen med Tesla Model S. Företaget heter mycket passande Faraday Future – Michael Faraday var precis som Nikolaj Tesla en av elektricitetens pionjärer.

Farady Future har redan fler än 400 anställda och antalet växer för var dag som går. Och många av dem är handplockade från konkurrenterna, bland annat från Tesla men även BMW, Ferrari, Ford, GM och Volvo har fått se sina specialister lockas över till den nya rivalen.

Nyhetsservern glöder
Faradays bil ska vara klar 2017 och för att lyckas med detta ska företaget investera en miljard dollar i en bilfabrik någonstans i USA. Just nu pratas det om Kalifornien, Nevada, Georgia och Louisiana.

På Faraday Futures hemsida syns en silhuett av vad som förmodas vara den kommande bilen. Där går det också att prenumerera på företagets nyhetsbrev. Fast just nu är det så högt tryck på servern att man blir ombedd att försöka lite senare.

Att andra vill försöka upprepa Teslas framgång är inte så konstigt, men vem är det egentligen som ligger bakom Faraday och som har en så tjock plånbok att de lyckats headhunta experter på stor skala och dessutom kan spendera miljarder på blixtsnabb utveckling?

Är Faraday Apple?
Till Wall Street Journal säger det nya företagets vice VD, Nick Sampson, ”att de håller sina partners identiteter hemliga”. Den partner som de flesta misstänker är Apple, som länge påstås ha varit intresserade av att komma in i bilbranschen. Inte heller namnat på Farady Futures VD är officiellt, vilket återigen väcker misstankar om att personen redan sitter i styrelserummet på Apple.

Att Elon Musk har horn i sidan till Apple blev tydligt när han nyligen i en intervju med tyska Handelsblatt kallade Apple för en dumpningsplats för alla som inte var tillräckligt bra för att få jobba på Tesla …

faraday_future_rendering-460x259
Den här datorskissen har Faraday Motors på sin hemsida. 

Eller en kinesisk mediemogul?
Även om det är en fascinerande tanke att Apple skulle försöka göra samma sak med bilindustrin som de redan gjort med datorer, MP3-spelare och mobiltelefoner, så kan det visa sig att den riktige chefen för Faraday Future i själva verket är en kinesisk mediemogul som heter Jia Yueting. Hans namn förekommer åtminstone på de ansökningar som Faraday har lämnat in i Kalifornien. Enligt tidningen Forbes är Yueting god för sju miljarder dollar och påstås redan ha uttalat sig om att han vill bygga en bil som kan konkurrera med Tesla.

Här är fler medarbetare från listan över chefer som finns på Faraday Futures hemsida:

 • Nick Sampson, Senior Vice President (fd chef för Vehicle & Chassis Engineering, Tesla Motors)
 • Dag Reckhorn, VP för global produktion (fd produktionschef på Tesla Model S)
 • Alan Cherry, VP, Human Resources (fd chef, Human Resources, Tesla Motors)
 • Tom Wessner, VP for Supply Chain (fd inköpscheef Tesla Motors)
 • Richard Kim, designchef (för detta grundare av BMW:s i-Design och chefsesigner för i3 och i8)

Källor: New York PostThe Next WebSydney Morning Herald

Faraday Future

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
2 kommentarer

Lämna ett svar

  Läs också

  Fritt val av ljuseffekter och inspelningskaraktäristik.
  Bang & Olufsen i gaming-samarbete med e-sportmästarna i Astralis. Första gaming-headsetet kommer i vår.
  Nya Omen-tillbehör med Warp Wireless-teknik.
  Amazon-ägda Ring har lanserat Always Home Cam som har en helt unik funktion: Den är en flygande minidrönare som flyger runt och håller koll på ditt hem.
  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.
  Blir Canons billigaste pro-videokamera.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.