Nyheter

De fem miljoner legobitarna i Luke Skywalkers X-Wing återvänder hem till basen i Billund.
forfatter

Låt Kalifornien behålla Dödsstjärnan. En halv miljon legobitar är en fis i rymden om man jämför med det kolossala X-Wing-skeppet som består av sammanlagt fem miljoner hoplimmade bitar.

2013 blev modellen – som är i skala 1:1 av rymdskeppet vi sett i Star Wars-filmerna – avtäckt På Times Square i New York. Alla legobitarna kommer från fabriken i Billund i Danmark och nu är det dags att återvända hem.

– Vi är stolta över att kunna presentera världens största legomodell i [Legoland-]parken. Kombinationen av detaljrikedom och magnifik storlek gör att den är modellen är något som alla som gillar Lego måste se. Den är enormt häftig, säger Christian Woller, administrativ chef på Legoland.

Modellen ska få liv med hjälp av dramatiska ljud- och ljuseffekter som ska ge en känsla av att besökarna står på hangardäcket på ett intergalaktiskt rymdskepp.

Rymdskeppet är byggt i skala 1:1 och består av 5,3 miljoner legobitar. Det innebär att skeppet är världens största legomodell. 32 modellbyggare ägnade sammanlagt 17 000 timmar (vilket är samma sak som 10 år för en normal hobbybyggare) år att bygga modellen, som väger 20 ton, är 13 meter lång och 3 meter hög.

LEGO_Star_Wars_X-wing_Starfighter1
1:1-modellen av Luke Skywalkers X-Wing består av 5,3 miljoner legobitar.

Modellen kan beskådas på Legoland från och med säsongstarten 28 mars och under hela säsongen 2015.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.