Nyheter

Slutar samla in information från befolkningens mobiltelefoner.
Annons
Annons
forfatter

Amerikaner som vill värna om sitt privatliv kan börja jubla så smått, eftersom den amerikanska regeringen tänker sluta samla in information från befolkningens telefoner.

Det omfattande spionprogrammet startades av NSA (National Security Agency) efter terrorattacken på World Trade Center 11 september 2001 men avslöjades inte förrän 2013 av visselblåsaren Edward Snowdon. Spionaget stoppades i söndags till följd av en ny lag, som kallas USA Freedom Act, antogs tidigare i år.

Den nya lagen berövar NSA möjligheten att hämta in och lagra information – metadata – om laglydiga medborgares samtal, till exempel telefonnummer, tid och datum. Men kontroversiellt nog får de fortfarande avlyssna och lagra själva innehållet i samtalen.

Läs vår recension av Homeland, säsong 5.

Metadata kommer fortfarande att samlas in, men ansvaret för det flyttas till telebolagen. Om myndigheterna misstänker att någon har terroristmjöl i påsen så kan de få tillgång till metadata om de har en domstolsorder. Och när de får alla metadata så får de också enkelt fram innehållet i samtalen, eftersom NSA alltså fortfarande får lov att lagra samtalen.

Republikanerna reagerar
Inte alla är lika glada åt att spionaget mildras. Bland annat anser flera republikaner att insamlingen av metadata är viktigare än någonsin, i synnerhet efter attacken i Paris. De hävdar att det nu kommer att bli svårare för polisen att kartlägga en misstänkts terrorists sociala nätverk eftersom man bara får övervaka den misstänkte och inte hans eller hennes kontakter, vänner och vänners vänner. För att få ett grepp om hela det sociala nätverket måste man hämta in information från varje enskilt telebolag, vilket skulle kunna försena utredningen.

Andra, till exempel advokat Neema Singh Guliani som 2013 åtalade NSA just för den hemliga massinsamlingen av mobildata, hävdar att det aldrig har bevisats att spionprogrammet har förhindrat några terrorattacker.

– Tyvärr är det så att vi ofta efter en terroristattack eller andra tragiska händelser ser medlemmar av Kongressen som vill pressa fram ett regelverk som påverkar de medborgerliga rättigheterna, utan att det inte nödvändigtvis förstärker den nationella säkerheten, sade hon till AFP. Detta är ett program som har pågått i åratal, hämtat in alla telefondata men inte en enda gång bidrog till att stoppa en terrorattack.

Källa: AFP

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

Acers chromebook-nyheter har mer kraft än många bärbara PC-datorer.
Externt grafikkort ger den kompakta bärbara datorn extra muskler för spel både hemma och borta.
Snabbare grafik, snabbare CPU, snabbare skärm.
Det senaste tillskottet till Surface Pro-sortimentet har bland annat LTE Advanced inbyggt.
Samsungs nya trådlösa öronproppar har intelligent aktiv brusreducering.
Precis som förra året kommer årets Samsung Galaxy S-serie i tre olika varianter: Galaxy S21, Galaxy S21+ och Galaxy S21 Ultra.
Sonys enorma videovägg hamnar antagligen inte i vardagsrummet i första taget, men du kommer nog få se den i aktion ändå!
Trappar upp kampen mot Sonos med nya Sound Bar 550.
Externt grafikkort ger den kompakta bärbara datorn extra muskler för spel både hemma och borta.
Användbart 35 mm-objektiv till Sonys fullformatkameror.
Snabbare grafik, snabbare CPU, snabbare skärm.
Earins nya öronsnäckor lovar bättre bas och ljudkvalitet än konkurrenterna
Ny 1,4 meter bred infotainment-skärm täcker hela instrumentpanelen.
LG Display har flera nya OLED-skärmstorlekar 2021, inklusive en efterlängtad 42-tummare. Frågan är bara vilken av TV-tillverkarna som hinner använda den först.
Ska utmana Volkswagen och Skoda.
HBO blåser nytt liv i en av tidernas mest populära TV-serier.