Search
Generic filters

Tesla vill driva världen med ström från batterier

Tesla Powerwall är ett batteri som kan göra dig oberoende av elnätet och fossil energi. Och resten av världen hakar på!

Tesla-chefen Elon Musk är på god väg att revolutionera jordens energiförsörjning på samma sätt som han redan revolutionerat bilindustrin. Och på samma sätt: med massor av batterier!

Tesla Powerwall är ett batteripaket till ditt hus eller ditt företag.

Powerwall finns i två versioner för privatpersoner och rymmer 7 respektive 10 kilowattimmar. Det motsvarar en ungefär den genomsnittliga elförbrukningen i en lägenhet och i en villa under sommaren. I USA, där luftkonditionering används betydligt mer, motsvarar 10 kWh ungefär fem timmars elförbrukning.

powerwall7-460x460

Till en början innebär batteridriften att man kan ladda upp husets energilager när elpriserna är som lägst, på natten, och på så sätt minska elräkningen. Nästa steg är att det går att koppla bort sig från elnätet helt och hållet och klara sig uteslutande med energi från sol och vind (Elon Musk är även styrelseordförande i ett företag som tillverkar solpaneler).

Powerwall monteras på en vägg parallellt med andra installationer och ser ut som en varmvattenberedare – bortsett från att den finns i flera snygga färger. En 7 kWh-modell kostar 3 000 dollar. De som är riktigt energihungriga kan koppla ihop upp till nio batteripaket.

Har man en Tesla Model S-bil i garaget krävs det i varje fall fler än ett batteripaket eftersom en full laddning av elbilen kräver 60 kilowattimmar.

Det finns även versioner för industrier, som heter Powerpack, och enligt Elon Musik kan systemet skalas upp till gigawatt-storlek.

Som en extra knorr berättade Elon Musk att all elektricitet från hela hans presentation kom från batterier. Och att batterierna var uppladdade med solenergi.

powerwall4-460x257

Även om allt drog nästan 100 kilowatt så visade elmätaren noll.

powerwall5-460x230

De första Powerpack-enheterna levereras om tre-fyra månader, men till en början blir produktionen långsam. Ända till 2017 när Teslas så kallade Gigafactory i Nevada-öknen öppnar.

Elon Musks och Teslas ambitioner sträcker sig dock längre än till att minska elräkningarna för hushåll. Han vill konvertera USA och hela världen till alternativ energi. Något han anser vara fullt möjligt.

Om hela jordklotets elförbrukning ska komma från batterier krävs det enligt Elon Musk en kapacitet på 90 000 gigawattimmar – eller 900 miljoner Powerpack. Och ska hela transportsektorn gå över till batteridriven elförsörjning så krävs det två miljarder Powerpack-batterier – eller liknande, för precis som andra Tesla-patent är Powerpack open source.

”Det är en svindlande siffra, men som jämförelse finns det två miljarder bilar på jorden. Så det är absolut något som mänskligheten klarar av”, sade Elon Musk.

Här är en video där Elon Musk berättar om batterierna. Den 43-årige mångmiljardären och mångsysslaren småpratar sig igenom en presentation som verkar allt annat än strikt och målinriktad. Men budskapet är klart: nuvarande fossila energiförsörjningen duger inte till någon annat än en kollektiv Darwin Award (en årlig prisutdelning för de dummaste sätten att ta död på sig själv).

Källa: The Verge

powerwall2-460x230
”Så här ser det ut i dag. Det är skit.”

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan vara den perfekta kombinationen av specifikationer och pris.
  Panasonic börjar rulla ut sin första Android-TV i november!
  Byggs bara i 50 exemplar – och de blir inte direkt billiga.
  Förutom Elite 85t släpper Jabra aktiv brusreducering till befintliga Elite 75t.
  Nu är det officiellt. Om tre veckor lanserar OnePlus sin nästa mobil.
  I dag släpper Netflix trailern till deras första norska originalfilm: Kadaver
  Med Netatmo Smart Videodörrklocka kan du se vem som ringer på och prata med besökarna, var du än befinner dig.
  Snart släpper strömningsjätten ännu en svensk originalserie.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.