Att sitta och trycka på en skärm känns ju som stenåldersteknik. I framtiden kommer vi naturligtvis bara behöva tänka på vad vi vill att datorn eller mobilen ska göra. Vi har tidigare skrivit om Neuralink som framgångsrikt lyckats få förlamade patienter att styra datorer med ”telepati” som Elon Musk kallade det. Deras teknik kräver dock ganska omfattande hjärnkirurgi. Nu har Apple inlett ett samarbete med startupföretaget Synchron, vars teknik är enklare och mindre riskfylld.

Tekniken innebär att man går in via halsvenen och placerar deras Stentrode på hjärnans yta. Sensorn innehåller 16 elektroder som kan upptäcka motorisk aktivitet i hjärnan, som sedan översätts till digitala kommandon som kan överföras till ett gränssnitt. Gränssnittet kan sedan anslutas till valfri elektronik som sedan kan styras med muskelimpulser i hjärnan.
Synchron har implanterat tio patienter med Stentrode sedan 2019. En av patienterna lider av ALS och kan inte använda sina armar eller händer. Med hjälp av tekniken kan han idag använda en Apple Vision Pro och andra Apple-produkter endast med tankens kraft. Det ska dock sägas att tekniken idag är långsammare än traditionella sätt att styra apparaterna.
Apple planerar att lägga till stöd för Brain-Computer Interface (BCI) i sitt Switch Control-ramverk, som ger möjlighet för otraditionella styrmedel. Målet är att släppa en standard för BCI senare i år, precis som de för tio år sedan etablerade en bluetooth-standard för att kommunicera med hörapparater.
Läs mer i Synchrons pressmeddelande
Läs också:
Första implantat-patienten använder hjärnkontroll
Neuralink släpper video som visar en förlamad man som spelar schack på datorn.