Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Säkerhetsfrågor ger dåligt skydd

Enligt Googles undersökning finns det grundläggande problem med säkerhetsfrågor

Skrivet av / 2015-05-26 - 08:04
Säkerhetsfrågor ger dåligt skydd

Vad gör man om man har glömt bort sitt lösenord på en webbsajt? En vanlig lösning är att man när man registrerar sig får svara på ett par frågor som rimligen bara du kan känna till. Som vad din pappas mellannamn är eller vad din favoriträtt är.

Men hur säkert är det egentligen? Google har gjort en undersökning och kommit fram till att det antingen är för lätt att gissa dina svar eller för svårt att komma ihåg dem.

Exempelvis kan 19,7% av angriparna gissa sig till att en engelsktalandes favoritsätt är pizza. Med lite fler försök är chansen att pricka in en Koreans födelseort 39% och 43% att gissa deras favoriträtt.

Då borde kanske lösningen vara att ha svårare frågor? Men undersökningen visar att 40% av amerikanerna inte kommer ihåg svaren på sina frågor. Exempelvis kunde bara 9% komma ihåg sitt bonusnummer på flyget.

Och om man lägger till fler frågor så är det visserligen mindre risk för någon att gissa dem, men chansen att användaren själv kan besvara dem faller också dramatiskt.

Google kommer därför inte att använda systemet utan kommer skicka engångskoder med SMS eller till en alternativ epost-adress. Alternativt kan man också använda Google Authenticator och en två-stegs inloggning om man vill säkra sitt konto. Det är en smartmobil-app som genererar engångskoder, ungefär som vissa banker gör.

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Black Friday är rena mörkret!

Så här illa kan det gå! De värsta skräckhistorierna från Black Friday

Kaos för ChatGPT

Black Friday/Black Week/Black Month

Sweatshop-arbetare tränar din AI

Toyota ska massproducera solid state-batterier

Musks sarkastiska chattbot

Laser-vägar på månen?

ChatGPT ute på nätet

ChatGPT breder ut sina vingar

Nu gäller EU:s tuffa nätregler

Luna 25 kraschade på månen

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen