Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Rörande vackert

På mässor som den här i München kan man vara säker på två saker: Mycket dåligt ljud – och undantag från den regeln.

Av / 2015-05-15 - 15:29
Rörande vackert

Första dagen av highend-mässan är oftast den mest intressanta. Då har utställarna jobbat med att få ljudet att sitta i sina montrar, och många av dem lyckas få till det.

Men det finns också de som inte får till ljudet – av olika anledningar – hur mycket tid de än lägger på det.

Tim
Tim de Paravicini lyckas varje gång. Han är en gammal ringräv i branschen och ligger bakom fler välljudande produkter än de flesta. Han gillar rör, glödande sådana, så därför har hans förstärkare, ja till och med CD-spelare, alltid gamla hederliga radiorör.

Nej, det är inte Mick Fleetwood från Fleetwood Mac, men en karl som är lika känd fast i audiofilkretsar: Tim de Paravicini.

Denon-reel_reel

Det låter förträffligt. Öppet och varmt med oklanderlig balans, här med Tims egen Disc Master-skivspelare och dP/EAR Yoshino-elektronik.

Triplanar-arm

För skojs skull hade anläggningen en Denon-bandspelare, som spelade live-inspelningar genom ett par stora monitorhögtalare från Graham Audio, LS5/8.

När jag var i montern fick jag höra anläggningen med tre signalkällor: CD, skivspelare och bandspelare, och varje gång lät det oerhört övertygande.

Det fanns andra anläggningar på mässan som hade mer dynamik, de flesta kunde spela mycket högre än Paravicinis men det var inte många som lät lika organiskt, oansträngt och naturligt.

Gammal är kanske äldst ändå.

Graham-ls5_8-HF

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen