Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Oxygen-ion batterier säkrare och renare än Li-ion

Österrikiska forskare har utvecklat ett batteri som har stora fördelar för att lagra energi i elnätet jämfört med traditionell teknik.

Av / 2023-04-12 - 14:22
Oxygen-ion batterier säkrare och renare än Li-ion

De flesta batterier som sitter i hemelektronik idag är Litiumjon-batterier (Li-Ion), men även vissa Toyota- och Tesla-modeller använder dem. Problemen med dem är att de använder sällsynta jordartsmetaller, att de bara kan laddas ett visst antal gånger och att de är ytterst brandfarliga om de skadas.

Prof. Jürgen Fleig, Tobias Huber, Alexander Schmid (Foto: TU Wien)

Nu har forskare vid TU Wien (Vienna University of Technology) utvecklat ett syre-jon (O-ion) batteri som verkar väldigt lovande. Det kan tillverkas utan sällsynta jordmetaller utan använder keramiska material. När man lägger på en spänning flyttar sig syrejonen från det ena keramiska materialet till det andra, och sedan kan de fås att vandra tillbaka, vilket genererar en spänning.

Eftersom man inte använder brandfarliga elektrolyter, eller metaller som brinner hett, behöver man inte oroa sig över säkerheten. De har inte heller problemet att de med tiden får problem att laddas. Om syre förloras på grund av oönskade reaktioner kan syre från omgivande luft kompensera för det.

Samsung Galaxy Note 7 med brandfarligt Li-ion batteri (Foto: Reuters)

Stora och heta

Naturligtvis har batterierna sina nackdelar också. De är inte alls lika energitäta som traditionella batterier, så att vi skulle få se dem i hemelektronik är inte troligt. Dessutom genererar de massor av värme, de verkar vid temperaturer på 200–400 grader.

Däremot ser forskarna framför sig att man skulle kunna använda dem i elnätet, till exempel för att lagra solenergi som kan tas ut på natten, eller för att jämna ut svackor i elproduktionen. Då är nackdelarna fullt acceptabla.

Källa: TU Wien

 

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Krypterad meddelandetjänst hotar att lämna EU

Nu är Google NotebookLM här

Google: Dålig humor orsakade svar om lim i pizzaost

- Google ljuger

Googles nya AI-funktion rekommenderade användare att ha lim på sin pizza

Nya EU-regler ska förhindra ”Minority Report"

AI, AI och mer AI i Googles planer

Nu kan du prata med ChatGPT

NASA:s robottåg på Månen

Google Gemini blir mer allsmäktig

Skärmen gör allt utom att läsa tankar!

AI planerar svenskars semester

Rulla till toppen