Search
Generic filters

Microsoft är tillbaka!

Helt plötsligt verkar det som om 2015 kan bli ett spännande pryl-år.

Det kommer knappast som en överraskning att vi här på redaktionen gillar Apple och deras produkter skarpt. Det finns flera skäl till det, men det viktigaste är nog att Apple gör användarvänliga produkter av hög kvalitet – som bara funkar!

Men det har inte undgått oss att det vid det här laget var länge sedan Apple släppte något som verkligen var helt nytt och som fick oss att tappa hakan. Och det var ju en del av Apples DNA fram till grundaren Steve Jobs död att företaget gång på gång vände upp och ned på hela branschen. Först genom att lansera iPod och iTunes, så att Apple skrev om spelreglerna för hela musikindustrin. Sedan kom iPhone och App Store, som på bara ett par år innebar ett farväl till hela den mobilbransch som fram till dess hade dominerat marknaden. Och 2010 lanserade Apple sin första iPad, som gjorde surfplattan till ett reellt alternativ till den traditionella datorn.

Men sedan dess har det varit långt mellan innovationerna. Inte bara från Apple utan faktiskt från hela IT- och elektronikbranschen. Våra smartmobiler blir snabbare, tunnare och lättare, och våra TV-apparater blir större och får högre upplösning, men helt nya idéer – tekniska paradigmskiften, om man så vill – har vi inte sett röken av på åratal.

microsoft_windows_10_holographic-100564051-large
Windows Holographics tar ”augmented reality” till en helt ny nivå.

Ända till den 21 januari i år, när Microsoft – som annars har levt en Törnrosa-tillvaro i snudd på ett årtionde och inte lyckats med annat än att hoppa på tekniktåget för sent (till exempel med Windows Phone, som aldrig lyckats knappa in Androids och iOS försprång) – på ett pressmöte om funktionerna i kommande Windows 10 plötsligt plockade fram en kanin ur hatten och i ett svep förvandlade den förut så dominerande mjukvarujätten från Seattle till hetast av alla i elektronik-klassen.

Som om självaste Steve Jobs stigit ned från himlen för att inspirera och sprida innovativ karma, sade Microsoft: ”Vi har en sak till vi gärna vill visa er.” Och sedan presenterade Alex Kipman, som tidigare har arbetat med Kinect till Xbox, först Windows Holographic och sedan Microsoft HoloLens. Och vi tappade hakan.

microsoft_8
Microsoft HoloLens

För vad Microsoft har gjort är att de har förvandlat hela det holografiska gränssnittet, som vi har drömt om ända sedan filmer som Star Wars och Minority Report, till verklighet. Det handlar inte om virtual reality, där man med hjälp av ett par VR-glasögon dyker ner i digital fiktion, utan om en helt omslutande form av augmented reality i den verkliga världen. Fler detaljer om Windows Holographic och Microsoft HoloLens kan du läsa här.

minorityreport2
Holografiskt gränssnitt i filmen Minority Report.

Vi har inte ens provat det nya holografiska gränssnittet och kanske slutar hologrammen som ett teknologiskt fata morgana, men vi tror inte det. Det kan nog vara långt kvar till kommersiell lansering av Windows Holographics och Microsoft HoloLens, men presentationen skapar seismiska skakningar i hela elektronikbranschen och berättar att Microsoft återigen har iklätt den teknologiska ledartröjan. Företaget har legat färdigt i dvala och slutat nöja sig med att uppdatera och uppgradera befintliga produkter, sådant har de överlåtit åt Apple, som verkligen får passa sig så att de inte bli lika trista som Microsoft var på 2000-talet under Steve Ballmer.

windows-hol_03
Windows Holographics innebär att Microsoft är tillbaka i det teknologiska förarsätet.

Välkommen tillbaka, Microsoft, vi har saknat er!

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Snart får svenskarna ännu en strömningstjänst att välja mellan.
  SteelSeries Arctis 9 är ett trådlöst headset med surroundljud som fungerar till både PC och PlayStation.
  GoPro Hero9 Black har 5K-video, ännu bättre videostabilisering – och äntligen en selfieskärm.
  Kompakt highend med gott om muskler.
  En närmare titt på både utsidan och insidan av Microsofts nya spelkonsoler.
  30 oktober släpper Disney+ den andra säsongen av serien The Mandalorian.
  En kompaktare och billigare modell av Sony Xperia 1 II. Med nästan samma specifikationer.
  Och priserna blir överkomliga.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.