Kommentar

Helt plötsligt verkar det som om 2015 kan bli ett spännande pryl-år.
Annons
Annons
forfatter

Det kommer knappast som en överraskning att vi här på redaktionen gillar Apple och deras produkter skarpt. Det finns flera skäl till det, men det viktigaste är nog att Apple gör användarvänliga produkter av hög kvalitet – som bara funkar!

Men det har inte undgått oss att det vid det här laget var länge sedan Apple släppte något som verkligen var helt nytt och som fick oss att tappa hakan. Och det var ju en del av Apples DNA fram till grundaren Steve Jobs död att företaget gång på gång vände upp och ned på hela branschen. Först genom att lansera iPod och iTunes, så att Apple skrev om spelreglerna för hela musikindustrin. Sedan kom iPhone och App Store, som på bara ett par år innebar ett farväl till hela den mobilbransch som fram till dess hade dominerat marknaden. Och 2010 lanserade Apple sin första iPad, som gjorde surfplattan till ett reellt alternativ till den traditionella datorn.

Men sedan dess har det varit långt mellan innovationerna. Inte bara från Apple utan faktiskt från hela IT- och elektronikbranschen. Våra smartmobiler blir snabbare, tunnare och lättare, och våra TV-apparater blir större och får högre upplösning, men helt nya idéer – tekniska paradigmskiften, om man så vill – har vi inte sett röken av på åratal.

microsoft_windows_10_holographic-100564051-large
Windows Holographics tar ”augmented reality” till en helt ny nivå.

Ända till den 21 januari i år, när Microsoft – som annars har levt en Törnrosa-tillvaro i snudd på ett årtionde och inte lyckats med annat än att hoppa på tekniktåget för sent (till exempel med Windows Phone, som aldrig lyckats knappa in Androids och iOS försprång) – på ett pressmöte om funktionerna i kommande Windows 10 plötsligt plockade fram en kanin ur hatten och i ett svep förvandlade den förut så dominerande mjukvarujätten från Seattle till hetast av alla i elektronik-klassen.

Annons

Som om självaste Steve Jobs stigit ned från himlen för att inspirera och sprida innovativ karma, sade Microsoft: ”Vi har en sak till vi gärna vill visa er.” Och sedan presenterade Alex Kipman, som tidigare har arbetat med Kinect till Xbox, först Windows Holographic och sedan Microsoft HoloLens. Och vi tappade hakan.

microsoft_8
Microsoft HoloLens

För vad Microsoft har gjort är att de har förvandlat hela det holografiska gränssnittet, som vi har drömt om ända sedan filmer som Star Wars och Minority Report, till verklighet. Det handlar inte om virtual reality, där man med hjälp av ett par VR-glasögon dyker ner i digital fiktion, utan om en helt omslutande form av augmented reality i den verkliga världen. Fler detaljer om Windows Holographic och Microsoft HoloLens kan du läsa här.

minorityreport2
Holografiskt gränssnitt i filmen Minority Report.

Vi har inte ens provat det nya holografiska gränssnittet och kanske slutar hologrammen som ett teknologiskt fata morgana, men vi tror inte det. Det kan nog vara långt kvar till kommersiell lansering av Windows Holographics och Microsoft HoloLens, men presentationen skapar seismiska skakningar i hela elektronikbranschen och berättar att Microsoft återigen har iklätt den teknologiska ledartröjan. Företaget har legat färdigt i dvala och slutat nöja sig med att uppdatera och uppgradera befintliga produkter, sådant har de överlåtit åt Apple, som verkligen får passa sig så att de inte bli lika trista som Microsoft var på 2000-talet under Steve Ballmer.

Annons

windows-hol_03
Windows Holographics innebär att Microsoft är tillbaka i det teknologiska förarsätet.

Välkommen tillbaka, Microsoft, vi har saknat er!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
Annons
Annons

Läs också

Poly vill vara med på marknaden för professionellt ljud och video till de som jobbar hemifrån.
Den nya skärmen med 3:2-format har 3,3K-upplösning, 500 nits ljusstyrka och Pantone-certifiering.
Apple är världens mest värdefulla företag igen.
Gör dig beredd på ännu snabbare trådlöst internet! Netgear Nighthawk RAXE500 är världens första router med Wi-Fi 6E.
Hyundais elektriska familje-SUV IONIQ 5 har gott om plats på insidan och satsar på säkerhet.
Tillsammans med Formlabs ska Sennheiser erbjuda öronproppar som är perfekt anpassade efter användarens öron.
ID.5 blir en coupéversion av den elektriska familje-SUVen ID.4.
Avancerade träningsfunktioner och bättre koll på resultaten.
Den kinesiska elektronikjätten har meddelat sina leverantörer att de förväntar sig en markant nedgång i beställningarna av komponenter till mobiltelefoner i år.
Nu har Leicas 28mm APO-Summicron för fullformat kommit.
Spelar upp SACD/CD och har fem digitala ingångar
På Discogs såldes 12 miljoner vinylskivor 2020. Det är 40 procent mer än 2019! CD-försäljningen har ökat lika mycket.
Kompakt och lätt med bra räckvidd
HBO har släppt trailern till sin nya norska dramaserie.
Sänkt chassi och upp till 21-tums fälgar. Får vi äntligen också Canton ljudanläggning?
Rykten gör gällande att Sonos lanserar sina första hörlurar 2021. Så här kan de se ut!