Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Mekanisk smartklocka med OLED-skärm

Nystartade Kairos blandar mekaniska urverk med genomskinliga skärmar och gör smartklockor.

Av / 2014-05-27 - 19:19
Mekanisk smartklocka med OLED-skärm

I kölvattnet av Samsungs, Sonys och Motorolas smartklockor har det dykt upp flera koncept som blandar mekanik med elektronik. Men Kairos tycks bli de första som har en mekanisk smartklocka som är mer än ett koncept.

Det nystartade företaget har två modeller i aningen olika utföranden, båda bygger på mekaniska urverk och har en genomskinlig OLED-skärm ovanpå urtavlan. Man skulle kunna säga att klockan är en hybrid som ser ut som ett helt vanligt armbandsur med visare och allt, men som förvandlas till en smartklocka när någon ringer, skickar SMS eller om det trillar in e-post.

Karios-MSW115-screen

Då vaknar den 36 mm stora skärmen till liv och visar information om vad som hänt, samtidigt som klockan tickar på i bakgrunden. När samtalet är slut slocknar skärmen och allt ser ut som en vanlig klocka igen.

Klockorna från Kairos finns i två modeller, båda för Android och iOS. Den ena har ett japanskt Miyota 82S7-urverk och delvis öppen urtavla så att man ser mekaniken röra sig när klockan tickar. Den mer påkostade versionen har ett schweiziskt Soprod A10BV-2-urverk, även detta med en delvis öppen urtavla.

Karios-SSW158

Kairo hävdar att batteritiden ligger på fem till sju dagar, men det får vi inte reda på mer exakt förrän vi lagt vantarna på ett exemplar. Och det kan tidigast ske i december eftersom Kairos ännu så länge bara tar emot beställningar så att ivriga kunder kan försäkra sig om exemplar från den första serien.

Den billigaste modellen kostar 499 dollar, men priserna kommer att stiga om ett par veckor eftersom Kairos kallar dem för introduktionserbjudanden.

Företaget har grundats av en grupp ingenjörer från bland annat Kanada, Sydkorea och Singapore. En av dem är utbildad urmakare som arbetat på Patek Philippe, klockornas Rolls-Royce.

kairoswatches.com

Karios-SSW158-screen

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen