Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B Home:s Julkalender: Lucka 10Delta

Mäter dynamiken i musiken

Projektet Musictester lyssnar på musiken och visar dynamikomfånget och om ljudet är förvrängt.

Skrivet av / 2015-09-15 - 10:31
Mäter dynamiken i musiken

Det är Peter Lyngdorf som ligger bakom projektet Musictester. Och när den danske hifi-gurun bestämmer sig för att göra något så ska man ta det på allvar. Det handlar trots allt om grundaren av butikskedjan Hi-Fi Klubben, högtalarmärket DALI samt elektronikmärkena TacT Audio och Lyngdorf Audio. Ett spinoff-projekt med pianotillverkaren Steinway har även lett till Steinway Audio, som har bestämt sig för att bygga några av världens bästa stereo- och flerkanalsprodukter.

Peter-Lyngdorf
Peter Lyngdorf gillar inte dåligt ljud. Foto: privat. 

Men Lyngdorf är också väldigt intresserad av att ljudkällan ska låta bra. Skit in betyder som bekant skit ut, och om musiken som ska återskapas är producerad med dåligt ljud så hjälper det inte om anläggningen är av världsklass. Därför arbetar Peter Lyngdorf nu för tiden med att få både artister och skivbolag – och vi som lyssnar på musiken – att börja bry sig om ljudkvaliteten.

Analyserar musiken
Musictester-projektet handlar om att analysera musikens dynamiska omfång. Det befinner sig fortfarande på utvecklingsstadiet och är inte öppet för användare riktigt än. Men tanken är att man ska kunna använda sin egen webbläsare och dra och släppa musikfiler för att se de dynamiska egenskaperna, samtidigt som man kan lyssna på musikfilen.

Musictester är inte samma tjänst som Dynamic Range Database, där man laddar upp en låt eller en skiva och får en siffra tillbaka som visar den dynamiska räckvidden mätt i decibel. Musictester går noggrannare till väga och ska visa hela musikkurvan så att man också kan se om ljudet är förvrängt. Och så ska man alltså kunna lyssna på musiken samtidigt.

Här är som exempel en låt från HD Tracks, som säljs som en Hi-Res-ljudfil men där man kan se att ljudspåret är förvrängt:

Musictester_Clapton

I dagsläget ligger det en demoversion av Musictester på projektets hemsida. Kravet på att ange användarnamn och lösenord ska försvinna inom ett par dagar, men om du är otålig kan du skicka ett mail till info@musictester.net.

Vi ser fram emot att få följa projektets utveckling!

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Threads snart i Europa

Bard AI tittar på Youtube

Black Friday är rena mörkret!

Så här illa kan det gå! De värsta skräckhistorierna från Black Friday

Kaos för ChatGPT

Black Friday/Black Week/Black Month

Sweatshop-arbetare tränar din AI

Toyota ska massproducera solid state-batterier

Musks sarkastiska chattbot

Laser-vägar på månen?

ChatGPT ute på nätet

ChatGPT breder ut sina vingar

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen