Mars kan utforskas med holografi

NASA vill använda Microsofts HoloLens för att ”skicka sina forskare till Mars”.

Microsofts nyligen presenterade holografiska glasögon HoloLens har väckt stor uppmärksamhet i teknikvärlden. Enligt planen ska tekniken lanseras tillsammans med Window 10 och ge användarna riktiga hologramupplevelser.

Nu samarbetar NASA med Microsoft för att förvandla holografin till ett verktyg som ska hjälpa forskarna att utforska Mars utan att ens behöva lämna kontoret.

Curiosity får äran
NASAs OnSight-datorprogram, som är utvecklat speciellt för HoloLens, ska använda data från Curiosity-farkosten, som redan utforskar den röda planeten, för att göra 3D-simuleringar av Mars. Planen är att astronomer och andra forskare sedan ska kunna studera Mars i en virtuell miljö och att vetenskapsmännen över hela världen kan befinna sig i den digitala versionen av Mars samtidigt.

Förhoppningen är att man ska kunna studera planeten på ett sätt som påminner om att vara på plats i verkligheten.

Curiosity kan få OnSight-teknik längre fram i år.

Sedan får vi bara hoppas att den digitala versionen av Mars även får användas av film- och spelutvecklare. Tänk om den här tekniken hade funnits när de gjorde originalversionen av filmen Total Recall!

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Stereon i Jimi Hendrix sovrum i London låter nu precis som den gjorde när han lyssnade på den.
  Så här har de aldrig gjort förut, åtminstone inte på det här sättet.
  Slutet för Europas största fotomässa.
  Parlamentet vill skapa bättre hållbarhet genom att främja återvinning och reparation och genom att bekämpa metoder som förkortar enheternas livslängd.
  AKM:s DAC-fabrik nedbrunnen, vilket lamslår tillverkarna i månader. Så reagerar hi-fi-branschen.
  Duon bakom The Rain får förnyat förtroende.
  Risken att bli lurad är större än chansen att göra ett klipp.
  Pop-prinsessan går i helt nya vägar – nu på Disney+.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.