Teknik

Radiorör står högt i kurs hos såväl audiofiler som musiker för dess mjuka och musikaliska ljud. Men de är dyra och opraktiska. Nu har japanska Korg krympt dem till IC-storlek.
Annons
Annons
forfatter

I fyra årtionden var radiorör det enda sättet som fanns att förstärka ljud på elektronisk väg. Men när transistorn uppfanns 1947 förpassades de klumpiga, ömtåliga och energislukande vakuumrören till historiens kyrkogård. Så spådde man åtminstone på den tiden. I själva verket överlevde radiorören och i dag har den 108 år gamla förstärkartekniken det bättre än någonsin. Och transistorn? Jodå, den lever än, men har i de allra flesta sammanhang bytts ut mot integrerade kretsar (IC) som består av tusentals, miljontals eller miljardtals sammanbyggda minitransistorer.

Nostalgi och retro eller inte, nu för tiden är det många audiofiler som föredrar att ha förstärkare med radiorör i stereon på grund av den varma och musikaliska klangen. Rörförstärkarna står högt i kurs det är bara att leva med nackdelarna i form av höga priser och begränsad effekt.

VTAtubeglow-460x307

I musikvärlden är tendensen ännu tydligare. Där ska det helst vara rör överallt – från förstärkare till keyboards och effektpedaler till elgitarrer. De har ju ett så angenämt sätt att återge ljudet på.

Nu har instrumentmärket Korg, som bland annat gör syntar, uppfunnit en helt ny sorts radiorör som passar bättre i modern produktion. De har helt enkelt byggt in rör i en IC-krets.

Annons

Trioder av mikrostorlek
Den ovanliga komponenten, som passande nog har fått namnet Nutube, är uppbyggd på samma sätt som ett klassiskt triodrör med anod, galler och glödtråd, och sägs ha samma karaktäristiska ljud och ha samma förvrängning (hoppsan, övertoner) som ett vanligt triodrör.

Nutube-460x308

Däremot drar en Nutube bara två procent av energin som krävs för ett vanligt radiorör av glas. Det gör att den passar för batteridrift och minskar värmeutvecklingen. Den tar dessutom betydligt mindre plats än ett radiorör av glas. Slutligen lovar Korg att ett Nutube-rör håller i uppemot 30 000 timmar. Ägare av rörförstärkare kan skriva under på att det inte är vardagsmat, precis!

Korg presenterade Nutube på NAMM-musikmässan och berättar att det kommer produkter med de nya mikrorören lite senare i år. När alla patent finns på plats.

Det ska bli intressant att se om Nutube letar sig fram till hifi-världen också.

Annons

Källa: Synthopia

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 49 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Annons
Annons

Läs också

Bakom ett tråkigt yttre jobbar en stark processor och ett utmärkt grafikkort – men de kommer inte riktigt loss.
Asus PA32UCX med Mini-LED är en datormonitor för proffs och helt enkelt den bästa jag har sett. Men helt perfekt är inte den här heller.
Philips ultrabreda skärm placerar dig mitt i handlingen, oavsett om du ägnar dig åt spel, film eller kalkylblad.
Jobba hemifrån eller bara vara hemma? Den här skärmen funkar till allt!
Poly vill vara med på marknaden för professionellt ljud och video till de som jobbar hemifrån.
Den nya skärmen med 3:2-format har 3,3K-upplösning, 500 nits ljusstyrka och Pantone-certifiering.
Apple är världens mest värdefulla företag igen.
Gör dig beredd på ännu snabbare trådlöst internet! Netgear Nighthawk RAXE500 är världens första router med Wi-Fi 6E.
Amazons strömningstjänst erbjuder mer exklusivt innehåll till nordiska kunder och påbörjar ett samarbete med ErosSTX.
Over-the-air gör det enklare att fixa småfel i XC40 Pure Electric P8.
Efter ett långt corona-uppehåll är väntan (snart) över – här är trailern till den fjärde säsongen.
Mobilen är stor och läcker – och vi får nog aldrig se den i Sverige.
Om du vill ha James Bonds kamera får du skynda dig.
De första exemplaren av Volkswagen ID.4 har dykt upp hos nordiska bilhandlare. Vi har tagit en snabbtitt – och lyssning – på infotainment-systemet.
Den nya internationella strömningstjänsten Paramount kommer snart till Sverige. Nu är månadskostnaden (och en del av innehållet) klart.
Canon uppgraderar EOS M50 Mark II med flera videofunktioner.
Rykten säger att Sony WF-1000XM4 är precis runt hörnet.
Med hjälp av radar och 3D-teknik har Ring Video Doorbell Pro 2 full koll. Men den har en stor nackdel för oss svenskar.
Razer Kiyo Pro klarar både Zoom-möten på dagen och stämningfullt halvmörker i spelhålan på natten.
Efter lanseringen av STAR kan Disney+ erbjuda 300 ”nya” filmer och serier – inklusive Die Hard och Big Sky.