Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Korg bygger in radiorör i integrerade kretsar

Radiorör står högt i kurs hos såväl audiofiler som musiker för dess mjuka och musikaliska ljud. Men de är dyra och opraktiska. Nu har japanska Korg krympt dem till IC-storlek.

Av / 2015-01-30 - 15:28
Korg bygger in radiorör i integrerade kretsar

I fyra årtionden var radiorör det enda sättet som fanns att förstärka ljud på elektronisk väg. Men när transistorn uppfanns 1947 förpassades de klumpiga, ömtåliga och energislukande vakuumrören till historiens kyrkogård. Så spådde man åtminstone på den tiden. I själva verket överlevde radiorören och i dag har den 108 år gamla förstärkartekniken det bättre än någonsin. Och transistorn? Jodå, den lever än, men har i de allra flesta sammanhang bytts ut mot integrerade kretsar (IC) som består av tusentals, miljontals eller miljardtals sammanbyggda minitransistorer.

Nostalgi och retro eller inte, nu för tiden är det många audiofiler som föredrar att ha förstärkare med radiorör i stereon på grund av den varma och musikaliska klangen. Rörförstärkarna står högt i kurs det är bara att leva med nackdelarna i form av höga priser och begränsad effekt.

VTAtubeglow-460x307

I musikvärlden är tendensen ännu tydligare. Där ska det helst vara rör överallt – från förstärkare till keyboards och effektpedaler till elgitarrer. De har ju ett så angenämt sätt att återge ljudet på.

Nu har instrumentmärket Korg, som bland annat gör syntar, uppfunnit en helt ny sorts radiorör som passar bättre i modern produktion. De har helt enkelt byggt in rör i en IC-krets.

Trioder av mikrostorlek
Den ovanliga komponenten, som passande nog har fått namnet Nutube, är uppbyggd på samma sätt som ett klassiskt triodrör med anod, galler och glödtråd, och sägs ha samma karaktäristiska ljud och ha samma förvrängning (hoppsan, övertoner) som ett vanligt triodrör.

Nutube-460x308

Däremot drar en Nutube bara två procent av energin som krävs för ett vanligt radiorör av glas. Det gör att den passar för batteridrift och minskar värmeutvecklingen. Den tar dessutom betydligt mindre plats än ett radiorör av glas. Slutligen lovar Korg att ett Nutube-rör håller i uppemot 30 000 timmar. Ägare av rörförstärkare kan skriva under på att det inte är vardagsmat, precis!

Korg presenterade Nutube på NAMM-musikmässan och berättar att det kommer produkter med de nya mikrorören lite senare i år. När alla patent finns på plats.

Det ska bli intressant att se om Nutube letar sig fram till hifi-världen också.

Källa: Synthopia

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen