Korg bygger in radiorör i integrerade kretsar

Radiorör står högt i kurs hos såväl audiofiler som musiker för dess mjuka och musikaliska ljud. Men de är dyra och opraktiska. Nu har japanska Korg krympt dem till IC-storlek.

I fyra årtionden var radiorör det enda sättet som fanns att förstärka ljud på elektronisk väg. Men när transistorn uppfanns 1947 förpassades de klumpiga, ömtåliga och energislukande vakuumrören till historiens kyrkogård. Så spådde man åtminstone på den tiden. I själva verket överlevde radiorören och i dag har den 108 år gamla förstärkartekniken det bättre än någonsin. Och transistorn? Jodå, den lever än, men har i de allra flesta sammanhang bytts ut mot integrerade kretsar (IC) som består av tusentals, miljontals eller miljardtals sammanbyggda minitransistorer.

Nostalgi och retro eller inte, nu för tiden är det många audiofiler som föredrar att ha förstärkare med radiorör i stereon på grund av den varma och musikaliska klangen. Rörförstärkarna står högt i kurs det är bara att leva med nackdelarna i form av höga priser och begränsad effekt.

VTAtubeglow-460x307

I musikvärlden är tendensen ännu tydligare. Där ska det helst vara rör överallt – från förstärkare till keyboards och effektpedaler till elgitarrer. De har ju ett så angenämt sätt att återge ljudet på.

Nu har instrumentmärket Korg, som bland annat gör syntar, uppfunnit en helt ny sorts radiorör som passar bättre i modern produktion. De har helt enkelt byggt in rör i en IC-krets.

Trioder av mikrostorlek
Den ovanliga komponenten, som passande nog har fått namnet Nutube, är uppbyggd på samma sätt som ett klassiskt triodrör med anod, galler och glödtråd, och sägs ha samma karaktäristiska ljud och ha samma förvrängning (hoppsan, övertoner) som ett vanligt triodrör.

Nutube-460x308

Däremot drar en Nutube bara två procent av energin som krävs för ett vanligt radiorör av glas. Det gör att den passar för batteridrift och minskar värmeutvecklingen. Den tar dessutom betydligt mindre plats än ett radiorör av glas. Slutligen lovar Korg att ett Nutube-rör håller i uppemot 30 000 timmar. Ägare av rörförstärkare kan skriva under på att det inte är vardagsmat, precis!

Korg presenterade Nutube på NAMM-musikmässan och berättar att det kommer produkter med de nya mikrorören lite senare i år. När alla patent finns på plats.

Det ska bli intressant att se om Nutube letar sig fram till hifi-världen också.

Källa: Synthopia

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Just köpt dig en ny TV för att spela spel? Vi visar dig hur du aktiverar det bästa och snabbaste gaming-läget i PS5 och Xbox!
  Nu börjar den senaste Android-versionen rullas ut till många telefonmodeller. Kolla på listan om din mobil snart får Android 11.
  Har precis köpt dig en ny 4K-TV? Då kan du inviga den med Last Christmas i remastrad 4K-version!
  Under Snapdragon Tech Summit har Qualcomm lanserat sin efterföljare till Snapdragon 865. Den nya Snapdragon 888 kommer att finnas i flera Android-flaggskepp 2021.
  Låt inte storleken lura dig, Phono Box RS2 har allt en vinylfantast behöver.
  Alla vill ha hårda paket, vi också. Så vi har skrivit den häftigaste önskelistan vi kunnat komma på.
  Stereon i Jimi Hendrix sovrum i London låter nu precis som den gjorde när han lyssnade på den.
  Så här har de aldrig gjort förut, åtminstone inte på det här sättet.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.