Teknik

Investerar miljarder i satelliter som ska garantera global täckning.
forfatter

Både luftballonger och drönare har varit på tapeten i Googles strävan att sprida höghastighetsuppkoppling till hela världen. Nu tar de bokstavligt talat konceptet till nya höjder genom att investera miljarder i en rad satelliter som ska ge internet till de tre miljarder människor i tredje världen som fortfarande är avskurna från modebloggar och kattvideor.

Det nya projektet handlar om att skjuta upp minst 180 satelliter i omloppsbana runt jorden – i en närmare bana än de flesta andra satelliter – och på så sätt leverera bredband till de flesta avkrokar och ödemarker. Allt går att läsa i Wall Street Journal.

Många miljarder
Kostnaden uppskattas av folk som är inblandade i projektet till någonstans mellan 1 och 3 miljarder dollar, beroende på en senare fas där antalet satelliter ska fördubblas. Oberoende analytiker har däremot nämnt siffror som varierar från en halv miljard ända upp till 20 miljarder dollar.

Projektledare är Greg Wyler, grundare av det holländska satellitföretaget O3b Networks, som redan på egen hand har skickat upp den första av tolv satelliter som ska ge internetåtkomst på båda sidor om ekvatorn.

Låg höjd
Medan de flesta kommunikationssatelliter kretsar runt jorden på 36 000 meters höjd befinner sig O3b:s satelliter på bara en fjärdedels höjd, enligt Wall Street Journal. Allt för att undvika fördröjning mellan satelliten och den anslutna enheten nere på jorden. Om detta stämmer skulle alltså satelliterna flyga runt på under 10 000 meter, vilket är normal flyghöjd för passagerarplan… Google säger sig dock inte vara nöjda med detta utan vill ha satelliterna ännu närmare jorden. Vikten på satelliterna ska också bantas: O3b:s satelliter väger 680 kilo, men Google vill att de bara ska väga 112 kg.

Vi kan inte riktigt sluta tänka på konceptet att satelliterna ska kretsa i en bana som befinner sig på kollisionskurs med passagerartrafik! Fast det lär ju åtminstone betyda att passagerarna äntligen kan få en snabb internetuppkoppling ombord!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.