Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Google Sök kan nu sammanfatta artiklar med AI

Med hjälp av AI kan man nu få en kortversion av en lång artikel för att slippa skumma all text.

Av / 2023-08-20 - 19:42
Google Sök kan nu sammanfatta artiklar med AI

Redan i maj gjorde Google flera stora förändringar av sin sökmotor. En av dem var SGE (Search Generative Experience) som inte bara visar dig länkar till artiklar och de första raderna text. I stället ger den dig en kort sammanfattning av vad som står på sidan. Nu kommer nästa steg, som är att sammanfatta en sida man redan är på.

Funktionen kallar Google för SGE While Browsing och är praktiskt när man får upp en vägg av text, men man bara vill få en uppfattning om vad som står utan att behöva vada genom ointressanta detaljer. På botten av skärmen finns helt enkelt en knapp märkt ”Generate” som skapar en ny flik i webbläsaren med en bearbetad version av artikeln.

Foto: Google

På fliken punktas de viktigaste sakerna som står i artikeln upp. Klickar man på en av dem så tas man till den delen av den fullständiga texten för att kunna läsa mer. På fliken finns även en ”Explore on page” där man får reda på vilka frågor artikeln besvarar och möjlighet att hoppa till det avsnittet för att lära sig mer.

Funktionen är än så länge bara tillgänglig för amerikanska användare som anmält sig för att prova nya funktioner. När Google rullar ut funktionen för alla användare är okänt.

Läs mer i Google-bloggen

Läs också:

Bard är Googles svar på ChatGPT

Bard är baserad på språkmodellen Language Model for Dialogue Applications (LaMDA) och görs nu tillgänglig för en utvald testgrupp innan den lanseras för allmänheten om några veckor.

Läs mer
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Burgarkedjan sparkar kreativ AI

Lär dig blindskrift med LEGO

Krypterad meddelandetjänst hotar att lämna EU

Nu är Google NotebookLM här

Google: Dålig humor orsakade svar om lim i pizzaost

- Google ljuger

Googles nya AI-funktion rekommenderade användare att ha lim på sin pizza

Nya EU-regler ska förhindra ”Minority Report"

AI, AI och mer AI i Googles planer

Nu kan du prata med ChatGPT

NASA:s robottåg på Månen

Google Gemini blir mer allsmäktig

Rulla till toppen