Teknik

Och de är inte mycket dyrare än vanliga glasögon.
Annons
Annons
forfatter

Det finns olika grader av färgblindhet, från de som bara tycker det är svårt att se skillnad på kontrastfärgerna grönt och rött till de som ser hela världen i nyanser av grått.

Valspar Paint vill nu ge alla chansen att se alla färger de har gått miste om i alla år. Det görs genom ett samarbete med glasögontillverkaren EnChroma. Tillsammans har de gjort specialglasögon för de som lider av den här typen av färgblindhet.

– Det är inget fel på kopplingen mellan ögat och hjärnan, säger Donald McPherson, delägare i EnChroma. Problemet ligger i ögat, i fotopigmenten.

Överlappning
Hos färgblinda som har svårt att se skillnad på rött och grönt har de röda och gröna färgpigmenten en större spektral överlappning än hos de med normal syn. Med andra ord fångar vart och en av dem upp mycket av varandras ljusspektrum, vilken kan betraktas som ”crosstalk”. Rött och grönt ljus fångas i normala fall upp av antingen röd- eller grönkänsliga celler, men hos färgblinda finns det alltså en del celler som reagerar på både rött och grönt, vilket gör det svårt att se skillnad på färgerna.

Den goda nyheten är att detta kan lösas med hjälp av ett par glasögon som kompenserar för sättet som ögat uppfattar färger på.

https://www.youtube.com/watch?v=ea_xOqNvntA

Försökspersoner som provat glasögonen blir extatiska när de får se det fulla färgspektrat för första gången. En av dem berättade att världen såg så tråkig ut när hon tog av sig dem igen.

Själva glasögonen finns i olika storlekar och stilar och kostar mellan 325 och 450 dollar. De går att beställa på enchroma.com, där man även kan göra ett syntest.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

Hittills har laserprojektorer med 4K-upplösning varit fruktansvärt dyra, men det ändrar LG på.
Laser ger starkt ljus i upp till 150 tum.
Steen har älskat biografteknik ända sedan barndomen. Men det skulle dröja 44 år innan han förverkligade sin dröm. Men då gjorde han det i desto större stil!
Marantz, Denon och Yamaha-receivrar med HDMI 2.1 får svart skärm med den nya Xbox genom HDMI.
I framtiden ska de två kinesiska mobiltelefontillverkarna utveckla produkter gemensamt.
Nu kan du se fram emot mer pompa och ståt, intriger och sex bland societeten på 1800-talet.
Reporter-version med Kevlar.
Ännu en gång flyttas premiären av den 25:e Bond-filmen fram.
Nya smarta lås som du kan prata med – och som kan prata med dina andra smarta enheter.
Med ännu en global aktör på den nordiska marknaden hårdnar kampen om strömningsabonnenterna.
Strömningsförstärkare som kan allt man ber den om – och lite till.
Får längre räckvidd och mer plats.
Gör dig beredd på ännu snabbare trådlöst internet! Netgear Nighthawk RAXE500 är världens första router med Wi-Fi 6E.
I dag in svärs USA:s 46:e president in och amerikanerna, världen och den fria pressen kan börja lägga en fyra år lång mardröm bakom sig.
I dag har den nya kompakta SUVen Mercedes-Benz EQA officiell världspremiär. Se video från lanseringen här!
Nikolaj Coster-Waldau har huvudrollen i en dansk Netflix-film.