Search
Generic filters

Glasögon gör att färgblinda kan se färger

Och de är inte mycket dyrare än vanliga glasögon.

Det finns olika grader av färgblindhet, från de som bara tycker det är svårt att se skillnad på kontrastfärgerna grönt och rött till de som ser hela världen i nyanser av grått.

Valspar Paint vill nu ge alla chansen att se alla färger de har gått miste om i alla år. Det görs genom ett samarbete med glasögontillverkaren EnChroma. Tillsammans har de gjort specialglasögon för de som lider av den här typen av färgblindhet.

– Det är inget fel på kopplingen mellan ögat och hjärnan, säger Donald McPherson, delägare i EnChroma. Problemet ligger i ögat, i fotopigmenten.

Överlappning
Hos färgblinda som har svårt att se skillnad på rött och grönt har de röda och gröna färgpigmenten en större spektral överlappning än hos de med normal syn. Med andra ord fångar vart och en av dem upp mycket av varandras ljusspektrum, vilken kan betraktas som ”crosstalk”. Rött och grönt ljus fångas i normala fall upp av antingen röd- eller grönkänsliga celler, men hos färgblinda finns det alltså en del celler som reagerar på både rött och grönt, vilket gör det svårt att se skillnad på färgerna.

Den goda nyheten är att detta kan lösas med hjälp av ett par glasögon som kompenserar för sättet som ögat uppfattar färger på.

https://www.youtube.com/watch?v=ea_xOqNvntA

Försökspersoner som provat glasögonen blir extatiska när de får se det fulla färgspektrat för första gången. En av dem berättade att världen såg så tråkig ut när hon tog av sig dem igen.

Själva glasögonen finns i olika storlekar och stilar och kostar mellan 325 och 450 dollar. De går att beställa på enchroma.com, där man även kan göra ett syntest.

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Nya Omen-tillbehör med Warp Wireless-teknik.
  Amazon-ägda Ring har lanserat Always Home Cam som har en helt unik funktion: Den är en flygande minidrönare som flyger runt och håller koll på ditt hem.
  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.
  Blir Canons billigaste pro-videokamera.
  Påstås förbättra ljudet rejält med ny MAT-teknik.
  Det enda som är snabbare än Ludicrous är Plaid ...

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.