Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Den mest människoliknande roboten någonsin

Ny video visar en prototyp av extremt människoliknande robot som rör på ansiktet och rynkar på ögonbrynen så att det löper kallar kårar längs ryggen.

Av / 2021-12-06 - 20:28
Den mest människoliknande roboten någonsin

Det brittiska teknikföretaget Engineered Arts har publicerat en kort video på YouTube som du kan se nedan.

Engineered Arts bygger robotar och i videon ser man en av företagets prototyper – roboten Ameca – som har utrustats med ett extremt människoliknande ansikte.

Och Riktigt häftigt blir det när Ameca ”vaknar” och börjar gå igenom en rad olika väldigt realistiska ansiktsuttryck. Roboten är omväxlande groggy, förvirrad, fascinerad och positivt överraskad, och videon slutar med att Ameca sträcker fram handen mot kameran.

Förutom att vara spännande – och lite läskig – fungerar Ameca som en utvecklingsplattform för bland annat artificiell intelligens och interaktion mellan människor och teknik.

I skrivande stund kan Ameca (tack och lov) varken springa eller gå, men på sin hemsida skriver Engineered Arts att de jobbar på saken.

Om det här verkar intressant så kan det vara bra att veta att du antingen köpa dig ett eget exemplar av roboten, eller hyra Ameca till evenemang och liknande.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nu kan du prata med ChatGPT

NASA:s robottåg på Månen

Google Gemini blir mer allsmäktig

Skärmen gör allt utom att läsa tankar!

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

Rulla till toppen