TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Den mest människoliknande roboten någonsin

Ny video visar en prototyp av extremt människoliknande robot som rör på ansiktet och rynkar på ögonbrynen så att det löper kallar kårar längs ryggen.

forfatter
Publicerad 2021-12-06 - 20:28

Det brittiska teknikföretaget Engineered Arts har publicerat en kort video på YouTube som du kan se nedan.

Engineered Arts bygger robotar och i videon ser man en av företagets prototyper – roboten Ameca – som har utrustats med ett extremt människoliknande ansikte.

Och Riktigt häftigt blir det när Ameca ”vaknar” och börjar gå igenom en rad olika väldigt realistiska ansiktsuttryck. Roboten är omväxlande groggy, förvirrad, fascinerad och positivt överraskad, och videon slutar med att Ameca sträcker fram handen mot kameran.

Förutom att vara spännande – och lite läskig – fungerar Ameca som en utvecklingsplattform för bland annat artificiell intelligens och interaktion mellan människor och teknik.

I skrivande stund kan Ameca (tack och lov) varken springa eller gå, men på sin hemsida skriver Engineered Arts att de jobbar på saken.

Om det här verkar intressant så kan det vara bra att veta att du antingen köpa dig ett eget exemplar av roboten, eller hyra Ameca till evenemang och liknande.

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Ikonisk studiomikrofon är tillbaka Neumanns ikoniska rörmikrofon M 49 är tillbaka. Men den är långt ifrån billig.
Robotgräsklippare firar Curiositys födelsedag Curiosity Rover har idag varit på Mars i 10 år. Det firas av 100 000 robotgräsklippare.
EU vill övervaka alla dina chattar Förslag från EU-kommissionen, som avser att införa omfattande chattkontroller för att skydda barn från övergrepp, innebär i praktiken en skrämmande total övervakning av oss alla.
Hur man gör sina egna fantasy-illustrationer Med ett enda kommando skapar datorn fantastiska bilder baserade enbart på din fantasi.
Hälften cykel, hälften... sjöflygplan? Med Hydrofoiler XE-1 kan du cykla på vattnet och det känns som att du svävar fram i över 20 km/h.
Hifi-uppfinnaren - Oskar Heil Det är långt ifrån alla som vet vem Oskar Heil är, men hans uppfinning har gjort stort avtryck på hifi-världen och hans diskantelement används överallt.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend