Search
Generic filters

Blixtsnabbt mobilt bredband 2017?

5G blir mer än tre gånger snabbare än dagens gigabit-hastigheter.

Internetleverantörerna har börjat rulla ut gigabit-linor till svenska hushåll. Och i takt med att servrarna som förser internet med material kommer upp i de hastigheterna så kommer man förhoppningsvis inte märka någon skillnad på om man är uppkopplad mot internet eller arbetar med filer som ligger lokalt lagrade på datorn. Båda går lika fort.

Det mobila bredbandet är däremot inte lika snabbt. Dagens 4G-nät har en teoretisk nedladdningshastighet på 100 Mbit/s, medan den faktiska hastigheten ligger någonstans mellan 10 och 60 Mbit/s. 4G+ kan ungefär fördubbla den hastigheten. Inte långsamt alls, men förr eller senare måste man trycka på gaspedalen, i synnerhet som det dyker upp video i 4K Ultra HD-upplösning och sannolikt även spel så småningom. För att inte tala om förarlösa bilar, som måste kunna reagera blixtsnabbt på allt som händer när bilen rullar i 100 km/h. Därför arbetas det nu med nästa generations mobila nät: 5G.

Förra året avslöjade Huawei att de jobbade på detta, och 2020 kommer de att börja med 5G som klarar uppemot 10 Gbit/s. Alltså tio gånger snabbare än dagens fasta linor till hushåll.

Parallellt med Huawei arbetar Cisco, Ericsson och Intel. På Mobile World Congress i februari demonstrerade de tidiga prototyper av 5G-mbiler som klarade hastigheter på 3,77 gigabit per sekund. I oktober demonstrerades hastigheter på 3,6 Gbit/s i ett storskaligt offentligt nätverk, då med Huaweis teknik.

Och medan Huawei har sagt att 5G kan börja användas av allmänheten 2020 så är treenigheten Cisco, Ericsson och Intel mer optimistiska. De hoppas nämligen kunna sätta igång redan nästa år!

Vi säger bara: full gas!

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.
  Blir Canons billigaste pro-videokamera.
  Påstås förbättra ljudet rejält med ny MAT-teknik.
  Det enda som är snabbare än Ludicrous är Plaid ...
  Men Volkswagen säger fortfarande ingenting om möjligheten att få bättre ljud!
  Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan vara den perfekta kombinationen av specifikationer och pris.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.