Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Blixtsnabbt mobilt bredband 2017?

5G blir mer än tre gånger snabbare än dagens gigabit-hastigheter.

Av / 2016-03-14 - 10:21
Blixtsnabbt mobilt bredband 2017?

Internetleverantörerna har börjat rulla ut gigabit-linor till svenska hushåll. Och i takt med att servrarna som förser internet med material kommer upp i de hastigheterna så kommer man förhoppningsvis inte märka någon skillnad på om man är uppkopplad mot internet eller arbetar med filer som ligger lokalt lagrade på datorn. Båda går lika fort.

Det mobila bredbandet är däremot inte lika snabbt. Dagens 4G-nät har en teoretisk nedladdningshastighet på 100 Mbit/s, medan den faktiska hastigheten ligger någonstans mellan 10 och 60 Mbit/s. 4G+ kan ungefär fördubbla den hastigheten. Inte långsamt alls, men förr eller senare måste man trycka på gaspedalen, i synnerhet som det dyker upp video i 4K Ultra HD-upplösning och sannolikt även spel så småningom. För att inte tala om förarlösa bilar, som måste kunna reagera blixtsnabbt på allt som händer när bilen rullar i 100 km/h. Därför arbetas det nu med nästa generations mobila nät: 5G.

Förra året avslöjade Huawei att de jobbade på detta, och 2020 kommer de att börja med 5G som klarar uppemot 10 Gbit/s. Alltså tio gånger snabbare än dagens fasta linor till hushåll.

Parallellt med Huawei arbetar Cisco, Ericsson och Intel. På Mobile World Congress i februari demonstrerade de tidiga prototyper av 5G-mbiler som klarade hastigheter på 3,77 gigabit per sekund. I oktober demonstrerades hastigheter på 3,6 Gbit/s i ett storskaligt offentligt nätverk, då med Huaweis teknik.

Och medan Huawei har sagt att 5G kan börja användas av allmänheten 2020 så är treenigheten Cisco, Ericsson och Intel mer optimistiska. De hoppas nämligen kunna sätta igång redan nästa år!

Vi säger bara: full gas!

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AI, AI och mer AI i Googles planer

Nu kan du prata med ChatGPT

NASA:s robottåg på Månen

Google Gemini blir mer allsmäktig

Skärmen gör allt utom att läsa tankar!

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

Rulla till toppen