Teknik

5G blir mer än tre gånger snabbare än dagens gigabit-hastigheter.
Annons
Annons
forfatter

Internetleverantörerna har börjat rulla ut gigabit-linor till svenska hushåll. Och i takt med att servrarna som förser internet med material kommer upp i de hastigheterna så kommer man förhoppningsvis inte märka någon skillnad på om man är uppkopplad mot internet eller arbetar med filer som ligger lokalt lagrade på datorn. Båda går lika fort.

Det mobila bredbandet är däremot inte lika snabbt. Dagens 4G-nät har en teoretisk nedladdningshastighet på 100 Mbit/s, medan den faktiska hastigheten ligger någonstans mellan 10 och 60 Mbit/s. 4G+ kan ungefär fördubbla den hastigheten. Inte långsamt alls, men förr eller senare måste man trycka på gaspedalen, i synnerhet som det dyker upp video i 4K Ultra HD-upplösning och sannolikt även spel så småningom. För att inte tala om förarlösa bilar, som måste kunna reagera blixtsnabbt på allt som händer när bilen rullar i 100 km/h. Därför arbetas det nu med nästa generations mobila nät: 5G.

Förra året avslöjade Huawei att de jobbade på detta, och 2020 kommer de att börja med 5G som klarar uppemot 10 Gbit/s. Alltså tio gånger snabbare än dagens fasta linor till hushåll.

Parallellt med Huawei arbetar Cisco, Ericsson och Intel. På Mobile World Congress i februari demonstrerade de tidiga prototyper av 5G-mbiler som klarade hastigheter på 3,77 gigabit per sekund. I oktober demonstrerades hastigheter på 3,6 Gbit/s i ett storskaligt offentligt nätverk, då med Huaweis teknik.

Och medan Huawei har sagt att 5G kan börja användas av allmänheten 2020 så är treenigheten Cisco, Ericsson och Intel mer optimistiska. De hoppas nämligen kunna sätta igång redan nästa år!

Vi säger bara: full gas!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

Ledvance har gett sig in i kampen om att leverera smarta lampor till det smarta hemmet. Det är lätt - och inte särskilt dyrt.
Robotdammsugaren är en självgående dator som kan dammsuga, tvätta golvet – och vakta huset.
Ring Alarm Security Kit är ett utmärkt komplett larmsystem för hemmet, det är bara att lägga ett i kundvagnen.
Apple Watch 6 är kanske den bästa smartklockan, men Apple Watch SE är det bästa köpet.
På CES-mässan visade Razer upp en gaming-stol med utrullningsbar OLED-skärm! Har den massage också?
Take-off för Sonys drönarprojekt.
Det är åtminstone vad som påstås om Mad Catz R.A.T. DWS trådlösa spelmus.
Den trådlösa dörrklockan känner igen vem som ringer på dörren.
Med ännu en global aktör på den nordiska marknaden hårdnar kampen om strömningsabonnenterna.
Strömningsförstärkare som kan allt man ber den om – och lite till.
Får längre räckvidd och mer plats.
Gör dig beredd på ännu snabbare trådlöst internet! Netgear Nighthawk RAXE500 är världens första router med Wi-Fi 6E.
I dag in svärs USA:s 46:e president in och amerikanerna, världen och den fria pressen kan börja lägga en fyra år lång mardröm bakom sig.
I dag har den nya kompakta SUVen Mercedes-Benz EQA officiell världspremiär. Se video från lanseringen här!
Nikolaj Coster-Waldau har huvudrollen i en dansk Netflix-film.
En gång i tiden var jakten på det optimala ljudet varje ung mans hobby. Numera föredrar de flesta att spisa musik som bakgrundsunderhållning. Den gamla goda tiden kommer aldrig tillbaka. Men nuet påminner ändå lite om den.
Netflix har säkrat Gal Gadots nästa film.
Så mycket ljud som möjligt från små kabinett.
På CES-mässan visade Razer upp en gaming-stol med utrullningsbar OLED-skärm! Har den massage också?
De mest exklusiva surroundprocessorerna från Lyngdorf och Steinway, MP-60 och P300, får äntligen videokort av senaste snitt. Med bland annat 8K.