Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Xiaomi Smart Air Purifier Elite höjer ribban för luftrenare

Ny toppmodell bland Xiaomis luftrenare som rengör sig själv med ultraviolett ljus.

Av / 2023-06-06 - 12:00
Xiaomi Smart Air Purifier Elite höjer ribban för luftrenare

Liksom på Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro har den ett 3-i-1 filter som först avlägsnar grovt damm, sedan ett HEPA-partikelfilter som tar bort 99,98 procent av små partiklar, följt av ett aktivt kolfilter som avlägsnar gaser och lukter. Den kan även jonisera luften, vilket gör det lättare att fånga upp föroreningar, samt att luften känns fräschare.

Något vi inte har sett tidigare är att luftrenaren håller sig själv ren för att inte bidra till föroreningar. Det gör det genom bakteriedödande ultraviolett ljus på insidan, precis som sjukhus steriliserar utrustning. Den har också en ny sensor som både mäter små partiklar och lite större.

Foto: Xiaomi

Hur många kubikmeter luft i timmen en luftrenare kan rena kallas Clean Air Delivery Rate, och ligger med Elite på 600 m3/h. Det är en mycket hög siffra, och betyder att den kan hålla en lokal på 125 kvadratmeter ren, och att den kan rena ett normalt lägenhetsrum på 5-10 minuter.

Foto: Xiaomi

Någon vi inte var så förtjusta i med Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro var att ljudnivån var förvånansvärt hög. Det verkar Xiaomi ha hållit med om, för i Elite-modellen är den bara 20 dB, vilket är mycket bra. Inga problem att sova med den i sovrummet.

Foto: Xiaomi

Som andra smarta Xiaomi-produkter styrs Xiaomi Smart Air Purifier Elite med Mi Home appen, men det finns även röststyrning med Amazon Alexa och Google Assistant.

Några skandinaviska priser har vi inte sett ännu.

Läs mer hos Xiaomi

Läs också:

Test av två luftrenare

Hälsosamt inomhusklimat

Alltså, en luftrenare! Hur sunt och fräscht låter inte det!?

Läs hela testet
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kylfrys med 438 färgkombinationer

Färgrik musik från Wiz

Husqvarnas robotgräsklippare får solcellsladdning

Dubbel airfryer i kompakt format

Enklare liv med Yales smarta kodhantag

Prisvärd airfryer med fönster

Små kylskåp och frysar från Miele

Vidareutvecklad espressomaskin

Hantera altandörren via Matter

Webers flaggskeppsgrillar blir smarta

Pizzaugn med roterande sten

Dubbla korgar ger fler möjligheter

Rulla till toppen