Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Sladdlösa stavmixrar – idag och imorgon

De som anser att en stavmixer med sladd är allt annat än innovativ har ett antal trådlösa modeller att välja bland, till exempel från KitchenAid och Bamix.

Skrivet av / 2023-06-04 - 09:00
Sladdlösa stavmixrar – idag och imorgon

I mars 2020 lanserade KitchenAid sin nya, sladdlösa serie bestående av en elvisp, stavmixer och hackare, som var och en säljs separat.

KitchenAids sladdlösa stavmixer laddas fullt på två timmar och då kan man mixa 25 skålar soppa (enligt specifikationerna på företagets hemsida) och har man bråttom kan man även snabbladda batteriet i 20 minuter, med laddaren som passar alla tre produkterna. Huruvida batterierna enkelt kan bytas ut eller inte framgår inte av informationen på hemsidan.

Det gör det däremot på Bamix hemsida, där det står att företagets trådlösa stavmixer är försedd med ett litiumjonbatteri utan minnesfunktion som är lätt att ta ut och byta ut.

KitchenAid sladdlösa serie består av elvisp, hackare och stavmixer. (Foto: KitchenAid)

Det tog 68 år att kapa sladden

Bamix är ett schweiziskt företag som uppfann stavmixern och lanserade den första modellen 1954. I maj ifjol lanserade de sin första sladdlösa stavmixer, och på denna artikels introbild demonstrerar Håkan Persson, F&H Group, produkten på Elon Expo 2022, där han berättade att Bamix Cordless är lika stark som den traditionella, trådade modellen, och att den går att använda i 20 minuter innan batteriet måste laddas – något som tar en timme och sker via det medföljande laddstället, som kan fästas på väggen.

Sedan första modellen lanserades för ganska exakt ett år sedan har Bamix introducerat ytterligare två modeller, vilket innebär att de erbjuder tre sladdlösa stavmixrar. Cordless är standardmodellen med 8000/13000 varv per minut, Cordless Plus har 8000/14000 plus 15000 i boosterläge och Cordless Pro (som är en modell med extra långt skaft, 41 cm istället för 36 cm) har 8000/14000 plus 15500 i boosterläge.

Läs också Batteridrivna produkter i framtiden EU:s nya batteridirektiv kommer träda i kraft om tre år, och då ska det vara enkelt att själv byta batteri på sina konsumentprodukter.

Med tanke på det nya batteridirektivet, som man kan läsa om här, lär KitchenAid vara tvungna att konstruera om sina trådlösa modeller om de vill fortsätta sälja dem i EU efter juni 2026 (om det är som undertecknad förmodar, att det inte är enkelt att byta batterier själv) medan Bamix kan fortsätta erbjuda sina produkter så som de är designade idag.

Pris och tillgänglighet

KitchenAids sladdlösa elvisp, stavmixer och hackare är tillgängliga nu och kostar från 1 999 SEK, 1 799 SEK respektive 1 799 SEK.

Bamix sladdlösa stavmixer är tillgänglig nu och kostar från 3 999 SEK.

Ola Larsson
(f. 1970): Frilansjournalist på L&B Home. Ola har i 24 år arbetat med att hålla koll på - och skriva om - trender, innovationer och produkter inom konsumentelektronik samt vitvaror & småapparater. 1999-2017 jobbade Ola på de svenska branschtidningarna Rateko, El&Vitt samt ElektronikBranschen som journalist, teknisk redaktör samt chefredaktör. Sedan 2017 arbetar Ola som konsult - i det egna bolaget Eor AB, grundat 2014 - med fokus på framförallt det skrivna ordet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

  • Prova LB+ i 14 dagar
    Bara 14:-

    Förnyas efter 14 dagar, ingen bindningstid.

  • LB+ Total i 12 mån
    Bara 125 kr/mnd

    Du sparar 288 :-

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Smart finskt hem

Inget Meet på Google Nest

Nespresso lanserar Vertuo Creatista

Mysigt med Beurer

Piffa upp ditt hemmakontor med Wiz

Fristående kyl och frys från Bertazzoni

Rulla till toppen