Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Samsung nya smarta vitvaror kallas Bespoke AI

En radda nya kylskåp, tvättmaskiner och robotdammsugare som är smartare än någonsin.

Av / 2024-04-03 - 17:55
Samsung nya smarta vitvaror kallas Bespoke AI

Samsungs Bespoke-serier har tidigare inneburit att de kunnat skräddarsys med egna färger för att passa in hemmet. Vi har också tidigare haft ett antal smarta hem-produkter under SmartThings-etiketten. Men nu får vi vänja oss vid begreppet Bespoke AI för att fatta att det handlar om smarta vitvaror och småelektriskt. På event i Korea, Frankrike och USA visade Samsung upp sina kommande produkter.

Samsungs AI-funktioner (Foto: L&B Home)

På eventet berättade Samsung om hur de i omfattande enkäter och intervjuer med konsumenter lärt sig mycket om hur folk använder vitvaror och vad de önskar av framtida produkter. De flesta vill spara tid och besvär men kan känna sig överväldigade av alltför avancerade apparater. Samsungs AI-utveckling strävar därför efter att göra produkterna smartare så att de ska kunna ta egna beslut i stället för att konsumenter ska behöva tillfrågas hela tiden om saker som de, allvarligt talat, inte vet så mycket om. Produkterna ska också hjälpa till att spara ström så att man ska kunna leva grönare utan att det nödvändigtvis ska bli besvärligare.

Bespoke French Door Refridgerator med AI Family Hub (Foto: Jonas Ekelund L&B Home)

Mest spektakulärt är nog fortfarande kylskåpet som i årets modell heter Bespoke French Door Refridgerator med AI Family Hub. Det mest synliga med det är den enorma skärmen på ena dörren där man kan se recept, spela matlagningsvideor eller spegla telefonskärmen. På insidan hittar vi AI Vision Inside som använder en kamera för att identifiera matvaror vi lastar in i kylen. Genom att ange deras sista förbrukningsdag kan kylen varna oss och därmed undgå att slänga mat i onödan. Naturligtvis kan vi även ta en titt i kylen från mobilen om man glömt vad man har hemma.

Bespoke Jet Bot Combo AI (Foto: Jonas Ekelund L&B Home)

Den nya Bespoke Jet Bot Combo AI är en robotdammsugare med moppfunktion. Den använder AI för att identifiera föremål som kameran ser, inklusive svårupptäckta laddningskablar. Den identifierar även vilken typ av golv det är och lyfter på moppen när den åker upp på en matta. Nytt är även att laddnings- och tömningsstationen har fått en ångregöringsfunktion för att undvika bakterier och dålig lukt från moppen.

Bespoke AI tvätt- och torkmaskiner (Foto: Jonas Ekelund L&B Home)

Bespoke AI-tvättmaskinerna kommer i fyra serier som är 10–40 procent mer energieffektiva än A-klassningen. De använder Bubble Shot-tekniken för att spara på vatten och förbättra tvättprestanda. Tack vare ett AI Energy Mode kan energiförbrukningen sänkas med 70 procent om elkostnaderna går upp, på bekostnad av tidsåtgången. De har också fått Detergent Scan-funktionen som gör att man kan skanna tvättmedelspaketet och skicka till maskinen för att undvika överdosering och miljöpåverkan.

Bespoke AI Laundry Comb Extra Wide fridge:freezer Bespoke AI Hybrid Bespoke Cube Air Infinite Line
<
>
Bespoke Cube Air Infinite Line (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

På eventet fick vi också se Bespoke Cube Air Infinite Line, en luftrenare som smart nog använder tvättbara filter för lägre driftkostnad och mindre miljöpåverkan. Bespoke AI Hybrid, en side-by-side kyl/frys med genomskinliga dörrar och automatisk öppning. Bespoke AI Laundry Combo, en tvätt/torktumlar-kombo med röststyrning och eneribesparingar. Samt Extra Wide fridge/freezer som precis som namnet antyder är extra bred och har A-klassning för energiförbrukning. Vi fick däremot inte mycket mer information om dem så vi antar att det dröjer innan de kommer till Skandinavien, om alls.

Pris och tillgänglighet

Bespoke 4-Door French Door Refrigerator med AI Family Hub lanseras i maj för 58 749 kronor.

Bespoke Jet Bot Combo AI kommer under andra kvartalet för 16 499 kronor.

Bespoke AI A-40% tvättmaskinen kommer i maj för 17 999 kronor.

Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.

Läs också:

Mer AI och uppkoppling i årets vitvaror från Samsung

Samsung visar upp nya vitvaror samt städ- och tvättprodukter på World of Samsung

Läs mer
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Se hur du städar

Säkerhetslösning från Yale

Nya robotar från Ecovacs tar hand om fönster och trädgård

Matberedare med ikoner istället för vred

Dreame lanserar sin första robotgräsklippare i Sverige

Smartlåset som är inbyggt i dörren

iRobot vidareutvecklar sin mest sålda robotdammsugare

Espresso med en enda svepning

Samsungs nya AI-vitvaror

Två nya, exklusiva kolsyremaskiner

Sensorer och inbyggd våg förenklar bakningen

Billigare Arlo-övervakningskameror

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen