Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Robotgräsklipparen Ecovacs Goat G1 hittar vägen själv

Ecovacs Goat G1 styrs med en app och ersätter kantkabel med virtuell avgränsning.

Av / 2023-03-28 - 17:16
Robotgräsklipparen Ecovacs Goat G1 hittar vägen själv

Våren och sommaren är på väg, och för husägare betyder det vanligtvis att gräsmattan kräver din uppmärksamhet.

Om du har gett en robotgräsklippare jobbet med att klippa gräsmattan, vet du förmodligen svårigheten att sätta robotens gränser så att den inte skövlar rabatterna eller försvinner under häcken. Detta görs vanligtvis med en kantkabel, som måste placeras manuellt, vilket tar tid och är jobbigt.

Läs också Roboten flyttar in En luftrenarrobot som rör sig i ditt hem och renar luften där det behövs. Kan det vara något?

För den som funderar på att köpa en ny robotgräsklippare kan nya Ecovacs Goat G1 därför vara ett alternativ värt att överväga. Gräsklipparen ska arbeta helt utan kantkabel och använder istället en appstyrd automatisk gränsinställningsfunktion, som bara tar 20 minuter att ställa in, skriver tillverkaren i ett pressmeddelande.

Funktionen ersätter kantkabeln med UWB-signaler (ultra-wideband) och gör det enkelt för användare att rita en virtuell gräns. Gränsen dras genom att använda appen och mobiltelefonen för att köra robotgräsklipparen längs trädgårdens kanter, precis som att köra en radiostyrd bil. Dessutom bör två till fyra så kallade beacons (virtuella markörer) placeras som hjälper till att definiera gränserna. Som nämnts tar hela processen bara 20 minuter om trädgården är cirka 600 kvadratmeter, vilket främst beror på gräsklipparens toppfart på 30 cm per sekund.

Ecovacs Goat G1
(Foto: Ecovacs)

Intelligent ruttplanering för bättre precision

Även när arbetsområdet är definierat kommer Goat G1 att vara bättre på att hitta runt och planera arbetet än andra robotgräsklippare, lovar Ecovacs.

Ecovacs Goat G1 är utrustad med panorama- och fisheye-kameror som i kombination med ovannämnda UWB-teknik samt GPS påstås ge mycket exakt klippning av gräsmattan.

Dessutom hjälper kamerorna till att undvika kollisioner – både med människor och djur, och naturligtvis också med hinder. Stenar mellan 3 och 15 cm långa navigerar Goat runt. För hinder på mer än 15 cm, som ett träd eller gungställning, beräknar en ToF-sensor i kameran det exakta avståndet och lyckas därför ändå klippa gräset exakt, garanterar Ecovacs.

Pris och tillgänglighet

Ecovacs Goat G1 kommer att finnas tillgänglig från 3 april till ett rekommenderat pris på 1 599 euro, vilket motsvarar nästan 18 000 kronor.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kylfrys med 438 färgkombinationer

Färgrik musik från Wiz

Husqvarnas robotgräsklippare får solcellsladdning

Dubbel airfryer i kompakt format

Enklare liv med Yales smarta kodhantag

Prisvärd airfryer med fönster

Små kylskåp och frysar från Miele

Vidareutvecklad espressomaskin

Hantera altandörren via Matter

Webers flaggskeppsgrillar blir smarta

Pizzaugn med roterande sten

Dubbla korgar ger fler möjligheter

Rulla till toppen