Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Nu kommer de Matter-kompatibla smarta lamporna

Nanoleaf släpper de första smarta lamporna som följer de nya heta standarderna Matter över Thread.

Av / 2023-03-29 - 16:24
Nu kommer de Matter-kompatibla smarta lamporna

Inom smarta hem är det hetaste samtalsämnet just nu Matter, den standard som alla stora spelare faktiskt till sist enades om, som gör att produkter från olika tillverkare kan fungera tillsammans. Den andra heta standarden är Thread som ska ge snabba och pålitliga smarta hem-nätverk, även för batteridrivna produkter.

Läs också Ditt smarta hem blir enklare med Matter Matter överbryggar klyftan mellan smarta hemprodukter så att de fungerar sömlöst mellan de stora plattformarna.

Den kanadensiska tillverkaren Nanoleaf, som blev kända för sina uppseendeväckande väggpaneler, säger sig nu vara först med produkter som stöder båda. Det handlar om en päronformad E27-standardlampa samt en ljuslist som ingår i deras basserie Essentials.

Foto: Nanoleaf

Enligt webbsajten verkar E27-lampan även finnas som en B22, en GU10-spotlight samt en takspot, men de kommer senare. Matter Lightstrip Starter Kit kan fås både i 2 och 5 meters längd. För att fungera kräver de en Matter-kompatibel smart hub, som en Apple Homepod eller Apple TV 4K, Google Home Mini, Nest Mini eller Nest Hub.

Foto: Nanoleaf

Båda ljuskällorna kan styras med en kontroller, en app eller röststyrning med en röstassistent. De kan även läggas in i scheman med automatiseringar, samt att man får ännu fler valmöjligheter med Nanoleaf-appen. De kan visa 16+ miljoner färger eller vitt i olika ljustemperaturer.

Pris och tillgänglighet

Lamporna kan förbeställas nu och standardlampan levereras i mitten av april för 20 euro, eller 50 euro för ett 3-pack. Ljuslisten kan också förbeställas med leverans i mitten av april, där 2 meter kostar 50 euro och 5 meter kostar 80 euro.

Nanolead skvallrar även om att deras nuvarande modulära ljuspaneler (Shapes, Elements, Canvas och Lines) kommer att få en mjukvaru-uppdatering senare i år för att göra dem Matter-kompatibla.

Läs även:

Nanoleaf Elements

Lysande plastträ

Nanoleaf Elements ser ut som en lysande idé, men det är inte enkelt att få stämningsbelysning i ett smart hem.

Läs hela testet
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kylfrys med 438 färgkombinationer

Färgrik musik från Wiz

Husqvarnas robotgräsklippare får solcellsladdning

Dubbel airfryer i kompakt format

Enklare liv med Yales smarta kodhantag

Prisvärd airfryer med fönster

Små kylskåp och frysar från Miele

Vidareutvecklad espressomaskin

Hantera altandörren via Matter

Webers flaggskeppsgrillar blir smarta

Pizzaugn med roterande sten

Dubbla korgar ger fler möjligheter

Rulla till toppen