Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

IFA 2023: Innovativa finesser i Bosch smarta hem

Hos Bosch fick vi se några smartfunktioner i vitvarorna som vi inte sett förr.

Av / 2023-09-04 - 17:41
IFA 2023: Innovativa finesser i Bosch smarta hem

Även i Bosch monter var energibesparing och miljötänk ett genomgående tema. Överallt syntes det skärmar som visade hur apparaterna mätte effektförbrukningen och hur man kunde programmera och övervaka vitvarorna.

Foto: Jonas Ekelund (L&B Home)

Vad som var kul att se är att Bosch insett att det inte räcker med att ha uppkopplade vitvaror för att kunna kalla det ett smart hem. Om de inte pratar med varandra är det ju bara en bunt isolerade smarta apparater. Därför kan exempelvis deras spishäll tala om för fläkten att det är matlagning på gång. Eller som i exemplet ovan kan tvättmaskinen tala om för torktumlaren vad det är för tvätt som är på gång så att den kan välja ett lämpligt torkprogram.

IMG_6842 IMG_6843
<
>
Foto: Jonas Ekelund (L&B Home)

En ännu mer innovativ funktion är att man med hjälp av mobilkameran kan skanna etiketten på tvättmedlet. Därmed vet maskinen exakt sammansättningen på tvättmedlet och kan avgöra hur mycket som den automatiska doseringen ska tillsätta tvättvattnet. De allra flesta använder nämligen på tok för mycket tvättmedel, som sedan förorenar i onödan, samt att man behöver extra sköljningar för att få bort det ur kläderna.

IMG_6837 IMG_6838
<
>
Foto: Jonas Ekelund (L&B Home)

Även diskmaskinerna är smarta, och förutom att tillåta fjärrstyrning och övervaka energiåtgång kan de även hålla koll på hur många diskmedels-tabletter man använt och skicka en notis när det är dags att köpa nya.

Foto: Jonas Ekelund (L&B Home)

Bosch ugn är försedd med en kamera. Och det är inte för att man ska kunna sitta i soffan och titta på bullarna. Kameran är istället försedd med AI så att den kan identifiera vad det är för maträtt man har stoppat in, så att den automatiskt kan anpassa värme och tid.

Foto: Jonas Ekelund (L&B Home)

Man kommer inte heller behöva stoppa in en sladd i ugnen för att hålla koll på innertemperaturen i det som lagas. Bosch kommer nu med en helt trådlös termometer.

Läs också:

IFA 2023: Smarta hem med Asko, Gorenje och HiSense

Uppkopplade kök och vitvaror var temat i deras jättemonter på mässan.

Läs mer
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Enklare liv med Yales smarta kodhantag

Prisvärd airfryer med fönster

Små kylskåp och frysar från Miele

Vidareutvecklad espressomaskin

Hantera altandörren via Matter

Webers flaggskeppsgrillar blir smarta

Pizzaugn med roterande sten

Dubbla korgar ger fler möjligheter

Uppkopplad ölbryggare för det smarta hemmet

Robotgräsklippare med cylinder

Tado uppgraderas till senaste standard

Koda 2 Max är Oonis största och mest avancerade pizzaugn hittills

Rulla till toppen