Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

IFA 2023: Smarta hem med Asko, Gorenje och HiSense

Uppkopplade kök och vitvaror var temat i deras jättemonter på mässan.

Av / 2023-09-02 - 18:30
IFA 2023: Smarta hem med Asko, Gorenje och HiSense

HiSense, och deras varumärken Asko och Gorenje, hade en enorm monter på mässan där man kunde se det mesta inom högtekniska köks- och vitvaror.

Foto: Jonas Ekelund (L&B Home)

En av de fiffigare finesserna vi nu fick se i verkligheten är Celsius Cooking. Varför har spisar en gradering exempelvis 1–10? Vad betyder det? I Askos fall berättar man i stället vilken temperatur man vill ha i pannan, något som är essentiellt när man exempelvis ska göra en bearnaisesås som inte får skära sig. I Askos kastruller och stekpannor sitteoch r en temperatursensor, som den sedan kommunicerar till hällen med Bluetooth. Det finns även en stektermometer för att hålla koll på det som är i pannan. Perfekt tillagning!

Foto: Jonas Ekelund (L&B Home)

Har man lagt så mycket möda på maten måste naturligtvis vinet man serverar till vara perfekt. Asko har därför de mest avancerade vinkylar vi har sett. Det finns både under-bänken-kylar och fullhöjds. Naturligtvis med tre temperaturzoner, luftfuktighets- och appkontroll. I de stora skåpen kan man fälla ut en serveringsbricka, där man också kan förvara sin dekanteringskanna. Men sedan kommer det riktigt avancerade; den är uppkopplad till appen Vivino, som ju har full koll på vinet. Vilken temperatur det ska förvaras vid, när det är optimalt att dricka samt naturligtvis att du har en förteckning över dina viner. I de enklare modellerna använder du mobilkameran för att identifiera vinet, i toppmodellen finns inbyggd kamera!

Foto: Jonas Ekelund (L&B Home)

Deras tvättstuge-utrustning går inte heller av för hackor. Vi gillar att deras konsumentmaskiner byggs enligt samma principer som deras professionella maskiner. Vilket bland annat innebär att de testas för att hålla i 20 år. Tvättmaskinen har dessutom ingen gummibussning mellan dörren och trumman där vatten blir liggande och blir ohygieniskt. Torktumlaren har en självrengörande kondensenhet. Och mellan dem kan man dra ut en hylla för att sortera tvätten. Så fiffigt!

Foto: Jonas Ekelund (L&B Home)

I samma monter huserar Gorenje och vi stannade till vid deras diskmaskin som hade extremt smart inredning. Den kan man flytta omkring lite hur som helst för att få plats med extra höga glas, eller stora kastruller. Naturligtvis har den smarta funktioner som autodosering av diskmedel, bakteriedödande UV-ljus, och ett fiffigt torksystem som vädrar ut ånga. Vi är inte förvånade att den är designad i Linköping!

Foto: Jonas Ekelund (L&B Home)

Även i Hisense-delen av montern fanns smart vitvaru-teknologi överallt.

 

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Koda 2 Max är Oonis största och mest avancerade pizzaugn hittills

Matter version 1.3

Motormopp från Dyson

En kamera för varje vinkel

Ny monsterrobot från Roborock

Laga mat utan sladd med KitchenAid Go

Robotdammsugare lovar dammsugning och moppning med mänsklig precision

Vill förändra golvstädningen

Nutribullet gör comeback i Norden

CSA har lanserat säkerhetsstandard för smarta hem

LG breddar sin premiumserie

Lovar kaffe med baristakvalitet

Ljud & Bild
Rulla till toppen